Linkuri accesibilitate

30% din electricitatea produsă în lume a ajuns să fie din surse regenerabile


Da, se poate: energia solară s-a numărat printre sursele de energie regenerabilă care a înregistrat cea mai mare creștere anul trecut.
Da, se poate: energia solară s-a numărat printre sursele de energie regenerabilă care a înregistrat cea mai mare creștere anul trecut.

Pentru prima dată energia regenerabilă a ajuns să reprezinte mai mult de 30% din energia electrică mondială în 2023, la nivel mondial. Un raport în acest sens constată că lumea ar fi pe punctul de a reduce producția de energie din combustibili fosili, chiar dacă cererea globală este în creștere.

O cercetare a think tankului Ember, axat pe domeniul climatic, citată de Guardian, relevă că ponderea electricității produse din surse regenerabile a crescut de la 19% în 2000 la peste 30% în 2023. Utilizarea tot mai largă a acestor surse a dus la încetinirea consumului de combustibili fosili cu aproape 2/3 în ultimii 10 ani.

„Viitorul energiilor regenerabile a sosit”, a spus Dave Jones, director de analiză globală la Ember. „Energia solară, în special, accelerează mai repede decât ar fi crezut cineva că este posibil”.

Potrivit Ember, acest tip de energie a fost principalul furnizor de creștere a energiei electrice, adăugând de peste două ori mai multă electricitate nouă, față de cea produsă de cărbune în 2023.

Energie solară este și sursa cu cea mai rapidă creștere pentru al 19-lea an consecutiv, devenind totodată cel mai mare furnizor de electricitate nouă pentru al doilea an, după ce a depășit-o pe cea eoliană.

Analiza Ember se bazează pe date globale privind energia electrică, care acoperă 80 de țări, ce reprezintă 92% din cererea mondială de energie electrică, precum și date istorice pentru 215 țări din lume, notează The Guardian.

Cale lungă până la electricitatea 100% verde

Jones susține că scăderea emisiilor din sectorul energetic este inevitabilă, iar 2023 „a fost probabil un punct de cotitură major în istoria energiei”.

„Dar ritmul de scădere a emisiilor depinde de cât de repede continuă revoluția energiilor regenerabile”, a spus el.

Chiar dacă utilizarea combustibililor fosili pentru a produce electricitate este în scădere la nivel mondial, aceștia continuă să joace un rol covârșitor în energia globală - în special pentru transport, industria grea și încălzire.

Un studiu separat realizat de Energy Institute a constatat anul trecut că combustibilii fosili, inclusiv petrolul, gazele și cărbunele, reprezintă 82% din energia primară a lumii.

Liderii mondiali și-au propus ca scop creșterea ponderii energiei regenerabile la 60% din energia electrică mondială până în 2030, potrivit unui acord încheiat la conferința ONU privind schimbările climatice Cop28, din decembrie.

Acest lucru ar necesita ca țările să-și tripleze capacitatea actuală de energie electrică din surse regenerabile în următorii șase ani, ceea ce ar reduce aproape la jumătate emisiile din sectorul energetic.

📰 Europa Liberă este și pe Google News

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG