Linkuri accesibilitate

Donald Trump: Bașar al-Assad va plăti un preț scump (VIDEO)


Damasc, zorii zilei de sâmbătă, 14 aprilie 2018.
Damasc, zorii zilei de sâmbătă, 14 aprilie 2018.

Statele Unite, Franța și Marea Britanie au bombardat instalații militare siriene din apropiere de Damasc.

Președintele Statelor Unite Donald Trump a anunțat „lovituri precise” asupra unor instalații militare siriene folosite la fabricarea armelor chimice și a spus că atacurile lansate în comun cu Franța și Marea Britanie sînt menite să oprească folosirea unor astfel de arme de distrugere în masă.

Bombardamentele au fost lansate în timp ce Donald Trump rostea un discurs către națiune în noaptea de 13 aprilie, în care a spus că îl va face pe președintele sirian Bașar al-Assad - pe care l-a numit un „monstru”, un „criminal” și un „dictator asasin” să plătească un preț scump pentru presupusul atac chimic care a ucis cel puțin 43 de civili în 7 aprilie în orașul sirian Douma.

Notînd că acum un an a ordonat lovituri aeriene din cauza unui atac sirian similar cu arme chimice în care au fost uciși mai mult de 100 de oameni, președintele american a spus că masacrul din 7 aprilie a fost o escaladare semnificativă a modului de folosire a armelor chimice de către acest regim.

Donald Trump a anunțat „lovituri precise” asupra unor instalații militare siriene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00
Donald Trump a anunțat „lovituri precise” asupra unor instalații militare siriene
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:05 0:00

În timp ce Trump rostea aceste cuvinte, în apropierea capitalei siriene Damasc putea fi văzute și auzite explozii puternnice.

Șeful statelor majore reunite ale armatei americane generalul Joseph Dunford a spus ca atacurile au avut ca țintă trei instalații militare siriene implicate in cercetarea și producere de arme chimice din apropiere de capitala Damasc și de orașul.

Ministrul american al apărarii James Mattis a spus că nu sunt planificate noi atacuri și că orice acțiune militară viitoare va fi decisă în funcție de reacția Siriei, dacă mai folosește sau nu arme chimice.

Auroritățile ruse au avertizat că atacurile nu vor rămâne fără consecințe, în timp ce oficialități siriene și iraniene au spus că ele au încălcat legislația internațională.

Armata siriană a făcut cunoscut că a ripostat la atacuri cu arme de apărare antiaeriană și că a doborît 13 rachete.

Potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, care monitorizează războiul din Siria, bombele au lovit un centru de cercetare știinifică și baze militare din Damasc ale Gărzii republicane și ale altor unități de elită din aermata siriană, dintre care unele fuseseră evacuate recent. (LȘ)

XS
SM
MD
LG