Linkuri accesibilitate

Despre Brexit, de la firul ierbii (VIDEO)


Mișcarea anti-Brexit este susținută cu fermitate și de românii care locuiesc în Marea Britanie.

Drepturile cetățenilor UE și britanici sunt o prioritate-cheie în negocierile în curs de desfășurare Brexit, a declarat zilele trecute, la Bruxelles, deputatul belgian liberal Guy Verhofstadt, coordonatorul negocierilor pentru Brexit din partea Parlamentului European.

Despre Bexit la firul ierbii
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:11 0:00
Link direct


„Cetățenii britanici din UE sau cetățenii UE din Marea Britanie trebuie să își poată continua viața așa cum o fac acum, așa cum au promis cei care au făcut campania pentru Brexit”, a mai spus Verhofstad.

Însă Marea Britanie este frământată din ce în ce mai mult de mișcări anti-Brexit, iar principalul motiv care îi aduce pe oameni în stradă este temerea că aceste drepturi nu vor fi respectate după Brexit.

Protest anti-Brexit în Manchester
Protest anti-Brexit în Manchester

O amploare mai mare se înregistrează în nord, în orașe care au votat la referendumul din 2016 pentru rămânerea Marii Britanii în UE. Pe 24 martie, la Leeds, a avut loc unul dintre cele mai mari proteste anti-Brexit văzute vreodată în afara Londrei. Marșul a fost ideea vicepreședintelui mișcării Leeds for Europe, Trevor Andrews, și a fost organizat în cooperare cu Peter French, - forța motrice a marilor marșuri anti-Brexit din alte părți ale Marii Britanii, inclusiv cel din Londra, din martie 2017, la care au participat aproximativ 120.000 de persoane.

„Mesajul marșului este că vrem să le dăm oamenilor ultimul cuvânt. Dorim organizarea unui referendum asupra condițiilor acordului negociat dintre guvernul britanic și Uniunea Europeană, cu opțiunea de a vota rămânerea în UE. Realizăm că în prezent politicienii noștri se tem să exprime poziții favorabile Brexit,” spune într-un interviu cu Europa Liberă Tom Pratt, unul dintre participanții la marșul de la Leeds.

Dacă mesajul steagului în România este lupta împotriva corupției și susținerea statului de drept, mesajul său din Leeds este că vrem ca Marea Britanică să rămână în UE ...

Mișcarea anti-Brexit este susținută cu fermitate și de românii care locuiesc în Marea Britanie. „Nu puțini sunt rezidenții non-britanici care împărtășesc temerile privind instabilitatea care va urma Brexit-ului”, spune Sorina Stallard, de 13 ani rezidentă în Marea Britanie și membră a Ștafetei steagului UE. „Ne confruntăm cu o dublă amenințare: Euroscepticismul în țarile de origine și Brexit-ul în țara adoptivă”, mărturisește cu îngrijorare Sorina. Pe 24 martie ea s-a alăturat marșului de protest de la Leeds, purtând pe străzile orașului legendarul steag uriaș al UE, trecut luni de zile din mână în mână prin mai toate orașele europene unde trăiesc români, drept simbol al luptei impotriva corupției și sustinerii valorilor europene în România.

„Dacă mesajul steagului în România este lupta împotriva corupției și susținerea statului de drept, mesajul său din Leeds este că vrem ca Marea Britanică să rămână în UE”, spune Stallard.

Sorina este membră a mișcărilor „UE în Brum” și „Stafeta Steagului UE”. Și-a petrecut jumătate din viață în afara României, între Franța, Italia și locuiește de 13 ani în Marea Britanie.

„Când am auzit de marșul din Leeds, am vorbit cu Maria Elena Dumitrescu (n.a. - cea care a cusut uriașul steag de 10x7 m și care, ulterior, a inițiat mișcarea Ștafeta steagului) și i-am solicitat să trimită steagul în Marea Britanie pentru ca eu să îl pot prezenta la Leeds. Am mai participat la marșul precedent de la Manchester și la raliul regional din Bristol. După cum era de așteptat, steagul a fost foarte bine primit la marș și declarația noastră a fost preluată de presa locală. Am spus atunci că noi, un grup de rezidenți britanici și non-britanici, împărtășim temerile provocate de instabilitate, și că ne confruntăm cu o dublă amenințare: Euroscepticismul în țarile de origine și Brexit-ul din țara adoptivă.

Mișcarea anti-Brexit
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00

Ambele grupuri (EU în Brum și Ștafeta steagului) folosesc un simbol comun pentru a reaminti semnificația UE și a împărtăși valorile europene: steagul uriaș cusut de Maria. Dacă mesajul steagului în România este lupta împotriva corupției și susținerea statului de drept, mesajul său din Leeds este că vrem ca Marea Britanie să rămână în UE. Există o cale legală și pașnică de a face acest lucru și credem că noi, cetățenii de rând, suntem cheia pentru ca acest vis să devenă realitate. Corupția ne-a determinat să ieșim în stradă, în ianuarie 2017. A fost momentul în care am înțeles că acest steag mare al UE ne unește pe toți și ne face să simțim că suntem într-un loc sigur”, arată Stallard.

Tom Pratt este membru al grupului „UE în Brum”, imediat după rezultatele rendumului Brexit din 2016. Crede cu pasiune că pentru Regatul Unit este mai bine în interiorul Uniunii Europene și că Marea Britanie ar trebui mai degrabă să își asume rolul de lider în procesul de reformarea a UE decât să plece.

Marile orașe din nord - Leeds, Manchester, Liverpool, York, Newcastle - au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE. Marele marș din nordul Marii Britanii a demonstrat că oamenii de aici resping această etichetă...

„Lucrez cu diverse organizații care ajută oamenii vulnerabili din Birmingham și împrejurimi și pot spune cu siguranță că nici unuia dintre aceşti oameni nu îi va fi mai bine dacă Brexit merge mai departe. Brexit va agrava problemele existente din Marea Britanie și va crea altele noi. Marșurile mari care au avut loc în martie, mai ales cel care a avut loc la Leeds, ar trebui să le reamintească politicienilor britanici că există mulți, mulți oameni care încă se opun cu tărie Brexit și care nu se vor lăsa, indiferent de ceea ce se spune. Începând cu 23 iunie 2016, cei ca mine nu au mai fost reprezentaţi de guvernul britanic și este timpul ca acest lucru să se schimbe”, spune Pratt.

Tom Pratt
Tom Pratt

Richard Wilson, este membru al mișcării „Leeds for Europe”. El susține că nordul Marii Britanii se opune cu tărie Brexitului.

„Se repetă cu insistență un mit, și anume că nordul Angliei este dominat de oameni care susțin Brexit-ul. Am fost la Leeds pe 24 martie pentru a arăta că acest lucru este departe de a fi adevărat. Marile orașe din nord - Leeds, Manchester, Liverpool, York, Newcastle - au votat pentru rămânerea Marii Britanii în UE. Marele marș din nordul Marii Britanii a demonstrat că oamenii de aici resping această etichetă, de suporteri ai Brexit-ului. Noi, cei din grupul „Leeds, pentru Europa”, dar și alte grupuri similare, nu sustinem Brexit. Credem că Brexit-ul este o catastrofa și suntem de părere că nordul Angliei a fost abandonat nu de UE, ci de guverne succesive de la Londra. Marșuri anti-Brexit au fost organizate regulat din 2016 încoace, iar la Londra, în martie 2017, au participat aproximativ 120.000 de persoane. Mesajul marșurilor este că vrem să le dăm oamenilor ultimul cuvânt în ceea ce privește Brexit-ul. De la înființare, in 2016, am organizat campanii pe străzi aproape în fiecare weekend”.

„Protestele anti-corupție din România și întreaga lume au avut loc în paralel cu protestele anti-Brexit”, arată Sorin Stallard. „La un moment dat, m-am întâlnit cu cei de la UE in Brum din Birmingham, apoi l-am cunoscut pe Peter French (n.a. inițiatorul marilor proteste anti-Brexit din Marea Britanie), la Manchester la marșurile Stop-Brexit și ulterior la Bristol, la „Bristol pentru Europa”. Suntem prinși între ciocan și nicovală. Țara care ne-a adoptat se bucură de abilitățile noastre, dar ne plătește într-un climat de nesiguranță, instabilitate și xenofobie crescută. Pe de altă parte, în țara noastră de origine observăm un eurocepticism în creștere și o apropiere de Rusia. Eu sunt româncă, dar acest lucru este valabil pentru polonezi, maghiari, bulgari și alte populații din Europa Centrală și de Est. Ca rezident britanic, simt că avem dreptul de a spune ceea ce credem. Și, ca adult care trăiește într-o țară democratică, nu văd nici o problemă în a spune: cred că Brexit este o greșeală. Nu este o afacere încheiată. Ca atare, stăm împreună, uniți, puternici și vigilenți, la adăpostul steagului.”

XS
SM
MD
LG