Linkuri accesibilitate

Un lider separatist, refugiat la Chișinău?


Evgheni Șevciuk, preluând funcția de președinte autointitulat, la Tiraspol, 30 decembrie 2011
Evgheni Șevciuk, preluând funcția de președinte autointitulat, la Tiraspol, 30 decembrie 2011

Bună ziua, dragi ascultători! Sunt Lina Grâu și va prezint astăzi, la microfonul Europei Libere, emisiunea Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Misiunea europeană de asistență la frontiera moldo-ucraineană este pe punctul de a-și prelungi mandatul, printre prioritățile sale fiind gestionarea frontierei și reglementarea conflictului transnistrean. Noua administrație de la Tiraspol i-a deschis fostului lider transnistrean Evgheni Șevciuk cinci dosare penale pentru abuz în serviciu și delapidare de fonduri, iar acesta a fost nevoit să se refugieze la Chişinău. Opinii ale experților de la Chişinău și Tiraspol, dar și ale locuitorilor regiunii transnistrene.

Aceste și alte subiecte le vom aborda în următoarea jumătate de oră.

***

Un lider separatist, refugiat la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:30:00 0:00
Link direct

Europa Liberă: Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri, cu principalele evenimente ale săptămânii trecute.

Fostul lider transnistrean Evgheni Șevciuk, refugiat pe malul drept al Nistrului după ce la Tiraspol i s-a deschis cinci dosare penale pentru furt din banii publici și alte delicte, a spus că autoritățile de acolo au percheziționat „în mod ilegal” locuința sa din Străiești și casele rudelor sale, inclusiv ale părinților. Șevciuk a făcut anunțul pe Facebook. Mai devreme, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, dăduse asigurări că procesul predecesorului său va fi unul corect.

Soluționarea problemei transnistrene este unul dintre pilonii menținerii și consolidării statalității Republicii Moldova, a declarat președintele Igor Dodon în cadrul unui club de presă care a avut loc la Holercani, pe malul Nistrului. Dodon a revenit din nou la ideea federalizării Republicii Moldova și a spus că Tiraspolul trebuie să aibă dreptul de blocare a oricăror planuri de aderare a Republicii Moldova la NATO și drept de autodeterminare în cazul în care Chişinăul își schimbă statutul internațional, adică pledează pentru unirea cu România.

Igor Dodon a abrogat marți proiectul Strategiei Securității Naționale a Republicii Moldova. Proiectul a fost aprobat în iunie 2016, de către Consiliul Suprem de Securitate. Documentul fusese elaborat cu ajutorul experților NATO și numea România şi Statele Unite drept principalii parteneri în domeniul apărării.

Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) staționat în regiunea transnistreană a efectuat noi aplicații militare. Potrivit unui comunicat al districtului vestic al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, aplicațiile au presupus acțiuni de pregătire pentru combaterea terorismului. Într-un recent studiu lansat de IDIS Viitorul, expertul Rosian Vasiloi semnala că frecvența aplicațiilor militare ale GOTR în regiunea transnistreană a crescut simțitor începând cu a doua jumătate a anului trecut, iar o parte dintre aceste exerciții implică și trupele transnistrene. Potrivit datelor prezentate de expert, în 2016 au avut loc 48 de astfel de exerciții, majoritatea în a doua jumătate a anului. În 5 luni ale acestui an au avut loc 32 de astfel de exerciții militare.

Un pacificator din regiunea transnistreană a decedat la postul nr. 7 din Dubăsari, în Zona de securitate de pe Nistru. Departamentul de apărare de la Tiraspol anunță că în urma unei cerți în familie militarul s-ar fi sinucis. Chişinăul nu a comentat incidentul.

Începând din 1 iulie este ilegală circulația mașinilor înmatriculate în regiunea transnistreană, iar proprietarii maşinilor cu numere străine vor avea dreptul să se afle pe teritoriul ţării nu mai mult de șase luni pe an, informează Moldpres. Șoferii de pe malul drept al Nistrului cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene vor fi opriți de polițiști, iar mașinile le vor fi imobilizate.

Serviciul de securitate de stat al Ucrainei (SBU) a făcut cunoscut sâmbătă că serviciile de securitate rusești ar fi fost implicate într-un recent atac cibernetic împotriva Ucrainei, al cărui obiectiv ar fi fost să distrugă date importante și să provoace panică. SBU a mai spus că atacul, care a început în Ucraina și s-a răspândit în toată lumea marți, a fost pornit de aceiași hackeri care au atacat sistemul de electricitate ucrainean în decembrie 2016. Politicienii ucraineni au acuzat de îndată Rusia pentru atacul de marți, dar Kremlinul a respins învinuirea ca fiind „nefondată”.

Rusia nu va fi capabilă de o creștere economică puternică dacă nu-și îmbunătățește legăturile cu Occidentul, „înghețate” de sancțiunile economice, a spus un consilier influent al Kremlinului. „Numai cererea internă nu va urca creșterea economică la 3 sau 4 procente”, a spus Alexei Kudrin, un fost ministru al economiei care conduce în prezent Centrul pentru Cercetări Strategice de la Moscova și consiliază neoficial Kremlinul.

Aceasta a fost sinteza principalelor evenimente ale săptămânii trecute, mai multe, în actualitate, găsiți pe pagina noastră de internet la europaliberă.org.

***

Europa Liberă: Misiunea europeană de asistență la frontiera moldo-ucraineană, EUBAM, a fost lansată în 2005 de UE pentru supravegherea graniței. În cei 12 ani de existență, EUBAM și-a prelungit mandatul și activitatea de patru ori, iar autorii unui studiu lansat de IDIS Viitorul par să sugereze că încă o prelungire ar fi benefică. Relatează Alla Ceapai.

Mandatul Misiunii EUBAM ar putea fi prelungit cu încă doi ani, dar o decizie finală nu a fost încă luată. Extinderea mandatului EUBAM ar fi oportună, mai cu seamă acum, când cu sprijinul Misiunii a fost introdus controlului mixt moldo-ucrainean pe segmentul transnistrean de frontieră în punctul de trecere Pervomaisc-Cuciurgan, consideră expertul de la IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi, fost vice-director al poliţiei de frontieră:

Rosian Vasiloi: „Ne dorim ca în cazul extinderii misiunii EUBAM şi asta cred că va fi misiunea să fie implicată mai activ pe reglementarea paşnică a conflictului transnistrean pentru că experienţa celor 12 ani ne arată că pe dimensiunea managementului de frontieră ambele state au succese semnificative. Evident că mai avem foarte mult de lucru, dar nu putem vorbi despre un management eficient al frontierei de stat atât timp cât 442 de kilometri al acestei frontiere nu sunt în câmpul legal al Republicii Moldova şi nu este controlat de autorităţile constituţionale.”

În cel de-al patrulea mandat care expiră în noiembrie Misiunea EUBAM s-a retras parţial din activităţile tehnice de gestionare a frontierei moldo-ucrainene, lăsând treptat aceste competenţe în gestiunea serviciilor specializate din Moldova şi Ucraina.

În schimb, Misiunea şi-a sporit prezenţa pe două aspecte importante. Securizarea frontierelor şi controlul asupra securităţii la frontiere, pe de o parte, iar pe de altă parte, a acordat un suport sporit Chişinăului şi Kievului pentru punerea în aplicare a prevederilor tehnice ale Acordului de Asociere, implicit a celui de liber schimb, în special în ce priveşte gestionarea frontierelor, comerțul cu UE, combaterea criminalității transfrontaliere și reglementarea conflictului transnistrean.

***

Europa Liberă: La Tiraspol noutatea incontestabilă a săptămânii trecute a fost ridicarea de către Sovietul suprem a imunității fostului lider transnistrean, Evgheni Șevciuk, și deschiderea a cinci dosare penale care îi incriminează abuz în serviciu, furtul unor sume mari din bani publici, activități de contrabandă și grațieri abuzive. Evgheni Șevciuk a plecat din regiune și a confirmat pe rețele de socializare că se află la Chişinău, susținând că se teme să fie ucis în stânga Nistrului la comanda proprietarului holdingului Sheriff, Victor Gușan, și că dosarele penale care i-au fost intentate ar fi o răzbunare politică.

După ce Șevciuk pierduse alegerile din decembrie trecut, transferul puterii către noul lider Vadim Krasnoselski s-a produs, aparent, în liniște, deși lupta electorală dintre cei doi fusese extrem de încinsă, iar Krasnoselski promisese să-l bage la pușcărie pe Șevciuk. Înalți oficiali de la Moscova accentuau însă, în acel moment, importanța unui transfer pașnic al puterii, iar vicepremierul rus Dmitri Rogozin, l-a îndemnat pe noul lider separatist să nu-l persecute pe Șevciuk, pentru a nu destabiliza situația din regiunea transnistreană.

Reprezentanți ai autorităților moldovene au anunțat că fostul lider de la Tiraspol nu are intentate dosare penale pe malul drept al Nistrului și că este liber să se afle pe teritoriul Republicii Moldova. Un interviu la subiect cu vicepremierul Gheorghe Bălan, șeful Biroului pentru reintegrare din Guvernul de la Chişinău.

Gheorghe Bălan
Gheorghe Bălan

Gheorghe Bălan: „În primul rând, când ne uităm la regiunea transnistreană trebuie să separăm populația și businessul din această regiune, care sunt nevoiți să trăiască în circumstanțele unui conflict înghețat și, în același timp, să ne uităm la așa numita administrație din regiunea transnistreană care este beneficiara de facto a nesoluționării acestui conflict. Aceasta beneficiază din plin de lipsa controlului la frontieră, de fenomenele legate de contrabandă, trafic și alte lucruri care țin de această nesoluționare.

Sigur că pe perioada mandatului fostului lider din regiunea transnistreană s-au produs o serie întreagă de încălcări și s-a beneficiat de o cantitate anumită de bani care au fost într-un fel sau altul delapidați. De aici și apare și interesul sporit al unor grupări din regiune pentru această funcție și de aici apare și interesul autorităților moldovenești să reglementeze conflictul și să terminăm cu acest fenomen negativ de îmbogățire pe seama nesoluționării și pe seama populației din regiunea transnistreană.”

Europa Liberă: Se discută foarte mult în acest context, și Evgheni Șevciuk a și confirmat acest lucru pe o rețea de socializare, că acesta se află la Chişinău acum. Este des văzut în centrul Chişinăului, se vorbește că ar avea și un apartament aici unde stă împreună cu soția. În acest context, autoritățile de la Chişinău au pârghii de a influența situația sau intenționează să ia anumite măsuri?

Gheorghe Bălan: „Cel puțin la momentul de față, din câte cunosc, dl. Șevciuk nu are careva dosare penale intentate pe teritoriul Republicii Moldova, respectiv careva impedimente pentru aflarea acestuia pe teritoriul țării nu ar exista. În același timp, și libertatea de circulație nu-i poate fi într-un fel sau altul limitată pe motiv că în Republica Moldova drepturile fundamentale ale omului sunt respectate. În cazul în care vor apărea dovezi, probe și vor exista careva dosare intentate de autoritățile responsabile de acest sector, atunci acțiunile respective vor fi promovate și implementate de acestea.”

Europa Liberă: Dl Șevciuk și dna Ștanski au și cetățenia Republicii Moldova, sau doar pe cea a Federaţiei Ruse?

Gheorghe Bălan: „Eu din câte știu dl Șevciuk deținea alte cetățenii decât pe cea a Republicii Moldova. În cazul dnei Ștanski presupun că poate face parte din rândul cetățenilor Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Vicepremierul Gheorghe Bălan, șeful Biroului pentru reintegrare din Guvernul de la Chişinău.

***

Europa Liberă: Presa de la Chişinău și rețelele de socializare au preluat și ele subiectul, comentându-l pe larg. Multe comentarii atrăgeau atenția asupra nefirescului și ineditul situației în care un fost lider separatist este nevoit să-și caute refugiu în țara pe care a blamat-o și pe care a vrut să o divizeze teritorial.

Analistul politic de la Chişinău, Oazu Nantoi, spune că Evgheni Șevciuk s-a refugiat pe malul drept pentru că este sigur de protecția actualei puteri de la Chişinău cu care ar fi făcut afaceri netransparente pe vremea când era lider al administrației la Tiraspol.

Oazu Nantoi
Oazu Nantoi

Oazu Nantoi: „Dacă deschidem Constituția Republicii Moldova, la articolul 2, acolo este scris că uzurparea puterii în stat este cea mai gravă crimă. Și cei din stânga Nistrului –Igor Smirnov, Evgheni Șevciuk, Krasnoselski, care se declară președinți, precum și toți ceilalți – deputați, miniștri etc. – ei sunt complici la crimă de uzurpare a suveranității statului.

Faptul că dl Șevciuk a fugit pe malul drept al Nistrului vorbește despre aceea că el are parteneri de business aici, pe malul drept, sub protecția cărora a preferat să se refugieze. Și din spusele unor persoane care sunt mai aproape de Kremlin rezultă că timp de cinci ani Evgheni Șevciuk a furat cel puțin 130 milioane dolari. Iată cine este Evgheni Șevciuk, care a fugit pe malul drept, fiind sigur că aici va fi protejat.

Acest eveniment pe de o parte demonstrează ce fel de conflict avem noi – este de fapt un business murdar pe soarta oamenilor de bună credință de pe ambele maluri ale Nistrului. Și totodată demonstrează că conducerile de la Chişinău sunt complice la acest proces de degradare a statului în urma nerezolvării așa-numitului conflict transnistrean.”

Europa Liberă: A fost opinia analistului politic de la Chişinău, Oazu Nantoi.

***

Europa Liberă: Dar cum au reacționat oamenii de rând din regiunea transnistreană la evoluțiile inedite de la Tiraspol? Voci culese de corespondenții noștri la Tiraspol și Bender:

- Eu personal, de exemplu, acum sunt total nedumerită. Pentru că noi niciodată nu știm nimic. Sincer, sunt nedumerită. Acum iată că și Șevciuk e hoț, una-alta… Sunt pur și simplu șocată. Noi habar nu avem ce se întâmplă. Și nici de acum încolo nu vom ști.

- Înainte nu era posibilitatea de a investiga, dar acum este, de-aia și au pornit acum investigațiile. Înainte cine le interzicea? Președintele însuși închidea totul, din câte înțeleg. El secretiza totul. Da, eu consider că este corect, mai ales dacă aceste investigații vor da și vreun rezultat concret. Așa cum a spus Krasnoselski – hoțul trebuie să stea la închisoare. Și punct.

- Noi nici despre Smirnov nu știam nimic, Iar când acesta a fost întrebat unde sunt banii din Banca de economii, el a spus că nu știe.

- Când Smirnov a fost întrebat unde e rezerva de aur, el a spus că nu știe. Da el ce a fost aici 20 de ani – măturător? Cine a fost de nu știe? Pentru că fură toți, nici nu știi în cine să ai încredere.

- Nu știu, eu nu sunt anchetator, nu lucrez la procuratură, nu pot să dau aprecieri și calificări la ceea ce se întâmplă. Dacă au pornit dosare, înseamnă că au găsit ceva, da? Trebuie căutată o anumită dreptate, să se găsească cauza adevărată pentru care este învinuit președintele Transnistriei noastre.

- După cum a spus Putin, hoții trebuie să stea la închisoare. Așa că las să-i pună pe toți la răcoare, pe toți cei care au jefuit oamenii, iar acum au fugit. Președintele nostru ales trebuie să fie mai dur cu ei.

- Dar ce se va schimba din asta? Eu nu cred că se va schimba ceva. Puterea dictează propriile condiții, eu așa cred, ei au regulile lor după care trăiesc. La țărani ei nu se prea gândesc. Ei trăiesc pentru confortul și bucuria lor, la oameni nu se gândeau nici atunci, nici acum.

Europa Liberă: Voci ale locuitorilor regiunii transnistrene, culese de corespondenții noștri la Tiraspol și Bender.

***

Europa Liberă: La Tiraspol, procurorul general Anatoli Gurețki a spus că Evgheni Șevciuk riscă până la 12 ani de închisoare.

Directorul Școlii de studii politice de la Tiraspol, Anatoli Dirun, a declarat corespondentei noastre, Karina Maximova, că este îngrijorat de faptul că una dintre consecințele persecuțiilor împotriva lui Șevciuk va fi scindarea și polarizarea la nivelul societății din regiunea transnistreană.

Anatoli Dirun: „De fapt, pentru un observator atent care este la curent cu evenimentele interne care au loc în Transnistria informația care a fost făcută publică nu este una nouă. Faptele despre care a vorbit procurorul transnistrean la ședința Sovietului suprem, acele încălcări care i se impută celui de al doilea președinte al Transnistriei, au fost ca un laitmotiv în toată campania electorală mai întâi pentru Sovietul suprem și apoi pentru funcția de președinte.

Chestiunea este alta, din punctul meu de vedere. Pentru prima dată în istoria Transnistriei președintelui i se aduc acuzații și nu putem să nu remarcăm faptul că acuzațiile sunt formulate în așa fel încât este greu de vorbit despre o prezumție a nevinovăției, cel puțin sub aspectul prezentării mediatice. Adică pe de o parte spunem că instanța este cea care trebuie să pună punctul final, dar pe de altă parte toată componenta informațională este montată în așa fel încât deja nici de judecată nu mai e nevoie, este evident și așa cine este vinovat.

Anatoli Dirun
Anatoli Dirun

Pe mine această situație mă îngrijorează din perspectiva consolidării societății. Pentru că am ieșit din campania electorală într-o stare destul de dezechilibrată. Evident că în cadrul alegerilor unii susțin un candidat, alții – pe altul, dar după alegeri sarcina puterii este de a consolida societatea. Este imposibil de a obține succese în sfera socială, economică dacă societatea nu va fi consolidată și dacă această consolidare nu se va manifesta întâi de toate prin încrederea în organele puterii. Iar încrederea vine din acțiuni reale, concrete.

În acest moment un astfel de credit de încredere pentru putere există. Dar cred că oamenii așteaptă nu doar prezentarea unor acuzații, ci și viziuni concrete despre cum se va dezvolta Transnistria, despre cât de repede se va stabiliza situația, ce se va întâmpla în domeniul ocupării forței de muncă, pentru că acum vin tot mai multe informații despre reducerea locurilor de muncă în diferite domenii ale economiei. Din punctul meu de vedere, acestea sunt aspectele care îi preocupă cu adevărat pe oameni.

În ceea ce privește capetele de acuzațiile prezentate, pot spune că din punctul de vedere al imaginii Transnistria în mod sigur va fi prejudiciată. Nu mi-e greu să-mi imaginez, judecând după titlurile din presa din Moldova și Ucraina, cum vecinii noștri jubilează și cum au o satisfacție imensă de la ceea ce se întâmplă în Transnistria – cândva atât de monolită, consolidată și pro-rusă.

Iată de ce putem vorbi despre multe lucruri, dar dacă astfel de acuzații deja au fost prezentate, atunci trebuia de luat măsuri pentru ca aceste dosare chiar să fie duse până la capăt. Știți cum, se pot obține anumite dividende tactice de pe urma unor dosare penale, dar pe calea dosarelor penale nu se poate consolida societatea.”

Europa Liberă: Evenimentele interne de ultimă oră din Transnistria vor avea vreun impact asupra șanselor de reluare a procesului de negocieri privind reglementarea relațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului?

Anatoli Dirun: „Eu sper că totuși consecințele acestor procese nu vor avea niciun impact asupra poziției Transnistriei în procesul de negocieri. Dar trebuie oricum să fim conștienți de faptul că orice discuție politică internă pe acest subiect cu o polarizare dură a opiniilor nu poate să nu aibă un impact asupra pozițiilor de politică externă a regiunii.

Și putem vedea că ministerul nostru de externe de mai mult timp, cel puțin în ultimele 5-6 luni, tot încearcă să-i convingă pe partenerii și colegii de la negocieri că instituirea posturilor moldo-ucrainene de control comun este neîntemeiată și periculoasă și respinge orice insinuări ale părții moldovenești că prin segmentul transnistrean al frontierei s-ar face contrabandă.

Și bineînțeles că pe acest fundal, când deputații din Sovietul suprem ies și singuri declară că fenomenul de contrabandă nu doar că există, dar că acesta este girat de reprezentanți ai conducerii de vârf al Transnistriei, trebuie să fim conștienți că de aceste argumente vor profita și partenerii noștri și le vor lua în calcul. Trebuie să ne lămurim pe interior ce obținem de fapt din acest punct de vedere.

Bineînțeles că vor fi consecințe, dar eu totuși mizez pe profesionalism și pe luciditate, dar și pe faptul că aceste consecințe vor fi minimizate și noi vom ieși din această situație trăgând și anumite concluzii pentru noi.”

Europa Liberă: Un interviu al corespondentei noastre, Karina Maximova, cu Directorul Școlii de studii politice de la Tiraspol, Anatoli Dirun.

***

Europa Liberă: Analistul politic Ernest Vardanean consideră că ridicarea imunității fostului lider de la Tiraspol Evgheni Șevciuk este un gest de răzbunare din partea adversarilor săi. Acest lucru nu exclude însă faptul că Șevciuk chiar s-ar face vinovat de delapidare de fonduri, inclusiv din cele alocate de Federația Rusă, ceea ce ar putea explica într-o anumită măsură lipsa de reacție a Moscovei față de acest incident.

Europa Liberă: Din punctul Dumneavoastră de vedere, ceea ce s-a întâmplat la Tiraspol este justiție sau este luptă între concurenți pentru putere?

Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Ernest Vardanean: „Eu sunt convins că ceea ce se întâmplă acum în regiunea transnistreană este o îmbinare de luptă politică sau chiar răzbunare politică și un proces de judecată, adică de justiție.

Pentru că, de pe o parte, au fost depistate mai multe fraude și ilegalități în gestionarea mijloacelor financiare din regiunea transnistreană, diferite tranzacții dubioase din perioada de guvernare a lui Șevciuk.

Pe de altă parte noi am fost martorii unei lupte foarte și foarte acute care a avut loc în toamna, și nu numai în toamna anului trecut, dar și cu un an în urmă, în campania electorală din 2015 pentru alegerile în Sovietul suprem de la Tiraspol. Deci, în ultimii ani a fost tot mai acută lupta dintre echipa lui Șevciuk și echipa lui Krasnoselski, sau a companiei Sheriff, care au avut foarte multe contradicții încă din anii 2008-2009. Lupta a fost foarte aspră pentru că erau îmbunate atât chestii pur politice, cât și niște rivalități la nivel personal.”

Europa Liberă: Anterior, după ce Șevciuk a pierdut alegerile se zvonea că acestuia i s-ar putea oferi o funcție, eventual chiar în peninsula anexată de Rusia, Crimeea. Dvs. cum vedeți pe mai departe cariera politică și viața lui Evgheni Șevciuk?

Ernest Vardanean: „După ce el a pierdut alegerile, da, s-a vorbit foarte mult despre cariera lui în Crimeea, cu ajutorul Federaţiei Ruse sau chiar cu ajutorul direct al lui Rogozin. Acest lucru nu s-a întâmplat.

De foarte multe ori dl Șevciuk a fost văzut în Chişinău – mergea pe stradă, în restaurante, bine-merci, și nu s-a întâmplat nimic rău cu el. Însă acum, dacă se adeverește faptul că el a trecut pe teritoriul constituțional al Republicii Moldova, chiar este interesant ce va urma.

Dar eu sunt absolut convins că el nu are ce căuta în Moldova. După cum a spus dl George Balan, viceprim-ministrul pentru Reintegrare în interviul pentru Europa Liberă, la Chişinău nu există niciun dosar penal pe numele lui Șevciuk. Adică formal niciun pericol pentru el aici, în Moldova, nu există.

Însă eu nu cred că dl Șevciuk se va simți în deplină libertate aici și va putea sta liniștit. Pentru că dacă dosarele penale la Tiraspol vor fi intentate și vor fi dezvoltate ar putea veni o interpelare de la Tiraspol la Chişinău. Știu că ministerele de interne de pe ambele maluri ale Nistrului colaborează destul de fructuos. Respectiv Șevciuk poate fi reținut pe teritoriul Moldovei și dat pe mâna ministerului de la Tiraspol.

Eu totuși cred că dacă el se află acum pe teritoriul Republicii Moldova, cea mai bună soluție ar fi să părăsească Moldova și să plece în Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: Ați amintit despre faptul că la Chişinău nu există niciun dosar penal pe numele lui Evgheni Șevciuk. Totuși, dacă ne uităm pe rețelele de socializare și pe comentariile din presă, vedem că opinia publică comentează mult subiectul și este nedumerită de faptul că liderul până de curând al administrației separatiste este lăsat să se plimbe liniștit pe teritoriul țării pe care a încercat să o dezbine. Credeți că Chişinăul ar putea să meargă pe calea deschiderii unui dosar penal, sau pur și simplu va închide ochii la situația aceasta și îl va lăsa pe Șevciuk să plece liniștit?

Ernest Vardanean: „Eu nu am văzut niciodată ca un lider al separatiștilor să meargă bine-merci pe străzile țării de la care el a vrut să se separe. Este un lucru ciudat care poate că se poate explica prin faptul că Republica Moldova este o țară foarte liniștită și calmă, cu oameni liniștiți și care nu au sentimente de revanșă sau de răzbunare împotriva acestor persoane.

Dacă din punct de vedere legal, juridic, într-adevăr nu există niciun dosar penal, adică nu sunt argumente formale pentru reținerea dlui Șevciuk, atunci la nivel politic, da, sunt nedumeriri. Unde ați văzut așa o situație când separatiștii fug din propria țară, chiar dacă nerecunoscută, și fug în țara cu care sunt adversari, sau rivali. Este un absurd total. Însă avem ce avem.

Dar reieșind din faptul că opinia publică rămâne pe ansamblu un factor influent în problema transnistreană, eu cred că dl Șevciuk nu trebuie să caute aici protecție, nu trebuie să rămână aici ca să nu-și facă probleme. Repet, mai bine e să părăsească Republica Moldova cât mai repede.”

Europa Liberă: A fost opinia analistului politic Ernest Vardanean.

***

Europa Liberă: În ceea ce privește lipsa unei reacții oficiale la Moscova, redactorul șef al publicației NewsMaker, Vladimir Soloviov, spune că aceasta s-ar explica prin faptul că situația fără precedent în care s-a pomenit Șevciuk varsă o lumină negativă și asupra Kremlinului, în special asupra reprezentantului special pentru Transnistria, Dmitri Rogozin, care era în relații apropiate cu fostul lider transnistrean. Vladimir Soloviov mai amintește că Evgheni Șevciuk, chiar dacă este figura cea mai vizibilă, nu este nici pe departe singurul reprezentant al fostei echipe care este persecutat de noua conducere. După luna decembrie o serie de foști funcționari din echipa sa au fost arestați și deja condamnați, iar alții au plecat din regiune.

Europa Liberă: Dl Soloviov, ce se întâmplă la Tiraspol? Este vorba despre jocuri politice și răzbunare, sau e totuși vorba despre justiție?

Vladimir Soloviov
Vladimir Soloviov

Vladimir Soloviov: „Părerea mea este că acolo are loc aceeași istorie pe care o putem vedea adesea în multe țări și regiuni. Atunci când puterea se schimbă, cei care vin la putere adesea încep să-și regleze conturile cu adversarii.

Atunci când la putere în Transnistria a venit Evgheni Șevciuk multă lume și-a pierdut funcțiile sau din regiune au trebuit să plece oameni care au deținut anumite funcții. Adică lupta în acel moment s-a acutizat foarte mult și se pare că de această acutizare nu au uitat cei care sunt acum la putere în regiune.”

Europa Liberă: În Transnistria practic nimic nu se întâmplă fără știrea Moscovei. De ce Moscova nu are nicio reacție oficială la ceea ce s-a întâmplat? Pentru că știm că după alegeri Dmitri Rogozin a cerut noii puteri să nu intenteze dosare penale pentru a nu destabiliza situația în Transnistria. Acum s-a schimbat ceva?

Vladimir Soloviov: „Nu știu dacă anume dl Rogozin a fost cel care a solicitat acest lucru. Dar din câte știu eu, nu știu exact cine anume a făcut asta, dar Moscova a explicat noii puteri din Transnistria că trebuie să fie asigurată o perioadă stabilă post-electorală, iar apoi să nu fie organizate vânători de vrăjitoare.

Iată de ce ceea ce se întâmplă acum și lipsa de reacție la Moscova se poate explica și prin faptul că acolo încă nu s-au decis cum să reacționeze. Pentru că acest teanc impresionant de dosare penale deschise lui Șevciuk îl pune într-o situația destul de delicată pe Dmitri Rogozin, care era curatorul direct al Transnistriei și care a avut relații destul de apropiate cu Șevciuk. Și acum protejatul lui Rogozin este pus pe fugă și este sub urmărire penală. Și atunci, ce reacții pot fi? Moscova trebuie mai întâi să se lămurească în această situație, trebuie să vadă mai întâi ce conțin aceste dosare penale.

În plus, trebuie să menționăm că Șevciuk nu este nici pe departe primul care a ajuns sub urmărire penală după ce la Tiraspol s-an schimbat puterea în decembrie. Zențov, fostul conducător al KGB-ului – acesta fusese reținut și deja în luna mai condamnat la cinci ani cu suspendare. În prezent este în detenție Ghervaziuk, fostul șef al vamei transnistrene. Din Transnistria au plecat și nu mai apar pe acolo fosta șefă a executivului, Tatiana Turanskaia, și fostul ministru al economiei, Maia Parnas. Iar Ghennadi Kuzmiciov, care a condus vama și internele, la fel, a fugit din Transnistria și cel mai probabil se află la Moscova.

Astfel încât s-a adunat deja o bibliotecă impresionantă de dosare penale în acea jumătate de an în care Transnistria este condusă de Vadim Krasnoselski.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă acest lucru pentru situația internă din regiunea transnistreană? Se pare că este vorba despre o monopolizare a puterii.

Vladimir Soloviov: „Aici se impune o analogie dintre ceea ce se întâmplă pe malul stâng al Nistrului și evoluțiile de pe malul drept.

Și acolo, și dincolo la putere sunt de facto oameni de afaceri – în cazul Transnistriei este vorba despre Gușan, în cazul Moldovei – despre Plahotniuc.

Și acolo, și dincolo observăm dosare pretinse anticorupție de rezonanță – în Transnistria dosare penale pe numele lui Șevciuk, în Moldova stă la închisoare fostul prim-ministru Vlad Filat. Și ne putem aminti în continuare câți miniștri se află acum sub cercetare penală, foști deputați și așa mai departe.

Adică și acolo, și dincolo puterea este monopolizată. Putem spune că Plahotniuc are toată puterea în Moldova. La fel acum toată puterea în Transnistria este concentrată în mâinile Sheriff-ului și Sheriff poartă toată responsabilitatea pentru toate deciziile care se adoptă și pentru ceea ce se întâmplă acum acolo.”

Europa Liberă: Ați ascultat opinia redactorului-șef al publicației NewsMaker, Vladimir Soloviov.

***

Europa Liberă: Doamnelor și domnilor, aici se încheie această ediție a emisiunii Dialoguri transnistrene. Prezentatoarea ei, Lina Grâu, vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG