Linkuri accesibilitate

Din luna mai, asistenții personali din Chișinău vor fi angajați de Guvern


Zeci de asistenți personali și persoane cu nevoi speciale de care au grijă au protestat atât la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cât și la Primăria Chișinău.
Zeci de asistenți personali și persoane cu nevoi speciale de care au grijă au protestat atât la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cât și la Primăria Chișinău.

Asistenții personali din Chișinău care au fost demiși și cei care au rămas fără o parte din salariu vor fi reangajați în luna mai de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Anunțul a fost făcut de ministrul Alexei Buzu, după ședința Guvernului.

„În regim de criză vom ajusta cadrul normativ și vom crea un serviciu de asistență personală pe lângă Ministerul Muncii și Protecției Sociale și, începând cu luna mai a acestui an, toți asistenții personali care au avut de suferit vor fi angajați în cadrul acestui serviciu”, a spus ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Cel mai probabil, acest serviciu va fi finanțat din Fondul de intervenție al Guvernului. Săptămâna trecută, premierul Dorin Recean a anunțat că Guvernul va achita salariile asistenților personali din Chișinău și va reține ulterior banii de la bugetul primăriei.

De asemenea, în martie și aprilie, Ministerul Muncii și Protecției Sociale va acorda plăți compensatorii, în valoare de 5.000 de lei, asistenților personali din Chișinău care au fost afectați de deciziile autorităților locale.

Potrivit ministrului Buzu, până acum, în Chișinău au fost demiși aproximativ 650 de asistenți personali, iar altor 550 le-au fost reduse salariile.

La sfârșitul anului 2023, în R. Moldova erau circa 7.200 de asistenți personali, dintre care peste 2.000 – în Chișinău. Salariul unui asistent social este în jur de 5.000 de lei (250 de euro).

Disputa dintre Guvern și Primăria capitalei a început în luna ianuarie, când Guvernul a preluat finanțarea serviciului „Asistență personală”, dar a lăsat de o parte municipiul Chișinău și Găgăuzia, spunând că acestea au suficiente resurse. Până atunci, asistenții personali erau plătiți de consiliile raionale și municipale și din Fondul de susținere a populației, suplinit din câteva taxe.

Municipalitatea a refuzat să le achite salariile, pe motiv că nu ar avea destui bani în buget. Mai întâi, au fost concediați cei aflați la pensie, iar salariile celorlalți au fost reduse cu 50-70%. Apoi, autoritățile locale din Chișinău au decis să nu prelungească contractele de muncă ce expiră.

Zeci de asistenți personali și persoane cu nevoi speciale de care au grijă au protestat atât la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cât și la Primăria Chișinău. Ministerul și Primăria s-au dat reciproc în judecată.

Reportaj video// După ce în ultimii ani a fost asistenta personală a fiicei sale, care suferă de o boală incurabilă, Alexandra Popa va fi demisă în martie. Municipalitatea a decis că asistenții personali care sunt la pensie vor fi concediați, ceilalți vor rămâne cu 50% din salariu, iar alții nu vor fi angajați.
Asistentă personală concediată: „Nu se uită la starea bolnavului. Ești la pensie, la gunoi!”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:58 0:00
  • 16x9 Image

    Eugenia Apostu

    Visul meu a fost să ajung la radio și am ajuns în 2008. Pe parcursul a 15 ani am combinat munca de la radio cu cea de la televiziune, iar în luna mai 2023 am venit la Europa Liberă, unde sunt reporteră pe domeniul drepturilor omului.

XS
SM
MD
LG