Linkuri accesibilitate

Demisiile în lanț ale judecătorilor - în ce măsură vor zdruncina sistemul?


Unii analişti nu exclud existenţă unei legăturii cu demisiile în lanţ ale magistraţilor, care ar putea să fi ales momentul ca să părăsească un sistem tot mai nesigur şi mai avariat.

Cel puțin șase judecători, inclusiv judecători ai Curții Supreme de Justiție (CSJ), și-au dat demisia. Cererile lor au fost aprobate marți de Consiliul Superior al Magistraturii. Să pleci dintr-un sistem care oferă diverse beneficii și printre cele mai mari salarii din sectorul public nu-i un lucru obișnuit. Așa încât demisiile au surprins și intrigat experții, mai ales că o judecătoare s-a răzgândit în ultima clipă și și-a retras cererea de demisie. Experții se întreabă care pot fi cauzele?

Demisiile în lanț ale judecătorilor - în ce măsură vor zdruncina sistemul?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:44 0:00
Link direct


Prima ipoteză la care s-au gândit observatorii e că cele patru demisii de la CSJ - ale lui Dumitru Visternicean, Tatiana Vieru, Iulia Sîrcu și Valeriu Doagă - ar avea legătură cu noua lege a salarizării în sectorul public. Deşi nu este încă adoptată, noua lege ar urma să unifice criteriile de calculare a salariilor pentru toţi salariaţii bugetari, inclusiv magistraţii care de mai mulţi ani beneficiază de condiţii speciale de salarizare, de pildă majorări automate anuale funcţie de creşterea salariului mediu pe economie.

Solicitat de noi, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, ne-a confirmat că demisia celor patru ar avea la bază supărarea generală a breslei pe această intenţie a guvernării:

„Totul este legat de proiectul de lege cu privire la salarizarea unică a bugetarilor. Conform calculelor care au fost prezentate, salariile se diminuează. Dar nu asta e problema de bază, ci faptul că dacă la momentul actual salariul magistraţilor, procurorilor şi altor categorii depindea de salariul mediu pe economie, pe viitor salariul acestor funcţionari va depinde de coeficientul propus de guvern şi votat de parlament.

Mulţi colegi au ajuns la concluzia că se încalcă independenţa sistemului judecătoresc...
Victor Micu

Şi mulţi colegi au ajuns la concluzia că se încalcă independenţa sistemului judecătoresc. Executivul nu are dreptul să se implice în stabilirea plăţilor pentru magistraţi, pentru că se încalcă independenţa sistemului judecătoresc,” ne-a spus preşedintele CSM după ce acest consiliu a aprobat demisiile celor patru, deşi le-a calificat drept „regretabile”.

CSM a dat marți şi un aviz negativ proiectului prin care guvernul vrea să pună magistraţii în condiţii egale de salarizare cu alţi salariaţi bugetari, în timp ce un secretar de stat din cadrul Ministerului de Finanţe, instituţia publică ce promovează de fapt proiectul, nega într-un comentariu de pe reţelele de socializare ideea magistraţilor că salariile lor ar urma să se diminueze:

„Regret, că se încearcă inducerea în eroare”, a afirmat acel secretar de stat din cadru Ministerului Finanțelor, Ion Chicu, şi a continuat: „Nu vor avea diminuări de salarii angajații acestui domeniu. E adevărat, nu vor avea nici majorări la aceasta etapă, dar dacă continuăm cu sistemul vechi, mă tem că nici salariile pe care le primesc acum societatea nu va fi în stare să le adune din contribuții și să le plătească justiției... Nu pot rămânea nicicum la legea lor „speciala”. Or, aceasta dă peste cap reforma.”

Dumitru Visternicean
Dumitru Visternicean

De cealaltă parte, magistraţii demisionari nu au dorit să-şi facă publice motivele: ei nu s-au prezentat la şedinţa CSM ce le-a examinat cererile şi au evitat orice contact cu presa. Singurul dintre ei cu care am reuşit să vorbim, Dumitru Visternicean, s-a rezumat la următorul comentariu:

„Ajunge cât am lucrat. Să mă mai odihnesc oleacă. Situaţia nu este deloc bună.”

Vladislav Gribincea de la Centrul de Resurse Juridice, cunoscută organizaţie neguvernamentală preocupată de reformele din justiţie, observă că o hotărâre anterioară a Curţii Constituţionale nu ar permite revizuirea în descreştere a salariilor magistraţilor, prin urmare varianta că magistraţii ar pleca pentru că ar anticipa pierderi pecuniare nu ar sta cu totul în picioare, după părerea juristului:

Vladislav Gribincea
Vladislav Gribincea

„Cel mai probabil că unii din aceşti judecători vor să plece din sistem din alte considerente. Dl Visternicean a fost până nu demult membru al CSM, Dl Doagă - preşedinte al colegiului pentru etică şi disciplină a judecătorilor, Dna Vieru este vice-preşedinte al CSJ şi preşedintă a Colegiului Civil al CSJ, iar Dna Sîrcu a fost un judecător important din CSJ, prin urmare, nu sunt judecători de care CSJ se poate despărţi aşa uşor, vor lăsa o amprentă puternică asupra eficienţei, cel puţin în examinarea cauzelor civile.”

Demisiile unui număr atât de important de magistraţi au loc într-o perioadă în care sistemul judiciar a fost cutremurat şi de o serie de arestări de judecători bănuiţi de corupţie, inclusiv a unora consideraţi în general loiali puterii politice de la Chişinău, despre care se spune că ar controla justiţia. Unii analişti nu exclud existenţă vreunei legăturii cu demisiile în lanţ ale magistraţilor, care ar putea să fi ales momentul ca să părăsească un sistem tot mai nesigur şi mai avariat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG