Linkuri accesibilitate

Efectele ultimelor sancțiuni americane asupra Rusiei


Toate firmele străine care au legături cu Rusia și folosesc sistemul financiar american sint vulnerabile.

Sanctiunile americane impotriva Rusiei incep sa-si faca efectul. Care sint consecintele vizibile? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Sanctiunile la care se refera mediile de presa americane sint cele recente, care vizeaza oligarhi, apropiati ai lui Vladimir Putin si anumite firme.

Bursa de la Moscova a inregistrat cea mai marcata cadere, din 2014 incoace. Pietele financiate ruse par acum vulnerabile. Prevederea cea mai costisitoare este cea care impuse sactiuni nu doar firmelor americane, dar si celor straine care intretin relatii de afaceri cu entitati sau persoane din Rusia, vizate de sanctiunile americane.

Toate firmele straine care au legaturi si folosesc sistemul financiar american sint vulnerabile. In plus, pietele reactioneaza si la faptul că nu se stie cine va urma pe lista de sanctiuni. Compania elvetiana, Glencore detine 8.75% din actiunile firmei rusesti Rusal, care si-a injumatatit valoarea de piata, dupa anuntul Ministerului de Finante american. Ceea ce dovedeste ca proprietatile in Rusia prezinta un grad inalt de risc. Or, expertul in investitii Christopher Granville a declarat ca in viziunea investitorilor, daca Rusla poate fi supusa sanctiunilor, orice alta mare firma din Rusia poate avea aceasi soarta.

Corespondența zilei de la Washington cu Valeriu Sela
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00
Link direct

Ultimele sanctiuni au suprins pietele pentru ca, timp de sapte luni, presedintele Trump a aminat punerea in aplicare a ceea ce Congresul ceruse, in august 2017. Observatorii remarca ca este prima data ca administratia Trump isi „arata coltii”, in relatia cu Rusia si intrebarea care se pune este ce poate urma.

Pina acum, autoritatile ruse au spus ca situatia de la bursa este o corectie, datorata reactiei psihologice la sanctiunile americane. Acestea au fost impuse datorita a ceea ce Ministerul de Finante a caracterizat drept actiunile nocive ale Rusiei in lume, inclusiv prezenta militara in Ucraina si Siria, alegatiile de piraterie cibernetica si amestecul in alegeri. Kremlinul neaga toate aceste alegatii.

Faptul ca actiunile Washingtonului sint imprevizibile este considerat o importanta arma, pentru ca pina acum Moscova stia ca sanctiuni vin doar dupa o anumita actiune specifică. Granville spune ca cea mai recenta runda demonstreaza ca se pot impune sanctiuni impotriva unor firme din Rusia, in orice moment si fara un motiv imediat, ci pe fondul comportamentului general certat cu legea al Kremlinului.

XS
SM
MD
LG