Linkuri accesibilitate

Efort combinat Fancy Bears, Russia Today și Sputnik: atacă și acuză


Noutăți de pe frontul dezinformării.

Acțiuni de ascundere a dopajului. Planul secret al Occidentului de a destrăma Rusia. Occidentul a exclus-o pe reprezentanta rusă la concurusl Eurovision pentru a umili Rusia.

Acuzațiile de tăinuire și de mușamalizare sînt una din tehnicile de bază folosite în campaniile de dezinformare pro-kremlin. Ce face ca această metodă să fie una convenabilă e posibilitatea de a influența dezbaterea publică și de a canaliza criticile către oponent, fără a prezenta dovezi care să sprijine acuzațiile.

Săptămâna aceasta au fost folosite combinat două modalități: atacuri cibernetice și acuzații că autoritățile occidentale ascund problemele.

Hackerii de la Fancy Bears au publicat documente de la Confederația Sportivă Suedeză (RF), și au pretins că funcționarii din sportul suedez ascund teste de dopaj pozitive.

Povestea a fost înhățată rapid de Sputnik, Russia Today (ambele finanțate de statul rus), și de alte zeci de website-uri rusești.

Confederația Sportivă Suedeză a declarat că de fapt nimic nu sugerează că sportivii s-au dopat, au raportat atacul cibernetic la poliție, și au cerut presei și publicului să nu ajute la răspândirea de date personale sensibile ale sportivilor.

Activitățile celor de la Fancy Bears au alimentat campania rusă de un an de discreditare a organizațiilor internaționale anti-dopaj, după ce a fost scoasă la iveală manipularea sistematică a regulamentelor anti-dopaj din Rusia în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci din 2014.

Când au atacat Agenția Mondială Anti-dopaj WADA, documentele publicate de hackeri conțineau inclusiv date false. Guverne occidentale și experți în chestiuni legate de securitate spun că Fancy Bears, cunoscuți și sub numele de APT28 au fost conectați la o agenție de informații ruseascăîn timpul cu atacului cibernetic împotriva Convenției Naționale a Partidului Democrat din Statele Unite înaintea alegerilor prezidențiale americane din 2018.

Articol publicat pe site-ul EUvsDisinfo tradus de Lucian Ștefănescu

XS
SM
MD
LG