Linkuri accesibilitate

Discutînd despre literatură, ajungem implacabil la migraţie


Constat doar faptul regretabil că tinerii noştri nu se simt aici în siguranţă de multă vreme.

Am avut ocazia, eu şi alţi trei scriitori, să discutăm zilele astea cu liceenii care au învins la Olimpiada de Literatură Română. Discuţia despre literatură a fost interesantă, dar, la un moment dat, un elev ne-a întrebat ce sfaturi avem pentru tinerii care ezită, care nu ştiu ce să facă: să rămînă în RM sau s-o abandoneze?

Mi-am amintit că şi alte întîlniri literare cu tînăra generaţie aveau această continuare. Tinerii aveau mereu o dilemă existenţială. Ce să facă? Merita oare să rămînă în degringolada din RM? Merita să plece în alte ţări şi să suporte dificila perioadă de adaptare la un mediu nou?

Discutînd despre literatură, ajungem implacabil la migraţie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:14 0:00
Link direct

Le-am spus mereu şi le spun şi acum acelaşi lucru. Nu poate să existe aici o formulă a succesului. Fiecare tînăr trebuie să se uite cu atenţie în jurul său, să analizeze oportunităţile pe care i le oferă RM şi acelea pe care i le oferă străinătatea, să discute cu părinţii şi cu rudele, dar decizia să-i aparţină. Poate să rămînă sau poate să plece. Nu ştiu ce sfat să le dau. Nu pot fi un sfătuitor bun în această privinţă. Pot doar să constat faptul regretabil că tinerii noştri nu se simt aici în siguranţă de multă vreme.

Am simţit nevoia să-i întreb pe învingătorii Olimpiadei de Literatură Română iată ce: cîţi dintre voi vor să îmbrăţişeze literatura după liceu? Şi m-am bucurat că dintre cei peste 100 de elevi prezenţi au fost tocmai cinci tineri care au ridicat mîinile. E un mic miracol, căci, dată fiind situaţia din Moldova, mi se părea improbabil să existe atîţia tineri hotărîţi să rişte şi să se ocupe de literatură. Deci nu e chiar totul pierdut. Dar viitorii literaţi vor avea o viaţă complicată. Asta e de domeniul evidenţei.

XS
SM
MD
LG