Linkuri accesibilitate

Nu există „progrese suficiente” pentru a începe negocierile de „divorț” cu Londra (VIDEO)


Jean-Claude Juncker și Donald Tusk la conferința de presă comună, Bruxelles, 20 octombrie 2017.
Jean-Claude Juncker și Donald Tusk la conferința de presă comună, Bruxelles, 20 octombrie 2017.

După summit UE de la Bruxelles dedicat Brexit-ului.

Așa cum fusese anticipat, summitul de joi și vineri de la Bruxelles dedicat Brexitului s-a încheiat fără un acord precis în chestiunea financiară a separării Marii Britanii de Uniunea Europeană.

Șefa guvernului britanic Theresa May nu a avut nimic nou de oferit, dar a declarat că factura Brexitului va face parte dintr-un 'acord final' incluzând viitoarea relație cu UE.

Acord care va trebui neapărat definitivat la următoarea întâlnire la vârf, cea din decembrie, când va mai rămâne doar ceva mai puțin de un an până la ieșirea Angliei din UE, prevăzută pentru martie 2019, în semestrul în care președinția rotativă a UE va fi deținută de România.

Donald Tusk: „relatările privind un impas între UE și Regatul Unit au fost exagerate”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:09 0:00

Soluționarea financiară „completă și finală” a „divorțului" dintre Marea Britanie și UE va face parte din „acordul final” dintre cele două părți, care va include „relația lor viitoare”, a declarat vineri Theresa May.

Aflându-se în poziție de forță, europenii sunt așadar dispuși să mai aștepte până la începerea adevăratelor negocieri, în vreme ce Regatul Unit insistă pentru deschiderea fără întârziere a discuțiilor privind relațiile comerciale după Brexit.

Problema facturii pentru Brexit face parte din cele trei dosare prioritare pentru UE pentru organizarea așa-numitului „divorț”, împreună cu soarta cetățenilor UE stabiliți în Marea Britanie și consecințele separării pentru Irlanda.

Jean-Claude Juncker: „Vreau să avem un acord cinstit cu Marea Britanie”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00

Numai când vor fi constatate „progrese suficiente” în aceste dosare, cei 27 vor accepta să deschidă negocieri privind relațiile lor viitoare.

Trei sunt pe moment marile domenii în care persistă divergențe profunde între Londra și celelalte 27 de capitale.

Cel mai important, și în realitate singurul domeniu în care guvernul britanic promite că va accepta practic totalitatea concesiilor cerute de celelalte capitale, ține de soarta europenilor, a cetățenilor celorlalte 27 de țări ale UE care trăiesc și lucrează în Marea Britanie și care se tem pentru viitorul lor.

Londra trebuie să se angajeze că va respecta reîntregirea automată a familiei, dreptul la pensie in alte țări UE, dar și deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Mulți cetățeni europeni instalați în Anglia se tem pentru viitorul lor, iar guvernul Theresei May nu a făcut mare lucru până acum pentru a le spulbera spaimele.

A doua mare temă de discuții se duce în jurul frontierei Irlandei de nord, care dispune de autonomie în Marea Britanie, frontiera Irlandei de Nord, Belfast, cu restul Irlandei, țară independentă și membră UE.

În acest moment, ambele țări fiind în UE, nu există control la frontieră și lucrătorii pot circula liber. Dacă Londra va instala acolo o frontieră solidă, concretă, cu controlul actelor de identitate, rupând iarăși Irlanda de Nord de restul insulei, există un mare risc ca violențele intracomunitare să reînceapă, ajungându-se iar la războiul civil care a făcut mulți morți în anii 1980.

Apoi, rămâne chestiunea contribuției financiare a Marii Britanii în momentul divorțului de Europa, problema daunelor și a ceea ce Anglia lasă neplătit în urmă. Negociatorii de la Bruxelles evaluează datoria britanică la o sumă între 60 și 100 de miliarde de euro.

Concluzia după acest summit este însă că progresele nu sunt suficiente deocamdată pentru deschiderea discuțiilor despre ceea ce va urma după ieșirea britanicilor din Uniunea Europeană.

Regatului Unit i se va oferi, cel mai probabil, un termen în decembrie pentru a face concesii legale și financiare, înainte de începerea tratativelor post-Brexit.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG