Linkuri accesibilitate

Donald Trump: „Economia noastră nu a fost niciodată într-o stare mai bună” (VIDEO)


Donald Trump
Donald Trump

Președintele SUA a vorbit despre planurile sale în domeniul comerțului internațional și despre relațiile cu China, într-un interviu cu Greta Van Susteren, pentru Vocea Americii (VOA), în timpul reuniunii G20 din Argentina.

VOA: Elisabeth Warren (ca să revenim în SUA) senatorul care ar putea deveni oponenta Dumneavoastră în 2020, spune că tratatul nu ar merge suficient de departe. Ce părere aveți?

Donald Trump: „Ei bine, e ușor să critici de pe asemenea poziții, pentru că dânsa s-ar putea să candideze, dar s-ar putea să nu candideze. Credeam că a și fost descalificată după povestea aceea cu ereditatea sa de „americană nativă”. Chiar cred ca asta ar fi trebuit să o descalifice.”

Donald Trump: „Economia noastră nu a fost niciodată într-o stare mai bună”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00

De altfel, poți spune așa despre orice acord. Despre orice înțelegere se poate spune, iată, că: „ei, nu s-a mers suficient de departe!”. Acordul (semnat acum) este mult mai bun decât NAFTA. E o înțelegere în avantajul SUA. Ba, chiar e un acord care ne place. L-am revăzut în repetate rânduri și nu am auzit pe nimeni să-l critice, ba dimpotrivă. Dacă vorbim despre celelalte țări, da, unele s-ar putea să fie puțin afectate, dar cred că și au avantajele lor. E un succes pentru toate cele trei țări.”

VOA: Una din părțile acordului e dedicată industriei auto, muncitorilor care fac piese auto. În ce măsură vizează aceasta problema pe care SUA le au cu General Motors, care închide fabrici, lăsând 14.000 de oameni fără loc de muncă?

Donald Trump: „Este așa, dar nu e numai asta. Respectivul acord va împiedica companiile auto să-și schimbe sediul. Ce mi-am dorit cu adevărat e ca nicio companie auto să nu părăsească Statele Unite. Și mă refer aici și la fabrici, și la locuri de muncă... A fost foarte important pentru mine acest lucru - să nu plece nimeni din SUA. Deci, unul din elementele cele mai puternice ale noului acord – eu îl numesc USMCA (Acordul SUA - Mexico–Canada), unul din lucrurile cu adevărat importante este că nu veți vedea companii care sa părăsească SUA după semnarea acestei înțelegeri. Aceasta însă trebuie să fie ratificată de Congres. Și, dacă va trece - iar eu cred că va trece – va fi minunat. Dacă nu va trece - ne vom mulțumi cu ceea ce este acum.”

VOA: G20 este un forum economic global. Dacă ați face un pas înapoi și să priviți tot acest glob, ce ați vedea: care ar fi cea mai mare și cea mai reală amenințare pentru economia globală în viitorul apropiat?

Donald Trump: „Există o mulțime de amenințări. Atâtea state au jefuit SUA. Nu dezvălui niciun secret dacă voi aminti de China, voi numi anumite cifre timp de 25 de ani…”

VOA: Mi-ați mai spus despre asta cu ani în urmă, chiar înainte de a candida la președinție…

Donald Trump: „Vorbesc despre asta deja de multă vreme. De pe când eram tânăr dezvoltator. Ți-am povestit asta și ție, și altora. Am tot vorbit despre asta. Am vorbit și despre Japonia. Acum, Japonia e mai puțin vizată, dar se ocupă foarte activ cu asta și în prezent.

De fapt, e vorba de aproape întreaga lume. A fost așa de parcă nimeni de la noi nu știa cum să poarte negocieri, să facă comerț, să ducă tratative. Avem un deficit comercial de aproape 800 de miliarde de dolari, iar eu încerc acum să schimb această situație.

Am început cu USMCA, care va înlocui NAFTA. Tocmai am încheiat un minunat acord cu Coreea de Sud și cred că deja foarte repede veți putea vedea și schimbările importante care vor urma. Acum, purtăm negocieri cu Uniunea Europeană. Până nu demult a fost groaznic pentru Statele Unite… Iarăși, avem programată o cină cu președintele cinez Xi și cred că ar putea ieși ceva bun din asta.”

VOA: China, spuneați Dvs. mai devreme, este una din țările care s-au îmbogățit pe seama Statelor Unite, iar acum influența globală a acestei țări este tot mai mare. Chinezii au ajuns deja în Africa de Nord, construiesc un port uriaș în Pakistan, au înțelegeri importante privind noi investiții în Panama și America Latină. Se apropie tot mai mult de SUA, din punct de vedere geografic. Câtă încredere aveți în obiectivele strategice ale chinezilor? Nu vă trezesc îngrijorări?

Donald Trump: „Cred că, în curând, (chinezii) vor avea ceva mai puțini bani decât au acum. Și asta din cauza înțelegerii pe care o voi încheia. Am primit 250 de miliarde de dolari la o taxă comercială de 25%. Asta înseamnă că vom putea lua miliarde și miliarde de dolari. În plus, cred că voi putea dubla această sumă, iar apoi o voi dubla din nou, astfel încât ei nu vor putea face ceea ce au făcut în trecut cu alți președinți. Și vedeți ce se întâmplă acum în China. Nu vreau să fac asta, dar ei nu o duc foarte bine față de cum era înainte. Pe când noi, cred eu, ne descurcăm foarte bine.

Din momentul în care am fost ales, economia noastră a câștigat 11,7 trilioane de dolari, în timp ce China a pierdut o mare parte a bogățiilor sale, iar acum noi suntem acum o economie mult mai mare decât cea chineză. Un fapt pe care mulți nu îl cunosc este că noi avem o economie mult mai mare și cu adevărat mai puternică decât cea a Chinei.”

XS
SM
MD
LG