Linkuri accesibilitate

De ce n-a prea vorbit Donald Trump despre drepturile omului în recentul său turneu asiatic?


Donald Trump și Rodrigo Duterte, Manila, 13 noiembrie 2017

Corespondența zilei de la Washington.

please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Ce arată vizita președintelui Trump în Asia despre atitudinea administrației față de respectarea drepturilor omului?

Președintele Trump nu a spus public – la prima sa călătorie în Asia – nimic despre ceea ce observatorii caracterizează drept un genocid în Myanmar împotriva minorității musulmane Rohingya.

În Vietnam, unde s-a întîlnit cu conducerea comunistă, el nu a menționat represiunea împotriva oponenților politici să nici îngrădirea dreptului la libera exprimare.

În China, l-a caracterizat pe liderul autoritar al țării Xi Jinping ca fiind „o persoană foarte specială”.

La Manilla, Trump nu a pomenit, public cel puțin, drepturile omului, în fața presedintelui Duterte, al cărui razboi impotriva drogurilor a făcut mii de victime în afara sistemului judiciar.

În vizita sa vizitei sale, președintele Statelor Unite a preferat să se concentreze asupra comerțului, terorismului și a rezolvării crizei nucleare nord-coreene.

Aceasta abordare este în spriritul celor declarate de Trump în Orientul Mijlociu în mai, când le-a spus autocratilor de acolo ca nu a venit să le „dea lecții” ci să le ofere un parteneriat.

Spre deosebire la Barack Obama, care a refuzat să-l întîlnească pe Duterte, Trump a părut să se simtă în largul lui în preajma liderului din Filipine.

Când Duterte i-a numit pe ziariști „spioni” la declarațiile de presa, refuzînd să răspundă la întrebări, Donald Trump a rîs.

Delegația americană susține totuși ca drepturile omului au fost abordate, precizare infirmată însă de purtătorul de cuvînt al lui Duterte.

În apararea președintelui Trump unii experți susțin ca el nu a abordat drepturile omului pentru că obiectivul său a fost să dezvolte relatii, și cele două abordări nu sînt compatibile.

Donald Trump s-a referit public la drepturile omului public doar la Seul, când a criticat abuzurile Fenianului.

La Beijing, Trump i-a cerut omologului său să rezolve cazul celor trei tineri basketbaliști americani prinși furînd dintr-un magazin la Hangzhou.

În drum spre Vietnam, o oficialitate a spus ca Donald Trump e îngrijorat cu privire la situația din Birmania.

Secretarul de stat Tillerson a spus că președintele preferă să abordeze drepturile omului în conversații particulare, nu publice.

XS
SM
MD
LG