Linkuri accesibilitate

Donald Trump: „Aș sfătui Iranul să nu-și reînceapă programul nuclear”


Donald Trump părăsește Camera de recepții diplomatice după ce a anunțat că Statele Unite se retrag din tratatul nuclear internațional semnat cu Iranul, Casa Albă, 8 mai 2018
Donald Trump părăsește Camera de recepții diplomatice după ce a anunțat că Statele Unite se retrag din tratatul nuclear internațional semnat cu Iranul, Casa Albă, 8 mai 2018

Puterile europene deplîng retragerea Statelor Unite din tratatul nuclear internațional semnat cu Iranul.

Președintele american Donald Trump a avertizat astăzi Iranul să nu-și reia programul nuclear pentru că va avea de suportat „consecințe aspre”. Trump a făcut declarația la o zi după ce a anunțat că Statele Unite se retrag din acordul semnat de șase puteri internaționale cu Iranul în 2015, prin care Teheranul accepta să-și reducă activitățile nucleare pe o perioadă de zece ani, în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale.

„Aș sfătui Iranul să nu-și reînceapă programul nuclear ... L-aș sfătui cu multă tărie. Dacă îl vor începe, vor exista consecințe foarte aspre”, a spus președintele american înaintea unei ședințe a cabinetului.

Decizia președintelui Trump de a retrage Statele Unite din acord și a reimpune Iranului sancțiunile ridicate în ultimii ani a fost criticată dur de către liderii iranieni. Președintele Parlamentului, Ali Larijani, a cerut departamentului de resort să se pregătească de „reluarea activităților nucleare sub toate aspectele”, iar deputați iranieni au dat foc unui drapel american de hârtie și au scandat „Moarte Americii!” în sala Parlamentului.

Puterile europene care încearcă să mențină acordul au deplâns decizia președintelui american.

Președintele francez Emmanuel Macron care a încercat împreună cu cancelara germană Angela Merkel și șefa guvernului britanic Theresa May să-l convingă pe Trump să nu facă acest pas l-a descris astăzi drept o greșeală. „Regret decizia președintelui american. Cred că este o greșeală și, de aceea, noi, europenii, am decis să rămânem parte a acordului nuclear din 2015”, a declarat Macron televiziunilor germane ARD și Deutsche Welle.

Acordul din 2015 a mai fost semnat de China și Rusia, iar din partea Statelor Unite de președintele precedent, Barack Obama.

Președintele Trump, însă, îl consideră „o înțelegere oribilă și unilaterală care nu trebuia încheiată vreodată”.

Trump l-a denunțat, spunând că nu reglementează activitățile nucleare iraniene după 2025, nu acoperă programul de rachete balistice al Iranului și nu temperează ambițiile Teheranului în Orientul Mijlociu. (AE)

XS
SM
MD
LG