Linkuri accesibilitate

Președintele Dodon spune că expulzarea diplomaților ruși este o „provocație”


Igor Dodon
Igor Dodon

...împotriva sa și a Moscovei.

Președintele Igor Dodon a declarat că, prin expulzarea a cinci diplomați de la ambasada rusă de la Chișinău, guvernul ar vrea să-i facă rău lui și să aplice o lovitură eforturilor sale de a îmbunătăți relația cu Rusia – un punct de vedere asemănător cu cel exprimat aseară și de Ministerul rus de Externe. La o conferință de presă la Chișinău, Dodon a mai speculat astăzi că expulzarea de luni, încă neexplicată de către guvern, ar fi fost dictată de Occident.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:25 0:00
Link direct

După ce a condamnat prompt acțiunile guvernării încă din seara zilei de luni pe pagina sa de Facebook, președintele Igor Dodon a organizat astăzi o conferință de presă și a declarat că prin expulzarea diplomaților ruși, guvernarea ar încerca să discrediteze Președinția.

„Acest lucru se face de către cei de la guvernare, Partidul Democrat, președintele acestui partid, pe de o parte și împreună cu Occidentul, care au fiecare interesele lor. În principiu, interesele sunt comune.”

În presă au apărut numele diplomaților declarați persona non grata, care urmează să părăsească cât de curând țara. E vorba de atașatul militar al Ambasadei ruse de la Chișinău Igor Dovbnia, Oksana Kotvițkaia, asistentul atașatului militar Vadim Uhnalev, urmat de soția sa Tatiana Uhnaleva, asistentul atașatului militar Dmitri Raevski, urmat de soția sa Olesia Raevskaia, asistentul atașatului militar Aleksandr Grudin și soția sa Iulia Grudina.

Motivul ar fi că atașatul militar Igor Dovbnea a participat la o ceremonie organizată de administrația separatistă de la Tiraspol la începutul lunii martie. Gestul a fost criticat de Ministerul Apărării.

Într-un briefing de presă matinal, premierul Pavel Filip a explicat, oarecum evaziv, care ar putea fi motivele ce stau în spatele deciziei de expulzare a celor cinci diplomați ruși.

„Noi tratăm cu respect și ținem foarte mult la aceste relații cu Rusia, în același timp și noi vrem să fim tratați cu respect. Chiar dacă suntem cu o țară mică, dar considerăm că suntem un partener important.”

Expertul pe problema transnistreană Rosian Vasiloi consideră că reacția guvernanților de a expulza acești diplomați a fost una întârziată.

„Federația Rusă mai are foarte mulți agenți sub acoperire. La ambasadă, diferite ONG-uri finanțate de ei, și să nu uităm de anumite mesaje din partea președinției RM care cel puțin pe mine mă pune în gardă. Eu cred că ceea ce se face, se face bine, numai că noi ar trebui să diminuăm aspectele politice.”

Autoritățile ruse văd acest gest drept o consecință a conflictului intern dintre guvernarea pro-europeană și președintele pro-rus Igor Dodon. Într-un comentariu pentru „Interfax” luni seara, vice-ministrul de externe rus Grigori Karasin spune că acest gest ar fi „o provocare grosolană, o lovitură dată acelor forțe din Moldova conduse de președintele Igor Dodon care cer normalizarea și revigorarea relației bilaterale cu Rusia”. Karasin a mai spus că riposta Moscovei va fi „foarte dură”, dar nu a concretizat. Se speculează că ar fi vorba de un răspuns simetric acțiunilor Chișinăului, adică expulzarea unor diplomați moldoveni din Rusia.

A contribuit la luarea acestei decizii și scandalul cu spălarea unor sume mari de bani prin intermediul instituțiilor moldovene care au ajuns în Federația Rusă, dar și lipsa de respect de care au dat dovadă diplomații ruși care vizitau demonstrativ regiunea separatistă transnistreană, spune analistul politic Oazu Nantoi. Cât despre zvonurile că e vorba de neînțelegeri pe interior, Nantoi spune că trebuie ignorate.

„Eu nu cred că există bătălie dintre socialiști și democrați. Dacă ne respectăm, noi trebuie să înțelegem că domnul Dodon și domnul Plahotniuc sunt ca doi interpreți care în patru mâini cântă la un pian politic, împărțind între ei diferite segmente ale bazinului electoral din RM în scopul de a controla puterea. Și Federației Ruse îi este convenabil să prezinte o asemenea abordare, deoarece această abordare exclude noțiunea de suveranitate, integritate teritorială și statutul de neutralitate a RM care sunt sfidate de Federația Rusă.”

Expertul rus Andrei Deviatkov a declarat pentru portalul online Rubaltic.Ru că tensionarea relațiilor cu Rusia este importantă pentru democrații din Republica Moldova care dețin majoritatea parlamentară: „înrăutățirea relațiilor dintre Rusia și Moldova ajută majoritatea parlamentară care caută să convingă țările occidentale, mai ales Statele Unite, de nevoia unui sprijin continuu”. Potrivit expertului rus, susținerea lor a scăzut în ultimii ani.

Previous Next

XS
SM
MD
LG