Linkuri accesibilitate

Premierul Filip invită firmele din Emiratele Arabe să participe la privatizările din R.Moldova


Pavel Filip, Andrian Candu Abdullah bin Zayed Al Nahyan
Pavel Filip, Andrian Candu Abdullah bin Zayed Al Nahyan

Un gest de curtoazie cu consecințe.

Luni, premierul Pavel Filip s-a întâlnit cu ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, ocazie pentru guvern de a publica un comunicat de presă din care publicul a aflat „în context” – cum scrie în comunicat – că firmele din Emirate sunt invitate să „participe la privatizarea întreprinderilor de stat expuse la concurs, cum ar fi Moldtelecom, Air Moldova, întreprinderile din sectorul energetic” – RED Nord şi RED Nord-Vest.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:08 0:00
Link direct

Ministrul Economiei Octavian Calmâc a declarat Europei Libere că mesajul premierului Pavel Filip este o invitaţie generală adresată oamenilor de afaceri să investească în Republica Moldova. El a spus că a apelat la experţii Băncii Mondiale şi ai Băncii Europene de Reconstrucție şi Dezvoltare ca să participe de rând cu specialiștii locali la evaluarea de piaţă a activelor şi să găsească cea mai bună metodă de privatizare. Abia după aceea vor fi înstrăinate cele patru mari companii.

„Nu există acum lansat nici un concurs de privatizare. Se planifică. Noi vrem să facem evaluarea acestor active, să pregătim pachetele şi după aceea să lansăm acest concurs. Dar asta este o acţiune de viitor. Asta e minimum jumătate de an, cel puţin începutul anului 2018”.

Economistul Roman Chircă consideră că apelul guvernului moldovean este unul de curtuazie, chiar dacă se pare că dialogul a avansat mai mult.

„S-au trasat anumite potențiale linii de cooperare şi s-a spus că eventual Republica Moldova ar putea atrage investiții străine, ar putea organiza un concurs cu participarea oamenilor de afaceri din Emiratele Arabe care ar putea eventual să procure sau să investească în Moldtelecom, Air Moldova, iar pe direcția energetică s-a vorbit despre cooperare mai degrabă bilaterală, în sensul transmiterii de anumite tehnologii şi inovații de care dispun Emiratele Arabe. De altfel şi de agricultură s-a pomenit acolo. Dacă, de exemplu, vor fi anumiți oameni de afaceri din Emiratele Arabe cointeresate şi ar comunica cu autoritățile noastre şi ar avea un interes ferm, cred că un astfel de concurs ar putea fi organizat”.

Roman Chircă este de părere că operatorul național de telecomunicații Moldtelecom se ruinează pe zi ce trece şi că are tehnologi depăşite, în timp ce compania Air Moldova niciodată nu a avut un potențial de investiții şi dezvoltare. Prin urmare, o eventuală scoatere la mezat le-ar salva.

Nu este prima tentativă de înstrăinare a acestor întreprinderi. Despre privatizarea Moldtelecom se discută încă din 1995. În ultimii ani s-a vorbit despre contractarea unui consultant de privatizare care să ofere şi posibile căi, în cadrul unor concursuri internaționale.

Mai mulţi experţi şi-au exprimat temerea că guvernanţii ar fi bătut palma cu șeicii din Dubai în ceea ce priveşte Moldtelecom şi Air Moldova, urmând să fie stabilită şi metoda juridică.

Dumitru Budianschi de la Centrul analitic Expert-grup spune că după exemplele mai puţin fericite ale înstrăinării acţiunilor de la Banca de Economii şi parteneriatul public-privat de la Aeroportul Internaţional Chişinău în societate persistă o senzația unor concursuri aranjate sau trucate. Neîncrederea poate dispărea dacă se respectă procedura consacrată internațional, adaugă Budianschi:

„Eu dacă aş fi la guvern, în primul rând aş angaja un consultant credibil, astfel încât aş scoate orice dubiu de pe procesul de privatizare a acestor active. Noi avem deja aceste rateuri cu câteva proiecte de privatizare în trecut, proiecte mai mici, însă tot au fost privatizate aşa pe sub masă. Credibilitatea în procesul de privatizare în Republica Moldova este tare jos. Privatizarea la astfel de întreprinderi eu nu văd cum poate să fie făcută dacă nu este organizat într-un mod specific”.

Ce poate obţine statul de la aceste privatizări? Economistul Dumitru Budianschi spune că în materie de venituri autoritățile nu ar trebui să-şi facă mari iluzii. Cu siguranță, pentru Moldtelecom ar putea scoate mult mai puţini bani decât o putea face cu 10-15 ani în urmă. Ar putea dispărea însă nişte găuri prin care se făceau nevăzuţi bani publici, ar putea veni pe piaţă furnizori de servicii mai siguri decât cei existenţi şi ar dispărea tradiția de a răsplăti oameni loiali politicienilor de rang înalt cu posturi comode şi aducătoare de profituri fabuloase într-o o ţară bântuită de sărăcie şi nemulțumiri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG