Linkuri accesibilitate

Haos la o dezbatere Promo-Lex la Comrat


La dezbatarea de la Comrat
La dezbatarea de la Comrat

Politicienii nu au ratat ocazia să se atace reciproc adeseori abandonând tema dezbaterii: modificarea sistemului electoral.

Asociația Promo-Lex a organizat azi la Comrat o nouă rundă de dezbateri pe marginea argumentelor cu care opereaza sustinatorii si adversari schimbării sistemului electoral. Este o a doua dezbatere de acest fel după cea de săptămâna trecută care a avut loc la Edineți. Ce cred locuitorii autonomiei găgăuze despre intenția socialiștilor și democraților de a introduce sistemul de vot mixt?

Dezbaterea care a fost găzduita de Universitatea de Stat din Comrat a ieşit cu scântei. A fost un haos – așa au descris-o chiar organizatorii, activiştii asociaţiei Promo-Lex. Cele două tabere adverse, cea a susţinătorilor şi cea a oponenţilor schimbării sistemului de vot, şi-au propus mai curând să racoleze adepți în sală, decât să îşi prezinte argumentele cele mai convingătoare. Tonul beligerant l-au alimentat vorbitorii din prezidiu, deputatul democrat Sergiu Sârbu, deputatul socialist Grigore Novac, care s-au confruntat cu deputata comunista Inna Şupac, flancată de Alexandru Slusari, de la Partidul Platforma DA şi Dmitri Ciubaşenco, din formaţiunea Partidul Nostru.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:05 0:00
Link direct

Politicienii nu au ratat ocazia să se atace reciproc adeseori abandonând tema dezbaterii.

Aceeași atmosferă a fost şi în sală unde susţinătorii formaţiunilor încercau să bruieze oponenţii împiedicând buna desfăşurare a dezbaterii. Cea mai gălăgioasă era tabăra sprijinitorilor trecerii la sistemul mixt. Cei care au spus că nu se identifică cu o tabără sau alta au urmărit tot spectacolul, unii recunoscând, la final, că nu au înțeles mare lucru despre preconizata reformă electorală.

Mai multe încercări ale organizatorilor de a calma spiritele aproape că au eşuat, la fel şi tentativele moderatoarei de a readuce discuțiile în albia temei propuse.

Unul din principalele argumente ale promotorilor sistemului de vot a fost că autonomia găgăuză va obţine o cotă reala de reprezentare în Parlamentul Republicii Moldova, iar locuitorii autonomiei îşi vor putea alege direct candidaţii. Replica politicienilor din tabăra oponenților a fost că nu e vorba de o cotă, ci de maxim două locuri în Parlament pentru reprezentanţi din Găgăuzia şi că democraţii, sprijiniţi de socialişti, vor să schimbe sistemul pentru a se menţine la putere după viitorul scrutin parlamentar.

Părerile locuitorilor raioanelor din autonomia găgăuză au fost împărțite. Iată câteva din ele:

„Voi cei care ne convingeți să sprijinim actualul sistem de vot ce garanţii ne daţi că autonomia găgăuză va fi reprezentată proporțional în toate ramurile puterii?! Astăzi noi, poporul Găgăuziei avem şansa să ne decidem soarta, să ne delegăm reprezentanţi în care avem încredere şi care ne vor apară interesele.”

„Eu sprijin sistemul de vot uninominal pentru că acest sistem a fost verificat în Găgăuzia şi el permite să alegem personalităţi, oferă o legătură directă între deputat şi alegător şi va pune în sfârşit capăt la turismul politic pe care îl vedem azi în parlamentul Republicii Moldova.”

„De ce să nu păstrăm actual sistem proporţional la următorul scrutin parlamentar. Iar după să vorbim despre schimbarea sistemului de vot.”

„Voi cei din PD aţi spuneţi că aveţi peste 850 de mii de semnături în favoarea schimbării. Aţi făcut o amplă campanie pentru sistemul uninominal. Nu era mai bine să faceţi un referendum în care să întrebați oamenii care sistem de vot îl sprijină. Şi atunci să vă rupeţi cămeșile şi să declaraţi că iată oamenii susţin. Dar aşa nu faceţi decât să divizaţi sociatatea în două tabere, cei pro şi cei contra.”

„Am ascultat toate argumentele pro şi contra şi cred că azi când în societate nu există un consens politic este prematur să vorbim despre schimbarea sistemului de vot pentru alegerile parlamentare de anul viitor.”

„Găgăuzia insistă să aibă cinci deputaţi cu drept de veto la probleme ce ţin de autonomia găgăuză. În caz contrat Găgăuzia ar fi bine să boicoteze aceste alegeri care nu vor fi organizate în favoarea noastră. Iar când ziceţi că majoritatea cetăţenilor pledează pentru sistemul mixt nu sunteţi sinceri pentru că nu a avut loc vreu referendum, iar sondajele arată că doar o treime susţin schimbarea. Nu minţiţi oamenii.”

Mai mulţi vorbitori au revendicat o cotă minima de 5 locuri în parlament pentru reprezentanţi din autonomia găgăuză. Această cotă va fi posibilă însă doar în cadrul sistemului de vot uninominal la care democraţii nu ar fi renunţat, a spus deputatul democrat Sergiu Sârbu.

Trăgând linia acestei runde de dezbateri, directorul executiv al Asociaţiei Promo-Lex, Ion Manole, a spus că discuţiile au eşuat şi a regretat haosul şi lipsa de respect reciproc ce au zădărnicit dezbaterea. Felul în care au decurs aceste discuții e o dovadă în plus, a spus Ion Manole, că schimbare sistemului de vot este prematură pe motiv că în societate nu există un consens larg, aşa cum a remarcat de altfel şi Comisia de la Veneţia.

Previous Next

XS
SM
MD
LG