Linkuri accesibilitate

Dinamica relațiilor în cadrul Casei Albe la Washington


Casa Albă
Casa Albă

În absența unui director de comunicare, consilierii săi principali sînt mai apropiati de ceea ce Trump dorește, atît ca substanță cît si ca stil.

Cine din personalul Casei Albe are cea mai mare influenta, dupa schimbarile constante de personal? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Postul de director de comunicare este vacant de doua luni, dar principalul comunicator este insusi presedintele Trump. Este asa cum seful executivului doreste, o Casa Alba ghidata de instinctele si impulsurile sale.

Acum consilierii săi principali sînt mai apropiati de ceea ce Trump doreste, atit ca substanta cit si ca stil. Dar asta nu s-a tradus neaparat in succese.

Corespondența zilei de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:09 0:00
Link direct

Negocierile comerciale cu China s-au dovedit mai dificile decit se anticipase si in delegatia americana au existat disensiuni. Summitul cu Corea de Nord a fost pus – cel putin temporar – sub semnul intrebarii dupa declaratii facute de vicepresedintele Pence si consilierul pentru securitate nationale, John Bolton.

Dar, pe ansamblu, echipa presedintelui este acum mai disciplinata, in incercarea de a-i pune in aplicare agenda. Principalii consilieri, care sint noi, Bolton, consilierul pentru chestiuni economice, Larry Kudlow, si noul avocat personal al presedintelui, Ruddy Giuliani s-au mulat mai bine pe stilul presedintelui decit predecesorii.

Scurgeri de informatii inca se mai produc, dar sint mai putin numeroase decit in primul an. Cind John Bolton a fost angajat, presedintele i-a cerut sa opreasca scurgerile de informatie si sa-i concedieze pe cei care se fac vinovati. Bolton a micsorat numarul de sedinte si numarul participantilor pentru a evita scurgeri de informatii.

In ciuda reputatiei de individualism, noul consilier pentru securitate nationala s-a dovedit pina acum un jucator de echipa, intarindu-si relatiile cu cei care au influenta asupra presedintelui.

Trump are o relatie buna cu Kudlow, ambii provenind din New York. Giuliani spune ca Trump are o viziune darwiniana in legatura cu personalul. „Ii va inlocui pe cei slabi cu altii puternici” – a spus fostul primar al New Yorkului.

Seful personalului, John Kelly nu mai este atit de vizibil public si se pare ca rolul lui este mai redus. Echipa juridica a presedintelui este de mare importanta in conditiile in care investigatia lui Robert Mueller continua. De la venirea lui Giuliani presedintele este multumit de maniera in care cazul sau este prezentat public.

XS
SM
MD
LG