Linkuri accesibilitate

DNA se apropie de cercul lui Liviu Dragnea


Sevil Shhaideh și Liviu Dragnea, mai 2015
Sevil Shhaideh și Liviu Dragnea, mai 2015

În România, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că o cercetează penal pe Sevil Shhaideh, ministră a Dezvoltării și vicepremier, suspectată de abuz în serviciu și obținere de foloase necuvenite. Shhaideh a fost prima propunere a social democraților pentru funcția de șefă a guvernului după câștigarea alegerilor din decembrie trecut, dar a fost respinsă atunci de președintele Klaus Iohannis.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct

Procurorii DNA au dezvoltat într-un recent dosar de corupție legăturile subterane aflate la intersecția politicului cu afacerile, dintre liderul coaliției de guvernământ, Liviu Dragnea și ministra Dezvoltării, Sevil Shhaideh, omul său de bază din guvern.

Sevil Shhaideh, pe care Dragnea a propus-o premier după alegerile de anul trecut, dar președintele Klaus Iohannis a respins-o fără să dea detalii, are 53 de ani și a lucrat între 2007 și 2012 la Uniunea Naţională a Consiliilor Județene, în perioada în care Dragnea era președintele acestei organizații. Apoi actualul șef al PSD a luat-o peste tot cu el și din 2012 până în 2015, când a devenit ministrul Dezvoltării, ea a ocupat fotoliul de secretar de stat la același minister. Este mâna lui dreaptă și se spune că este unul dintre foarte puținii oameni în care are cu adevărat încredere.

De la începutul anului ocupă funcția de vicepremier și ministră a Dezvoltării. Astăzi a fost chemată la Direcția Națională Anticorupție (DNA), unde a fost anunțată că este pusă sub acuzare pentru abuz în serviciu fiind în situația „funcţionarului public care a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”. Procurorii anticorupție susțin că în 2013, când Shhaideh era secretar de stat și Liviu Dragnea ministru al Dezvoltării, Insula Belina de aproape 300 de ha și Brațul Pavel, circa 45 de ha au fost trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman, pentru ca ulterior să fie concesionate unei firme private și în final să ajungă proprietatea Tel Drum, companie controlată din umbra de Liviu Dragnea, conform presei centrale.

Insula Belina și Brațul Pavel se află pe Dunăre, foarte aproape de Turnu Măgurele (vezi harta), municipiu în județul Teleorman. Fostul premier, Victor Ponta chemat zilele trecute la DNA a declarant că a fost întrebat despre hotărârea de guvern prin care Belina a ajuns la Consiliul Județean Teleorman. Mai târziu fostul premier a spus că el nu bănuia că totul va ajunge la Tel Drum.

Procurorii anticorupție o acuză în același dosar și pe Rovana Plumb, ministra Fondurilor Europene, care în perioada cercetată se afla în fruntea ministerului Mediului. Anchetatorii susțin că aceasta din funcția de ministră a Mediului a inițiat Hotărârea de Guvern prin care (HG 858/2013) Insula Belina și Brațul Pavel au ajuns la Consiliul Județean Teleorman. Procurorii au descoperit că această hotărâre a trecut în doar 17 ore, prin încălcarea diferitelor proceduri și că Rovana Plumb știa exact ce face. Cu acest dosar, DNA se apropie tot mai mult de cercul apropiaților lui Liviu Dragnea.

Tel Drum a fost inițial o întreprindere de construcții, care a primit comenzi mai ales de la Consiliul Județean Teleorman, dar care mai apoi și-a extins domeniile de activitate și sfera de acțiune. O serie de anchete de presă au arătat legăturile dintre această firmă care s-a dezvoltat din contracte cu statul și Liviu Dragnea, liderul PSD, creierul actualei guvernări și mai cunoscut ca baron de Teleorman.

XS
SM
MD
LG