Linkuri accesibilitate

Decizie definitivă: Contractul de concesionare a aeroportului Chișinău, reziliat


Aeroportul Internațional Chișinău
Aeroportul Internațional Chișinău

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a lăsat în vigoare decizia cu privire la rezilierea contractului de concesionare a aeroportului din Chișinău companiei Avia Invest. Judecătorii au respins recursul depus de fostul concesionar, calificându-l neîntemeiat.

În cererea sa, avocatul Avia Invest a precizat că contractul de concesionare a fost semnat în 2013 pe o perioadă de 49 de ani, timp în care compania ar fi trebuit să investească în dezvoltarea aeroportului cel puțin 244 milioane de euro. Însă în 2020 Agenția Proprietății Publice (APP) a reziliat contractul unilateral, invocând că Avia Invest nu a prezentat o garanție de bună execuție în valoare de un milion de euro, valabilă 3 ani. Ultima garanție prezentată de Avia Invest a expirat pe 31 decembrie 2019, iar APP a calificat asta drept o „încălcare gravă” a obligațiilor contractuale din partea Avia Invest.

Reprezentanții companiei au explicat că pe 16 aprilie 2020 au semnat un contract de garanție investițională cu compania Garanție SA, dar, peste o săptămână, Garanție SA a reziliat contractul, pe motiv că Avia-Invest nu ar fi informat compania despre riscurile suplimentare. În același timp, companiile de asigurare General Asigurări, Moldcargo, Moldasig și Intact Asigurări Generale au refuzat să semneze contracte cu Avia Invest. Astfel, concesionarul a întocmit un contract cu o companie rusească („Розничное и корпоротивное страхование”).

Judecătorii din instanța de fond (Judecătoria Chișinău) și cei de la Curtea de Apel Chișinău au ajuns la concluzia că garanția de investiție urma să fie emisă doar de către o persoană juridică cu sediul în Republica Moldova.

„Instanțele au apreciat critic înscrisurile prezentate de concesionar. Or, acestea în niciun mod nu confirmă onorarea obligațiilor contractuale de către Avia Invest, în condițiile în care primul contract de asigurare a fost rezoluționat unilateral de către asigurător, iar cel de-al doilea contract de asigurare a fost încheiat cu o companie nerezidentă, nefiind respectate prevederile legale”, se menționează și în decizia CSJ.

Magistrații au subliniat că scrisorile prin care companiile de asigurări moldovenești au refuzat semnarea garanției „nu justifică încheierea unui contract de asigurări cu o companie nerezidentă”.

În referința prezentată la CSJ, APP a solicitat respingerea recursului depus de Avia Invest. Judecătorii au ajuns la concluzia că cererea Avia Invest este inadmisibilă pentru că nu conține „o motivare convingătoare și întemeiată”.

În martie 2023, aeroportul a revenit în gestiunea statului. Autoritățile susțin că selectarea companiei, în 2013, ar fi avut loc cu încălcări, iar Avia Invest ar fi fost administrată indirect de oligarhul Ilan Șor. Guvernarea a acuzat concesionarul că nu a investit sumele promise în dezvoltarea aeroportului. La rândul său, fostul concesionar califică drept ilegală rezilierea contractului și acuză guvernarea de „atac raider”.

Felul în care a fost concesionat Aeroportul Internațional Chișinău a fost examinat de procurori în mai multe cauze penale. Astfel, în anul 2020, a fost trimis în instanță dosarul deputatului Petru Jardan, care a fost directorul aeroportului până la concesionare, iar apoi - administrator al companiei Avia-Invest.

În 2023, în instanță a ajuns un alt dosar, în care sunt învinuiți fostul premier Iurie Leancă, fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, și fostul director al APP, Tudor Copaci. Potrivit procurorilor, acțiunile acestora ar fi fost prejudiciat statul cu peste 392 milioane de lei. Învinuiții pledează nevinovați.

Fostul premier Iurie Leancă și ex-ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, pe banca acuzaților
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:22 0:00

  • 16x9 Image

    Nadejda Coptu

    La Europa Liberă Moldova scriu despre justiție. Urmăresc ședințele de judecată din dosarele de rezonanță, relatez despre ilegalități și încălcarea drepturilor omului. De fiecare dată, când scriu, sper ca munca mea să schimbe lucrurile în bine. Anterior, am scris despre aceleași probleme și pentru site-ul newsmaker.md. Am început să lucrez în presă în 2016, când eram studentă la Facultatea de Jurnalism și reporteră pentru site-ul publika.md.

XS
SM
MD
LG