Linkuri accesibilitate

După luni de luptă, armata ucraineană s-a retras din Avdiivka


Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în Avdiivka locuiau în jur de 30 de mii de persoane. În imagine - un cartier al orașului în februarie 2024.
Înainte de invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în Avdiivka locuiau în jur de 30 de mii de persoane. În imagine - un cartier al orașului în februarie 2024.

În noaptea de 17 februarie, armata ucraineană s-a retras din Avdiivka, regiunea Donețk. Acest lucru a fost raportat de comandantul trupelor ucrainene „Tavria”, Alexandr Tarnavski.

"Într-o situație în care inamicul avansează pe cadavrele propriilor soldați, la o proporție de unu la zece a obuzelor folosite, sub bombardament constant - aceasta este singura decizie corectă", a scris Tarnavski.

Trupele au fost retrase la ordinul comandantului-șef al forțelor armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrski. Decizia a fost luată „pentru a evita încercuirea și pentru a păstra viața și sănătatea militarilor”. „Luăm măsuri pentru a stabiliza situația și a păstra pozițiile ocupate. Viața militarilor este cea mai mare valoare”, a declarat Sîrski, promițând să recucerească Avdiivka.

Potrivit lui Tarnavski, armata ucraineană a respins peste treizeci de atacuri rusești pe parcursul zilei, armata rusă a efectuat 20 de lovituri aeriene și peste 150 de bombardamente de artilerie, la care au fost supuse și localitățile din apropierea orașului. Mai mulți luptători ucraineni au fost luați prizonieri în timpul retragerii. Ministerul rus al Apărării nu a furnizat astfel de date.

La începutul zilei de vineri, 16 februarie, bloggerii care urmăresc situația au publicat imagini cu soldați ruși ridicând steagul unității lor, probabil într-un parc din centrul orașului Avdiivka.

Anterior, atât comandamentul ucrainean, cât și agențiile de informații străine au raportat că situația de luptă din zona Avdiivka era extrem de nefavorabilă pentru Armata ucraineană.

Armata rusă a lansat un asalt masiv asupra Avdiivka la începutul lunii octombrie 2023. Capturarea întregii regiuni este unul dintre obiectivele pe care, potrivit diferitelor surse, Vladimir Putin le-a stabilit pentru subordonații săi.

XS
SM
MD
LG