Linkuri accesibilitate

Delona Gassner: „Să nu uităm 10 August 2018” (VIDEO)


Diaspora din München se mobilizează împotriva uitării
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00

Diaspora din München se mobilizează împotriva uitării

Marș de protest proiectat la München în memoria protestelor de la București.

Românii din orașul german München plănuiesc să mărșăluiască pe străzile capitalei bavareze pentru a păstra în memoria colectivă înnăbușirea violentă a protestelor de la București din data de 10 august. Sub motto-ul „Să nu uităm 10 August 2018” numeroși români sunt așteptați să demonstreze pe cele mai importante străzi ale orașului. „Dorim să atragem atenția societății civile müncheneze, mass-meda locale și naționale, parlamentarilor europeni germani, deputaților din Parlamentul Germaniei, organizațiilor pentru drepturile omului și altor grupări care luptă pentru libertatea de expresie, pentru statul de drept și în general pentru valorile europene - asupra atacului agresiv al Guvernului și al majorității parlamentare de la București împotriva statului de drept și drepturilor omului”, spune pentru Europa Liberă, Delona Gassner, unul dintre organizatorii acțiunii de protest.

Un interviu cu Delona Gassner la München
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:16 0:00

Europa Liberă: Doamnă Gassner, locuiți de 26 de ani în München și ați participat nu o dată la astfel de acțiuni de protest. În ce va consta această acțiune de pe 10 septembrie?

Delona Gassner: „Pe 10 septembrie 2018 vrem să ne întâlnim la Marienplatz din München, în fața primăriei din München. Acțiunea noastră are motto-ul „Vrem aer proaspăt - să nu uităm 10 August 2018”. Din fața primăriei vom pleca spre Arcul de Triumf, acolo ne vom reaminti de evenimentele din 10 august. Vom pleca apoi mai departe, către Geschwister Scholl Platz. Acolo vom avea posibilitatea să ascultăm mărturiile unor participanți la protestul din București.”

Europa Liberă: Chemați la marș doar cetățenii români din München?

Delona Gassner: „Cetățenii români care trăiesc în München și împrejurimi. Noi toți condamnăm modul brutal în care a reacționat Jandarmeria Română pe 10 august 2018. Oameni care protestau pașnic, femei, copii, bătrâni și persoane cu dizabilități au fost tratați cu gaze iritante și lacrimogene continuu și fără motiv. Oameni pașnici au fost bătuți cu bastoane, au fost călcați în picioare, au fost înjurați și loviți pentru părerile lor. Nici presa nu a scăpat, fiind agresată și împiedicată să lucreze. 10 august 2018 a fost o zi neagră a democrației, a drepturilor omului, a liberei exprimări și a dreptului de a demonstra liber și pașnic. Într-o democrație adevărată oricine are dreptul de a protesta. Noi nu mai acceptăm să ne fie gazate părerile și nu vom mai accepta nici să fim loviți pentru convingerile noastre.”

Europa Liberă: Cereți autorităților de la București găsirea vinovaților. Credeți că veți fi auziți?

Delona Gassner: „Noi ne dorim, pe lângă un aer proaspăt și curat, ca vinovații să fie anchetați, și judecați pentru faptele lor, indiferent de cine sunt aceștia. Prin acest marș dorim să ne solidarizăm cu poporul român și să atragem atenția societății civile muencheneze, mass media locală, politicienilor germani, organizațiilor pentru drepturilor omului, pentru statul de drept și pentru valorile europene, că atacurile repetate ale guvernului și majorității parlamentare de la București asupra drepturilor omului și statului de drept nu mai pot fi tolerate.

Am observat că în mass media din România s-au produs masive dezinformări si manipulări legate de protestul din 10 august. Criticăm vehement atacurile asupra justiției, șicanată și împiedicată să ancheteze evenimentele din 10 august. Ștafeta Steagului UE, steagul de zece pe șapte metri, care a fost martor al evenimentelor din București, ne va însoți pe tot parcursul marșului. Jandarmii au călcat nu doar steagul în picioare, ci și principiile și valorile UE. Ne dorim ca poporul român să trăiască într-o democrație adevărată. Iar noi, simplii cetățeni care nu facem politică, nu avem decât vocile noastre și stim că numai impreună putem fi uniți și puternici. De aceea, noi nu dorim să uităm ce s-a întâmplat pe 10 august 2018.”

XS
SM
MD
LG