Linkuri accesibilitate

Sound Voyage


Ceva ce ar putea semăna cu Kraftwerk improvizînd într-un templu tailandez împreună cu muzicieni locali.

Sound Voyage
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:08:24 0:00

Am mai vorbit la Dicționarul de sunete rare despre Niko Shabel, compozitor, producător, aranjor și multi-instrumentist german de la Munchen (cântă la claviaturi, instrumente de suflat și percuție) și despre proiectul său Radio Citizen, al cărui album „The Night & The City”, lansat la casa germană de discuri Sonar Kollektiv, e descris de cronicarii muzicali ca un amestec exploziv de elemente organice aranjate electronic: percuție latină, afrobeat, ethno-jazz, bossa-nova, hip-hop, și voci foarte speciale, o muzică pentru după miezul nopții și pentru nevroticii urbani, cum spunea cineva de la Sonar Kollektiv.

Revin acum la Niko Schabel pentru că am dat recent peste un alt proiect al său, numit Sound Voyage, în care îl are ca partener pe Tom Wieland, producător, compozitor și multi-instrumentist de la Viena.

Așa cum spune și numele, Sound Voyage e o călătorie prin lume în căutarea de ritmuri și inspirații sonore noi, iar prima etapă a călătoriei a fost Asia de sudest: Tailanda.

Se pare că Sound Voyage au ca model asumat seria lui Joachim-Ernst Berendt din anii 1960 numită „Jazz Meets the World”, care a pus bazele a ceea ce azi se numește world-music.

În cazul lui Niko Shabel și Tom Wieland, jazz-ul din sintagma jazz meets the world e înlocuit cu sunetele electronice din pivnițele techno nemțești și austriece.

Adăugați la aceste sunete muzica tradițională din Asia de sudest și veți obține ceva ce ar putea semăna cu Kraftwerk (pionierii muzicii electronice germane) improvizînd într-un templu tailandez împreună cu muzicieni locali.

Sound Voyage, așadar, cu piesele „Golden Garuda” și „Super Molam”.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG