Linkuri accesibilitate

După șase luni de detenție în Rusia, jurnalista RFE/RL Alsu Kurmasheva încă încearcă să înțeleagă ce i se întâmplă


Jurnalista Alsu Kurmasheva, reținută de autoritățile ruse de șase luni, la Kazan.
Jurnalista Alsu Kurmasheva, reținută de autoritățile ruse de șase luni, la Kazan.

Timp de aproximativ 25 de ani, Alsu Kurmasheva a lucrat ca jurnalistă la serviciul Tătar-Bașkir al Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). Apoi, în urmă cu șase luni, după cum a spus chiar ea, „într-o clipă, asta s-a transformat într-o infracțiune”.

Acea clipă a fost pe 18 octombrie, când Kurmasheva, cu dublă cetățenie rusă și americană, a fost arestată la Kazan (capitala Tatarstanului, republică a Federației Ruse). Ea a fost acuzată că nu s-a înregistrat ca agent străin în conformitate cu o lege rusă restrictivă care vizează jurnaliștii și reprezentanții societății civile.

Ulterior, ea a fost acuzată de răspândirea de informații false despre armata rusă și riscă până la 10 ani de închisoare, dacă va fi condamnată.

RFE/RL și guvernul SUA afirmă că acuzațiile care i se aduc sunt doar represalii pentru munca ei de jurnalist la RFE/RL.

Alsu Kurmasheva a fost reținută pe 2 iunie 2023, în timp ce se afla în Rusia pentru a-și vizita și îngriji mama în vârstă. Când aștepta zborul de întoarcere în Europa, poliția rusă de frontieră i-a confiscat pașapoartele, sub pretextul că acela american nu fusese declarat.

Jurnalista Alsu Kurmașeva cere să fie pusă în libertate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00

„Pe 18 octombrie anul trecut am fost încarcerată în baza unor acuzații care încă nu au sens în mintea mea”, a scris Alsu într-un mesaj recent publicat de o revistă în limba tătară din Kazan.

Alsu Kurmasheva locuiește la Praga împreună cu soțul ei, Pavel Butorin, de asemenea jurnalist pentru RFE/RL, și cu cele două fiice, în vârstă de 12 și 15 ani.

Ea a descris condițiile din închisoare ca fiind proaste și a spus că starea ei de sănătate s-a înrăutățit.

Alsu scrie că „unele afecțiuni s-au intensificat”, dar medicamentele și exercițiile fizice regulate îi dau puterea „de a rezista și de a îndura durerea”.

„Este ținută în condiții inumane pentru simplul fapt că este americană”, afirmă soțul, Pavel Butorin.

„Vreau ca guvernul rus să ne explice mie și copiilor mei de ce anume Alsu este ținută ostatică. Ea nu este un politician din opoziție. Ea nu este o activistă. Ea nu este o infractoare. Detenția ei este nedreaptă. Locul ei nu este în închisoare”, a declarat soțul lui Alsu Kurmasheva.

Asistență medicală minimă, fără spațiu de mișcare: un jurnalist RFE/RL încarcerat descrie închisoarea din Rusia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:55 0:00

Criticii și organizațiile de apărare a drepturilor omului spun că așa-numita lege privind agenții străini este folosită de Kremlin pentru a reprima orice disidență.

De asemenea, Moscova a fost acuzată că reține americani pentru a-i folosi pentru schimburi prin care să aducă în țară ruși închiși în Statele Unite.

„Autoritățile ruse duc o campanie penală deplorabilă împotriva lui Alsu Kurmasheva, deținută pe nedrept”, potrivit președintelui RFE/RL, Stephen Capus.

Un alt jurnalist american, Evan Gershkovich, de la Wall Street Journal (WSJ), este reținut din martie 2023 pentru acuzații de spionaj pe care atât el, cât și ziarul le neagă vehement.

WSJ afirmă că jurnalistul de 32 de ani nu a greșit cu nimic și își făcea meseria de reporter acreditat atunci când a fost arestat.

În februarie, 23 de țări au nominalizat-o pe Kurmasheva pentru premiul mondial pentru libertatea presei UNESCO/Guillermo Cano 2024.

Premiul, înființat în 1997, este o distincție anuală care onorează o persoană sau un grup de persoane care aduc o contribuție „remarcabilă” la apărarea și promovarea libertății presei în întreaga lume, în ciuda „pericolului și a persecuției” cu care se confruntă.

Pentru Kurmasheva, premiile sunt însă un lucru mai puțin important.

Obiectivul ei, spune Alsu, este simplu: „Cea mai mare dorință a mea este să ies de aici vie și sănătoasă”.

Articol preluat de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

XS
SM
MD
LG