Linkuri accesibilitate

„Speranța” și „răbdarea” transnistrenilor


La Tiraspol
La Tiraspol

La Mulți Ani, dragi ascultători, și Crăciun fericit tuturor celor care îl sărbătoresc pe stil vechi. La microfon, Radu Benea, și bine v-am găsit la o nouă ediție a emisiunii Dialoguri transnistrene. Ca în fiecare an, cu ocazia sărbătorilor de iarnă și mai ales a Crăciunului, Europa Liberă vă oferă un program special de cadouri muzicale, realizat de colegul nostru Victor Eskenasy, dar înainte să-i transmit microfonul, să ascultăm o sinteză a principalelor știri ale săptămânii trecute:

„Speranța” și „răbdarea” transnistrenilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00
Link direct

***

Liderul administrației de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat că anul 2017 a fost unul complicat pentru Transnistria, mulțumindu-le locuitorilor regiunii pentru răbdare și că nu-și pierd speranța. În mesajul său la trecerea dintre ani, Krasnoselski a spus că anul a fost bogat în decizii importante și realizări și a exprimat gratitudine Rusiei pentru sprijinul acordat. „Am pornit pe calea transformărilor, a muncii pentru oameni, a edificării unei economii autosuficiente și exacte”, „puternice” și „fără scheme subterane, fără firme intermediare și cinovnici parazitari”, a declarat liderul de la Tiraspol, în opinia căruia regiunea transnistreană ar fi reușit să demonstreze că face față concurenței și pe piețele din Rusia, și pe cele din Uniunea Europeană. Potrivit statisticii de la Tiraspol, circa 14% din exporturile regiunii, dublu față de acum un an, ajung în Federația Rusă, iar peste 70% sunt asimilate de Republica Moldova și țări membre ale Uniunii Europene.

Într-un mesaj difuzat cu ocazia noului an, șeful executivului de la Tiraspol, Alexandr Martînov, a constatat că, pe parcursul anului trecut, economia regiunii transnistrene s-a stabilizat, au fost relansate întreprinderi strategice, astfel încât pensiile, salariile și îndemnizațiile de la buget au fost achitate în mod integral. În opinia lui Martînov, administrația s-ar fi apropiat mai mult de sectorul asociativ, iar în cadrul „Anului întreprinzătorului” au fost înlăturate mai multe bariere birocratice și reduse impozite, ceea ce ar fi dus la creșterea numărului angajaților în sectorul privat.

Potrivit băncii centrale de la Tiraspol, în 11 luni ale anului trecut a crescut cu 80% volumul transferurilor de bani de peste hotare în regiunea transnistreană, până la 72 de milioane de dolari. Transferurile prin sistemul bancar de la persoane fizice provin în cea mai mare parte din Rusia, cca 70%, și sunt făcute în dolari americani. Alte țări din care muncitori transnistreni trimit bani acasă prin sisteme de transfer rapid sunt Israel, Turcia, Italia și Ucraina. Potrivit aceleiași surse, anul trecut, persoane fizice au transferat bani în afara regiunii transnistrene în valoare de 26 de milioane de dolari, mai puțin cu aproape 6 milioane decât anul precedent, iar cele mai multe transferuri, în valoare de peste 18 milioane de dolari au ajuns în Rusia.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova l-a suspendat din nou, temporar, pe președintele Igor Dodon, permițând guvernării promulgarea așa-numitei legi anti-propagandă. Decizia din 5 ianuarie a survenit după refuzul repetat al lui Dodon să semneze legea, pe care o consideră anti-rusească și îndreptată împotriva libertății de expresie. Este a treia oară când Curtea Constituțională permite guvernării să-l ocolească pe Dodon, oferind majorității parlamentare, cu titlu interimar, atribuții prezidențiale. Procedeul a fost folosit în toamnă pentru numirea ministrului apărării, refuzat de Dodon, iar mai nou pentru punerea în practică a unei remanieri guvernamentale. La rândul său, președintele Igor Dodon a depus o sesizare la Curtea Constituționale împotriva legii „anti-propagandă”. Controversata lege este un amendament la Codul Audiovizualuluii, care poate duce la interzicerea retransmiterii în Republica Moldova a programelor rusești de radio și televiziune „cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic”. Amendamentul a fost propus de Partidul Democrat de guvernământ, iar autorii spun că are scopul să apere „securitatea informațională” a Republicii Moldova în fața unor „eventuale tentative de dezinformare și manipulare din exterior”. A fost votat de Parlament inițial pe 7 decembrie, și din nou pe 22 decembrie, după ce președintele Dodon a refuzat să-l promulge.

Ați ascultat o sinteză a principalelor știri ale săptămânii trecute. Mai multe găsiți pe pagina noastră de internet, la europalibera.org. Sunt Radu Benea și vă mulțumesc pentru că ne ascultați. Aici e Radio Europa Liberă.

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie această ediție a emisiunii Dialoguri transnistrene. Sunt Radu Benea și vă urez La Mulți Ani și Sărbători Fericite! Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG