Linkuri accesibilitate

Parlamentarii majorității dezbat între ei chestiunea votului mixt


La o acțiune de protest a opoziției
La o acțiune de protest a opoziției

PAS, PPDA, PLDM, şi ong-urile care au criticat în cadrul unor acțiuni de protest tentativa de schimbare a sistemului electoral mu participă la dezbateri.

Parlamentul a organizat astazi o nouă rundă de dezbateri publice, a treia la număr, pe marginea proiectului sistemului electoral mixt, înainte ca acesta să fie votat în lectura a doua. Participanţii la dezbatere - deputaţi, experţi şi reprezentanţi ai câtorva partide din opoziţie - au discutat azi propunerile parlamentarilor la câteva dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, inclusiv cele privind reprezentarea regiunii transnistrene şi a cetăţenilor din diaspora.

Atât în cazul regiunii transnistrene, cât şi în cel al diasporei Comisia de la Veneţia a constatat în avizul său că nu au fost prevăzute criterii „detaliate şi curprinzătoare” pentru stabilirea circumscripțiilor electorale. Deputatul democrat Sergiu Sârbu a dat asigurări că prevederile vor fi îmbunătățite şi a detaliat doar câteva dintre posibile soluţii de natura sa dea curs recomandărilor formulate în avizul Comisiei de la Veneţia.

În cazul regiunii transnistrene ar putea fi prevăzută, de exemplu, înregistrarea prealabilă a alegătorilor pentru a facilita trasarea hotarele viitoarelor circumscripții care vor fi amplasate pe malul drept al Nistrului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00
Link direct

Câte circumscripţii ar urma să fie alocate regiunii transnistrene, deputatul Sergiu Sârbu nu a precizat. El nu a făcut referinţă nici la recomandarea Comisiei de la Veneţia referitoare la procesul de colectare a semnăturilor pentru înaintarea candidaţilor şi desfăşurarea campaniei electorale în stânga Nistrului.

Or anume la aceste aspecte problematice au atras atenţia mai mulţi participanţi la dezbatere, între ei şi fostul viceministru de interne Ghenadie Cosovan:

„De exemplu, un partid unionist cum va putea să facă agitaţie acolo, să-şi promoveze candidatul. Cum va putea mass-media reflecta campania. La alegerile prezidenţiale am văzut că în acel teritoriu a avut acces doar un singur partid. Propunem ca acest teritoriu să-l lăsam în pace până ce el nu este controlat. Altfel doar un actor politic o să aibă acces în acest teritoriu şi vor fi multiple fraude.”

Reprezentantul asociaţiei Promo-Lex, Nicolae Panfil, a propus crearea unei singure circumscriţii pentru raioanele necontrolate din estul ţării:

„Soluţia creării unei circumscripţii separate pentru regiunea transnistreană în cadrul unui sistem cu circumscripţii plurinominale păstrează atât principiul reprezentării proporţionale, cât şi exlude acele probleme despre care discutăm, anume unde şi cum să fie create aceste circumscripţii, cum se va vota, cum va fi accesul. Dacă totuşi se merge pe sistemul mixt, atunci ar trebui create secţii separate la care să voteze doar cetăţenii din această regiune.”

Cât despre cote garantate pentru reprezentanți aleși ai regiunii transnistrene propuse de coautorii proiectului sistemului mixt, deputaţii socialişti şi de preşedintele Igor Dodon iată ce a spus democratul Sergiu Sârbu:

„Ce ţine de examinarea posibilităţii unor cote concret în lege este o chestie de oportunitate politică şi rămâne să o discutăm.”

Amintim că în ajun, liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a respins ideea că transnistrenii ar putea participa la viitoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova, organizate în baza sistemului electoral mixt, care le-ar rezerva un anumit număr de locuri în Parlamentul de la Chișinău.

Eventuale cote de reprezentare pot fi examinate şi pentru cetăţenii din diaspora, a spus Sergiu Sârbu. El a mai spus că la determinarea circumscripţiilor uninominale în afara ţării se va ţine cont de mai multe criterii, inclusiv de înregistrarea prealabilă a alegătorilor din diaspora, dar şi de informaţiile privind numărul cetăţenilor înregistraţi oferite de ambasadele moldovene din străinătate.

Comisia de la Veneţia spunea în avizul său însă că „delimitarea circumscripțiilor de peste hotare în baza numărului de alegători înregistrați este un aspect problematic deoarece mulți moldoveni care locuiesc peste hotare sunt înregistrați în baza adreselor de acasă și vor fi numărați în circumscripțiile din Republica Moldova”.

Cât despre o altă obiecţie formulată în avizul Comisiei de la Veneţia, anume reprezentarea femeilor, Sergiu Sârbu a spus că vor fi prevăzute mai multe facilităţi de natură să încurajeze femeile candidate. Una din ele ţine de înjumătățirea numărului de semnături pe care ar urma să le colecteze doamnele pentru a fi înregistrate în cursa electorală. Unii participanți la dezbatere au opinat că facilităţile propuse de deputaţi ar fi insuficiente.

Amintim că la aceste dezbateri nu participă cele mai importante formaţiuni de opoziţie, anume PAS, PPDA şi PLDM, precum şi ong-urile care au criticat în cadrul unor acțiuni de protest tentativa de schimbare a sistemului electoral. Anterior ei au spus că refuză să participe la discuţiile iniţiate de guvernare, pentru a nu legitima intenţia puterii.

Promotorii reformei îşi propun să voteze trecerea la sistemul mixt în această sesiune parlamentară, adică până la finele lunii iulie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG