Linkuri accesibilitate

Bacalaureatul a provocat discuţii aprinse la Parlament


Liceul Spiru Haret din Chişinău.
Liceul Spiru Haret din Chişinău.

Comisia pentru educație a Parlamentului a audiat astăzi un raport despre sesiunea de bacalaureat 2017.

Nemulțumirile fracțiunii socialiștilor față de bacalaureat – socialiștii și președintele Igor Dodon vor anularea sau modificarea acestui sistem – au făcut subiectul unei dispute aprinse în comisia pentru educației a Parlamentului, care a audiat astăzi un raport despre sesiunea de bacalaureat 2017.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:51 0:00
Link direct


O comisie de la Ministerul Educaţiei, formată urmare a audierilor publice din plenul legislativului din luna iulie, ar fi depistat încălcări la întocmirea testelor din sesiunea de bacalaureat din acest an şi la capitolul convertirea punctelor în note, spune deputatul socialist Vlad Bătrâncea.

Bătrâncea, care a obţinut raportul ministerului înaintea altor deputaţi, a avansat şi soluţia salvatoare: modificarea grilei de evaluare. Asta după ce fostul său şef de partid, președintele ţării Igor Dodon, cerea anularea bacalaureatului. Deputatul socialist Vlad Bătrâncea a invocat şi pretinse nereguli financiare la Agenţia Naţionala pentru Curriculum şi Evaluare, care administrează întreg examenul de maturitate. El a afirmat că persoanele care întocmeau testele ajungeau tot ele să le şi verifice. Acuzațiile însă par să fie exagerate, judecând după reacția președintelui comisiei parlamentare de profil. Vladimir Hotineanu l-a îndemnat pe colegul său socialist să nu opereze cu date eronate.

Vlad Bătrâncea: „Acele încălcări care au fost depistate şi de comisia au adus ca mii de copii nu au putut susține BAC-ul”.

Vladimir Hotineanu: „Domnule deputat, staţi un pic, haideţi să nu dezinformăm cetăţenii Republicii Moldova. BAC-ul a fost susţinut de 87 de procente. Este un procent mare. Nu mai este acel de 48-49% care a fost la început. Referitor la calitatea testelor, am o scrisoare, adresare a academicienilor, profesorilor de la diferite universități, specialiști în fizică, care scris că testele au fost corecte.”

Vlad Bătrâncea: „Dar eu am scrisoare de la Universitatea de Stat că nu au fost corecte aceste teste.”

Presupusele erori de la examenul de fizică au fost invocate la majoritatea discuţiilor la tema Bacalaureatului din 2017. Potrivit secretarului general al Ministerului Educaţiei, Culturii și Cercetării, Igor Şarov, aproape 200 de absolvenţi au ales să susţină examen la fizică, iar în cazul a 44 de tineri au fost majorate notele urmare a controalelor ulterioare efectuate de minister.

Igor Şarov: „Problemele la testele de fizică au generat un schimb de replici necolegiale şi învinuiri grave de neprofesionalism în comunitatea fizicienilor, care pot să condiționeze neîncredere şi pierderea atractivităţii disciplinei fizica pentru candidaţii la examen, diciplina fizica având un grad mic de popularitate şi în sesiunile precedente, fiind aleasă în calitate de disciplină la examen în sesiunea 2017 de către circa 1% din candidaţi sau 192. Suntem preocupaţi de ce elevii nu vor să scrie proba de examen la fizică. Ce facem pentru ca elevii să îndrăgească fizica şi să opteze ulterior pentru o carieră în domeniul ingineresc atât de necesar economiei noastre?”

Deputaţii Maria Ciobanu şi Lilian Carp au reproşat socialiștilor că vor capul lui Anatol Topală, şeful Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare, deoarece nu ar fi dat curs unei solicitări de majorare de note venite din legislativ.

„Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare trebuie susţinută, dar nu de căutat aşa cum sunt terorizaţi primarii aşa sunt terorizaţi acei care activează în această entitate care îşi face treaba. Loc pentru mai bine întotdeauna va fi. Ea a fost permanent reorganizată: în 2006, 2008, 2015. Deputaţii noştri s-au învăţat să apese pe un buton şi să iasă nota 9. Eu o să dau şi exemple de deputaţi s-au adresat să li se mărească notele la copil.”

Aleşii poporului s-au acuzat reciproc că vor să protejeze pretinsele scheme din jurul Bacalaureatului. Din punctul de vedere al democratului Dumitru Diacov, spiritele încinse probează implicare politicului într-o chestiune sensibilă pentru societate.

Raportul Ministerului Educaţiei deocamdată nu a fost făcut public, iar parlamentarii din comisia de profil au amânat cu o săptămână luarea unei decizii. Vineri, 10 noiembrie, ar urma să fie finalizat şi un audit financiar cerut de Centrul Naţional Anticorupţie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG