Linkuri accesibilitate

„Să mergem, Iuri!” Ziua Cosmonauticii în Rusia (GALERIE FOTO)


Cosmonauți isovietici Iuri Gagarin și Herman Titov în vizită la tabăra de pionieri visit Artek, 1 ianuarie 1961 (Foto ITAR-TASS/ G. Borodin)
Cosmonauți isovietici Iuri Gagarin și Herman Titov în vizită la tabăra de pionieri visit Artek, 1 ianuarie 1961 (Foto ITAR-TASS/ G. Borodin)

Ministerul rus al apărării a publicat mai multe documente secrete depre Iuri Gagarin.

Un articol semnat de corespondentul Europei Libere Carl Schreck.

Inteligent, disciplinat,optimist, social, cu un bun simț al umorului și credicnios patriei socialiste. Acestea sînt câteva din trăsăturile atribuite de oficialitățile sovietice cosmonautului Iuri Gagarin înainte de cruciala sa călătorie în spațiu în 1961.

Această evaluare apare într-o serie de documente sovietice secrete despre Gagarin, primul om care a călătorit în spațiu, publicate de ministerul rus al apărării în 12 aprilie - când se împlinesc 57 de ani de la zborul pe orbită circumterestră a cosmonautului la bordul navei spațiale Vostok-1.

Evaluarea, care se bazează pe timpul petrecut de Gagarin la Centrul de antrenament al cosmonauților (care acum îi poartă numele), a fost desecretizat în 2009 și e citat în cel puțin o lucrare academică.

Se pare însă că e prima oară când acest document e publicat pentru o audiență mai largă.

Între celelalte documente publicate de minister în 12 aprilie se află livretul militar al lui Gagarin, împreună cu ordinul sovietic prin care e ridicat la gradul de locotenent, și acela care-i conferă gradul de căpitan, în ziua zborului său istoric.

Galerie foto: „Să mergem, Iuri!” Ziua Cosmonauticii în Russia

Raportul de activitate pe perioada cât Gagarin a fost la antrenament spune că era sănătos și într-o stare fizică bună, că juca baschet, că avea o coordonare excelentă și că nu a fost bolnav nici măcar o zi în 1960.

În raport se mai spune că Gagarin era de etnie rusă, cu rădăcini țărănești, e descris ca fiind un om cu voință, disciplinat, inteligent, cu simțul umorului, și care-și ia serviciul în serios.

„[E] devotat muncii pentru partid și pentru patria socialistă”, ai spune evaluarea, care îl laudă ca fiind unul din cei mai bine pregătiți cosmonauți de la centru de antrenament.

Tăieturi din presă

Tăieturile din presă nu aduc dezvăluiri senzaționale. Evaluarea conține ceea ce se știa deja despre Gagarin, care avea 27 de ani când a călătorit în spațiu, declanșînd cursa spațială a Războiului Rece între Uniunea Sovietică și Statele Unite.

„Gagarin era un tînăr foarte inteligent. Era cu mult deasupra celorlați cosmonauți”, a declarat regretatul Reg Turnhill, corespondent aerospațial la BBC, între 1958-1975, într-un documentar despre Gagarin prezentat la BBC în 2011.

„Învăța repede, și era foarte simpatizat de ofițerii superiori, pentru că puteau conta pe el și nu divulga secrete”, a adăugat Turnhill care a relatat de la conferința de presă de la Moscova după zborul lui Gagarin în spațiu, un eveniment regizat cu grijă, menit să umilească Occidentul.

Între documentele publicate de ministerul rus al apărării în 12 aprilie se află și cîteva copii după tăieturi dintr-un ziar de limbă engleză din Pakistan, din zilele de după zborul în spațiul cosmic.

Ministerul a subliniat pentru cititori cîteva fragmente în aceste tăieturi, inclusiv un citat dintr-un expert spațial norvegian care a spus despre călătoria lui Gagarin că e „un nou triumf sovietic”, și un articol din „Pakistan Times”, în care se spune că toată omenirea e mîndră de această realizare sovietică, ce a fost lansarea unui om în spațiul cosmic și aducerea lui pe pământ în viață.

O altă tăietură inclusă în documentele publicate de ministerul rus al apărării e o depeșă scurtă a agenției americane de știri UPI potrivit căreia purtătorul de cuvînt al astronauților americani John Powers nu a fost deosebit de încântat când un reporter a încercat să obțină un comentariu despre zborului lui Gagarin. „E trei dimineața, nesimțitule”, a spus Powers.

Iuri Gagarin a murit într-un zbor de antrenament în apropiere de Moscova în 27 martie 1968, la mai puțin de șapte ani după ce a devenit primul om care a călătorit în spațiul cosmic.

El s-a clasat pe primul loc într-un sondaj național făcut în ianuarie de agenția de stat pentru sondaje din Rusia VTsIOM, care i-a întrebat pe respondenți care cred ei că sînt idolii Rusiei din secolul 20.

Traducere de Lucian Ștefănescu

Previous Next

XS
SM
MD
LG