Linkuri accesibilitate

Drepturile omului explicate elevilor (GALERIE FOTO/VIDEO)


Lecţie publică la liceul din Sipoteni, Călăraşi
Lecţie publică la liceul din Sipoteni, Călăraşi

Ce este mai important să fii bogat sau să ai dreptul la libera exprimare? Este una din provocările la care au avut de răspuns adolescenții din Făleşti.

Cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului, Asociația Promo-LEX organizează mai multe de lecții publice în școli despre această declarație. La câteva, a asistat și corespondenta Europei Libere.

Ce este mai important să fii bogat sau să ai dreptul la libera exprimare? Este una din provocările la care a avut de răspuns Alexandra Șoldan, elevă în clasa a 12-a la Liceul Alexandr Pușkin din Fălești în cadrul lecției publice organizate de Asociația Promo-LEX. Adolescenta a încercat să-și convingă colegii de ce este nesemnificativă avuția în raport cu libertățile fundamentale. Tinerii au avut păreri împărțite. Explicația Alexandrei este superficialitatea și graba cu care elevii studiază despre drepturile omului în cadrul școlii.

Lecție publică Promo-LEX la Fălești
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00

„Omenirii i-a luat mai mult de o mie de ani pentru a ajunge la această listă de drepturi pe care o regăsim în Declarația Universală și tinerii ar trebui să cunoască acest fapt, pentru că mai este de lucru și pentru ei. Nu trebuie să ne relaxăm, să ne gândim că totul este bine și că drepturile omului sunt respectate, dar ar trebui să contribuim pentru ca ele să fie respectate. Firește că din proprie inițiativă tinerii nu pun în discuție drepturile omului, li se pare că toate drepturile lor sunt respectate și asta înseamnă că în lume totul este bine și nu e cazul de îngrijorat. Dar dacă să-i provoci la discuții, probabil toți înțeleg că mai este de lucru.”

Declarația Universală a drepturilor omului este documentul care pentru prima dată a definit în mod clar drepturile și libertățile pe care le are în egală măsură fiecare om odată cu nașterea. Pentru adolescenții din Fălești și Sipoteni, Călărași, pare de neimaginat că străbunicii lor, unii încă în viață, au prins vremuri când drepturile omului erau doar un vis.

Ecaterina Rău, profesoară de limba română la liceul din Sipoteni a fost una dintre cei mai activi participanți la lecția publică, deși insistase că va asista în liniște la prezentare.

„Nu cred că sunt familii, astăzi, care vorbesc despre drepturile omului în contextul educațional de familie, școala, însă, este obligată. Aceasta este pregătirea lor de viață. Acesta este viitorul societății. Ei sunt cei care vor hotărî, vor lua decizii, vor transforma, în sfârșit, viața pe care o avem acum, o vor face mai bună sau mai rea, depinde de implicarea lor și cred că drepturile omului trebuie să fie la baza activității oricărui individ în orice situație și dacă ele vor fi respectate, mai puțin va fi de lucru în alte direcții, și justiție, și alte organizații care sunt menite să facă ordine vor avea mai puțin de lucru.”

Lecții similare vor avea loc în aproximativ 20 de locații (licee, școli profesionale și universități din întreaga țară) până în ajun de 10 decembrie, când este marcată ziua internațională a drepturilor omului.

Mai important decât scopul de informare al acestora este educarea atitudinii la tineri, explică Igor Bucătaru, trainer și expert Promo-Lex.

Drepturile omului înseamnă în primul rând atitudine, ca elevii să conștientizeze valoarea pe care o are dreptul respectiv...

„Adițional caracterului de informare, ceea ce ne propunem, în primul rând, ca misiune este ca noi să educăm atitudine, fiindcă drepturile omului înseamnă în primul rând atitudine, ca ei să conștientizeze valoarea pe care o are dreptul respectiv, ca să poată să promoveze și în același timp, în caz dacă simte, consideră că i-au fost încălcate, să știe unde, la cine să se adreseze în privința încălcării drepturilor respective.”

Trainerii Promo-LEX sunt convinși că promovarea drepturilor omului ar trebui să pornească din școală, și nu din clasele mari, cum se întâmplă acum, dar din treapta primară și poate sub forma unui obiect de studiu în egală măsură important ca matematica sau limba română. Doar în acest mod, consideră experții, noua generație nu va accepta compromisuri în raport cu propriile drepturi.

Materialul este realizat în cadrul Proiectului „Sărbătorirea drepturilor omului în Moldova în contextul celei de-a 70-a aniversări de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului”, implementat de către Asociația Promo-LEX și susținut financiar de către Ambasada Britanică la Chișinău.

Previous Next

XS
SM
MD
LG