Linkuri accesibilitate

Preşedintele american Donald Trump a cerut din nou reformarea ONU


Preşedintele Statelor Unite Donald Trump discută cu jurnaliştii la intrarea în sediul central al Naţiunilor Unite de la New York

Luni, la o confertință de presă la Națiunile Unite, Trump a cerut și altor state să sprijine eforturile sale de a face diin ONU o instituție mai eficientă.

Preşedintele Trump a arătat, în conferința de presă de la deschiderea Adunării Generale, ca ONU „nu şi-a atins potenţialul maxim”, fiind marcată de birocraţie şi probleme de management. Dar preşedintele a arătat că organizaţia mondială şi administraţia sa vor fi „parteneri” în rezolvarea acestor probleme.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:27 0:00
Link direct


Flancat de secretarul general ONU, Antonio Guterres, şi de ambasadoarea americană, Nikki Haley, preşedintele a spus că practicile trecutului nu mai funcţionează. În campania sa electorala, Donald Trump a criticat aspru organizaţii internaţionale, între care ONU şi NATO, promovând în schimb agenda „America în prim-plan”.

Reprezentanţii a 150 de ţări membre au ascultat cu atenţie să vadă cât se va apropia Trump de organizaţia mondială în condiţiile în care este confruntat cu probleme serioase în Coreea de Nord, Siria şi Iran. În dialog cu reporterii, preşedintele şi-a parafrazat sloganul de campanie când a spus: „Să facem Naţiunile Unite mareţe. Nu „din nou”. Pur şi simplu să facem Naţiunile Unite mareţe. Un potenţial atât de mare, cred că vom putea realiza acest deziderat”.

Reluând o altă tema favorită, Donald Trump a spus că atât NATO, cât şi ONU s-au bazat mult prea mult pe Statele Unite pâna acum şi a cerut şi altor membrii să împartă povara financiară şi de responsabilitate. El a cerut şi ca fiecare misiune de menţinere a păcii să aibă scopuri precise şi modalităţi de a evalua succesul.

Dupa alocuţiunea sa, preşedintele s-a deplasat la un hotel din apropiere unde s-a întâlnit cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, el spunând ziariştilor că administraţia sa lucrează din greu la un acord de pace în Orientul Mijlociu. Trump şi premierul israelian au discutat şi despre acordul nuclear cu Iranul, căruia Netanyahu i se opune. Administratia Trump are până la mijlocul lui octombrie să certifice dacă Iranul îşi îndeplineşte obligaţiile. Până acum a facut-o de două ori, dar recent ambasadoarea americană la ONU a lăsat să se înţeleagă că preşedintele reanalizează situaţia. Consilieri ai preşedintelui Trump spun că chiar dacă Iranul respectă litera acordului, nu-i respectă spiritul, sprijinind terorismul în Orientul Mijlociu.

Tot pe agenda de ieri s-a mai aflat şi un dineu cu lideri sud americani, între chestiunile discutate numărându-se şi criza politică din Venezuela.

XS
SM
MD
LG