Linkuri accesibilitate

Este protecția muncii în Republica Moldova lipsită de „apărare”?


Nici măcar incidentele soldate cu morți nu sunt învățătură de minte

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:12 0:00
Link direct

Accidentul tragic de la mina de piatră din Pașcani, în care și-au pierdut viața trei muncitori, striviţi de tavanul prăbușit peste ei, a readus în discuție problema securității la locul de muncă.

Autorităţile au dispus verificarea condiţiilor de muncă și luarea de măsuri necesare la toate unitățile similare.

Numai că experiența arată că nici măcar incidentele soldate cu victime nu sunt suficient de instructive, iar controalele nu sunt suficient de motivante.

Deși erau angajați legal, muncitorii de la mina din Pașcani s-au împăcat cu condiții de muncă deplorabile și lipsa de echipamente de protecție. Iată ce spun câțiva dintre colegii lor:

„Ei nu trebuiau să lucreze, dacă nu s-au asigurat că nu sunt primejdii. Trebuia de controlat tavanul, trebuiau puse întăriri.”

„N-au fost verificările la timp. Și n-au fost verificarea echipajelor. Poate că cineva era în viață dacă erau la timp verificați.”

Accidentul s-ar fi produs la ora 14.00, însă nimeni din administrația minei nu a cunoscut despre acest lucru. Despre tragedie s-a aflat abia seara când soțiile minerilor prinşi de rocă au bătut alarma din cauza că bărbaţii nu au revenit din tură.

Procuratura a anunțat că a pornit două dosare penale pentru neglijență în serviciu și nerespectarea condițiilor de sănătate și securitate la locul de muncă. Guvernul a format o comisie din reprezentanți ai organelor de drept, Inspectoratului de Stat al Munci și alte structuri abilitate, care urmează să stabilească cu exactitate condițiile în care s-a produs accidentul și cine se face vinovat.

Comisia a anunțat că va examina situația privind securitatea muncii la toate minele de extragere a zăcămintelor subterane din republică. Iată ce ne spune Victor Țurcanu, inspector la Inspectoratul de Stat al Muncii: „Cazul este în derulare. Este un accident colectiv.

Cauzele sunt specifice, deoarece s-a produs la un obiect special. Sunt niște reguli speciale. Și va fi de durată, deoarece cauzele care au dus la producerea accidentului trebuie să fie determinate de specialiștii în domeniu. Cazul dat, dacă accidentul s-a produs la un obiect subteran, intră în vizorul Agenției pentru supraveghere tehnică.”

Atunci când citești comunicatele oficiale și relatările despre promptitudinea autorităților apare întrebarea firească - de ce mereu vedem același algoritm: abia după ce victimele unor accidente plătesc tributul tragic, instituțiile abilitate prind la curaj, fie că e vorba de memorabila explozie a buteliei cu gaz de la bucătăria fast-foodului dintr-un centru comercial, ori de incendiul de la depozitul de mărfuri din sectorul Ciocana. Ca nu mai zic de invariabilele intoxicații ale nuntașilor la localuri licențiate bine-merci sau despre aprovizionarea unor grădinițe din capitală cu alimente dubioase, incident de care s-a ocupat Centrul Național Anticorupție.

În urmă cu mai bine de un an semnalam în cadrul rubricii „Dreptul tău” despre condițiile deplorabile de muncă ale minerilor dintr-o altă mină de extragere a pietrei - cea din Mileștii-Mici, raionul Ialoveni. În februarie 2016, muncitorii de la Mileștii Mici au desfășurat câteva proteste în care își cereau drepturile, inclusiv la condiții decente de muncă. Un control al Inspecției Muncii a Sindicatelor a constatat aceleași probleme, care au dus și la decesul muncitorilor din mina de la Pașcani. Iată ce declara atunci Elena Cârchelan, șefa Inspectoratului Muncii al Confederației Sindicatelor: „Cele mai grave abateri pe care le-am constatat erau că nu se consolida tavanul, deoarece acolo era risc de prăbușire. Muncitorilor nu li se dădea îmbrăcăminte și încălțăminte de protecție, deoarece persoanele lucrează în mină. Nu se asigura hrana suplimentară pentru condițiile nocive de muncă. În sala de baie și în vestiar era frig și muncitorii nu puteau, după muncă, să se spele.”

Mina de la Mileştii Mici
Mina de la Mileştii Mici

Am mers atunci la mina de piatră din Mileştii-Mici. Când am intrat în mină era aproape imposibil să respiri. Muncitorii ne-au spus că sunt gaze de șist, care le afectează sănătatea. Chiar dacă lucrează în condiții nocive, la zeci de metri sub pământ, muncitorii nu au suplimente speciale la salariu, iar retribuția e doar de câteva mii de lei, cu care abia dacă leagă tei de curmei. Organele de control au stabilit atunci mai multe încălcări și au sancționat agentul economic, dar, la aproape doi ani de la protestul muncitorilor, ei spun că nu s-a schimbat nimic.

Inspectoratul de Stat al Muncii în ultimii ani a fost privat de mai multe atribuții, între care cea de a întreprinde vizite inopinate la agenții economici. O lege din anul 2015 le cere inspectorilor muncii să anunțe agentul economic cu cel puțin trei zile înainte despre vizita pe care urmează să o întreprindă. Din 27 octombrie curent, Inspectoratul de Stat al Muncii a fost privat și de dreptul de a cerceta accidentele de muncă la întreprinderile cu regim special de muncă, între care minele și carierele. Aceste atribuții au fost distribuite către zece noi agenții specializate, care abia sunt în proces de formare.

L-am întrebat pe Victor Țurcanu ce drepturi au familiile persoanelor decedate în accidente de muncă: „Partea vătămată, deci familia celui decedat are dreptul la o indemnizaţie unică, conform Legii securității și sănătății în muncă, care este egală cu salariul mediu anual al accidentatului, care se calculează din ultimele 24 de luni, înmulțit cu anii pe care nu i-a trăit până la vârsta de 62 de ani. În cazul dat, aceste trei persoane, care au suferit în accidentul de la mina din Pașcani sunt tinere, au câte 30 de ani, deci ele n-au trăit până la vârsta de pensionare în jur de 30 de ani. Această indemnizație se achită de către întreprinderea la care s-a produs accidentul de muncă.”

Legea privind sănătatea și securitatea în muncă prevede pensii pentru copiii care și-au pierdut întreținătorul în accidente de muncă. Acestea se vor acorda lunar din fondul Asigurărilor Sociale până la atingerea vârstei de 18 ani, iar în cazul celor care își continuă studiile - până la vârsta de 23 de ani.

Datele Inspectoratului de Stat al Muncii arată că de la începutul anului curent au fost înregistrate 383 de accidente de muncă, în care au suferit 406 persoane. În 25 de accidente de muncă s-au înregistrat decese. Numai în luna noiembrie au avut loc cinci decese urmare a unor accidente de muncă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG