Linkuri accesibilitate

Donald Trump anulează întîlnirea la vîrf cu Kim Jong Un (VIDEO)


Președintele Donald Trump la anunțul anulării summitului
Președintele Donald Trump la anunțul anulării summitului

Anunțul făcut de Casa Alba a survenit la puțin timp după distrugerea bazei de teste nucleare Punggye, din Corea de Nord.

Presedintele Trump a anulat summitul istoric cu liderul nord-corean, Kim Jong Un, invocind „colosala mînie si ostilitate deschisa” dintr-o recenta declaratie nord-coreana. Care ar putea sa fie motivele anuntului? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Unul dintre motivele anularii summitului Trump-Kim ar putea fi faptul ca regimul comunist l-a insultat pe vice-presedintele Pence, care in cursul zilei de luni a spus ca Kim Jong Un ar face o greseala sa incerce sa-l manipuleze pe Donald Trump, amenintindu-l pe Kim ca ar putea avea soarta liderului libian asasinat, Muammar Qaddafi.

In replica, ministrul nord-corean de externe a fost citat, spunind ca Pence este „ignorant si prost”. Acelasi ministru, Choe Son Hui a mai spus ca o confruntare nucleara este singura alternativa viabila la convorbiri de pace. Nu este un argument nou, dar venit acum, pe fondul apropiatului summit, pare sa fi fost picatura care a umplut paharul administratiei Trump.

Corespondența zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:01 0:00
Link direct

Anuntul facut de Casa Alba a survenit la putin timp dupa distrugerea bazei de teste nucleare Punggye, din Corea de Nord. In felul acesta, Kim si-a tinut promisiuea sa distruga baza si sa inghete testele nucleare si cu rachete cu raza lunga de actiune. Din perspectiva lui Trump acesta este un cistig, faptul ca baza e fie distrusa, fie nefunctionala.

Trump: America e pregătită pentru potențiale acte nesăbuite ale Coreii de Nord
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:17 0:00

Luna trecuta presedintele Trump a spus ca este „gata să părăsească intilnirea” cu Kim, daca convorbirile nu sint fructuoase. Desi Statele Unite nu au recunoscut, se pare ca ambele parti au oferit anumite concesii, in pregatirea summitului. Statele Unite nu au inclus instalatii nucleare in recentele manevre cu Corea de Sud, in timp ce Corea de Nord a oprit testele nucleare, a distrus singura baza de testare cunoscuta si a eliberat trei detinuti americani.

Si administratii anterioare au facut progrese in convorbirile cu Corea de Nord pentru ca speranta sa se prabuseasca in ultimul moment. Donald Trump avea motive sa creada ca nu va parasi summitul cu victoria pe care sconta si a preferat sa-l anuleze si sa se multumeasca deocamdata cu progrese limitate.

XS
SM
MD
LG