Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcția de primar al Chișinăului


Moldova -- Dorin Chirtoaca, mayor of Chisinau
Moldova -- Dorin Chirtoaca, mayor of Chisinau

Suspendarea edilului va fi contestată la Curtea de Apel. Apărătorii lui spun că acesta ar fi fost suspendat ilegal.

Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Buiucani de la Chișinău care au admis astăzi cererea procurorilor. Acuzarea ceruse suspendarea edilului spunînd că Dorin Chirtoacă i-ar putea influența - din fotoliul de primar - pe mai mulți lucrători din primărie martori în acest dosar.

Lupta pentru primăria capitalei, care părea să fie declanșată de socialiști, a intrat în blocaj. Și asta pentru că referendumul râvnit de socialiștii președintelui Dodon, care ar fi trebuit să se soldeze cu alegerile anticipate a primarului, nu vor mai putea fi organizate până la finalizarea procesului în care este cercetat penal Dorin Chirtoacă. Legea Republicii Moldova interzice organizarea scrutinelor pe perioada suspendării din funcție a primarului.

Miza politică a suspendării din funcție a primarului Chirtoaca a fost descrisă cu lux de amănunte de analiștii politici, printre care și Igor Volnițchi. Anterior, într-un editorial, el sugera că un Dorin Chirtoacă suspendat din funcție lasă primăria sub controlul partidelor de la putere, pe de altă parte, dacă primarul și-ar fi dat demisia ar fi deschis calea spre alegerile anticipate.

În condițiile existente, potrivit legii, interimatul va fi exercitat de către viceprimarul Nistor Grozavu, cercetat și el, de altfel, în dosarul parcărilor cu plată.

Pe de altă parte, acuzatorii spun că suspendarea lui Dorin Chirtoacă este legată de încercarea acestuia de a influența martorii din dosar, care sunt angajați ai primăriei. Procuroarea Victoria Furtună:

„În cauza penală urmează a fi audiați martori care sunt într-o legătură de serviciu cu acesta. Primarul Dorin Chirtoacă, în timp ce-și îndeplinea atribuțiile de primar, a intimidat o persoană care a fost audiată în cauza respectivă, pe marginea circumstanțelor date.”

De aceea, explică Victoria Furtună, îndepărtarea lui Dorin Chirtoacă a fost o măsură necesară de constrângere a învinuitului care, potrivit procurorilor, ar fi putut pune presiune pe subordonații săi de la primărie ca ei sa nu depune mărturii împotriva lui.

„Chiar dacă nu aș fi fost suspendat din funcție, oricum nu aș fi mers la serviciu în perioada cât se examinează acest dosar, eu am demnitatea mea”, a spus primarul Dorin Chirtoacă, după ședința de judecată de astăzi, negând totodată că ar fi intimidat colegii săi din primărie, martori în dosarul parcărilor cu plată, așa cum spun procurorii.

Suspendarea edilului va fi contestată la Curtea de Apel. Apărătorii primarului spun că acesta ar fi fost suspendat ilegal. Explică avocata Tatiana Iovu:

„Primarul general a fost ales de popor. [...] Evident că o funcție electivă nu poate fi suspendată de către instanța de judecată, respectiv procurorul nu are atribuțiile legale ca să solicite suspendarea primarului. Este o funcție electivă și respectiv garanțiile care asigură această funcție electivă trebuie să fie prin prisma prevederilor constituționale. În genere Constituția nu prevede mecanismul de suspendare, de asta noi am ridicat problema excepției de neconstituționalitate.”

Pa parcursul procesului, Dorin Chirtoacă și-a exprimat speranța că va fi achitat și că va reveni la serviciu. De curând el a admis însă că ar putea fi condamnat întrucât, spune edilul, ar fi victima unui proces eminamente politic.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG