Linkuri accesibilitate

26 de hectare pentru Plahotniuc| Transnistria, fără schimbări în plan militar


Copii jucându-se pe un tanc din epoca sovietică T-34 cu țeava îndreptată către Nistru, instalat ca monument la Tiraspol (duminică, 31 octombrie, 2021, AP Photo/Dmitri Lovetsky)
Copii jucându-se pe un tanc din epoca sovietică T-34 cu țeava îndreptată către Nistru, instalat ca monument la Tiraspol (duminică, 31 octombrie, 2021, AP Photo/Dmitri Lovetsky)

În fiecare zi, moldovenii lasă zeci de mii de like-uri sub sute de articole publicate de presă pe rețelele de socializare. Care au fost principalele știri din presa online în ultimele 24 de ore și ce teme de presă au suscitat cel mai mare interes pe rețele? Aflați dimineața la Europa Liberă. 

Știrile presei moldovene

  • Chișinăul va primi din partea SUA 18 milioane de dolari pentru întărirea securității energetice. Moldova, în calcule pentru cele 2,75 miliarde de dolari pe care SUA le pregătește pentru criza umanitară, scrie Anticoruptie.md. Sosit la Chişinău, secretarul de stat American Antony Blinken s-a întâlnit cu preşedinta Maia Sandu şi a spus că SUA vor susține Republica Moldova în lupta împotriva corupției, vor sprijni reformele democratice la Chișinău, consolidarea sectorului public și cel al justiției, precum și dezvoltarea unui sector media independent, care să ofere informații de încredere. La rândul său, Maia Sandu a declarat că Moldova are nevoie mai mult ca oricând de ajutor financiar și a subliniat că peste 250.000 de persoane au trecut frontiera dintre Ucraina și Moldova de la începutul luptelor în ţara vecină.
  • Calea Ferată din Moldova (CFM), pentru zilele de 6 şi 7 martie, pune la dispoziția refugiaților ucraineni, gratuit, o cursă specială de tren din Căușeni spre Iași, cu oprire la gara din Chișinău, scrie Newsmaker.md. Potrivit autorităților, graficul următoarelor curse de tren speciale va fi comunicat în funcţie de solicitările Centrului Unic de Gestionare a Crizei.
  • Tot acolo citim că pe 6 martie, la Tiraspol, a avut loc un miting de susținere a acțiunilor militare rusești în Ucraina. La manifestație au ieșit aproximativ o sută de oameni. Protestatarii s-au adunat în centrul orașului, în pofida faptului că anterior Ministerul Afacerilor Interne local i-a numit pe organizatorii manifestației „provocatori” și le-a amintit localnicilor că adunările în masă au fost interzise în regiune din cauza Covidului.
  • Ministerul Apărării al R. Moldova infirmă lansarea de rachete asupra aeroportului din Vinița, Ucraina, de pe teritoriul regiunii transnistrene, scrie Ziarul de Gardă. Asta după ce duminică, 6 martie, în presa ucraineană și pe rețelele de socializare apăruseră informații precum că rachetele care au distrus aeroportul din Vinița, ar fi fost lansate din regiunea transnistreană.
  • De ce vine şeful misiunii FMI la Chişinău? Deoarece Moldova a solicitat revizuirea programului,scrie Mold-street.com. Ţările care vor resmiţi mai acut efectele crizei economice generate de război sunt acelea care întreţineau relaţii comerciale strânse cu Ucraina şi Rusia. Potrivit comunicatului FMI, Republica Moldova a solicitat extinderea programului existent susţinut de FMI pentru acoperirea costurilor crizei recente, iar personalul Fondului caută opţiuni împreună cu autorităţile moldoveneşti.
  • Investigaţie RISE: cum au ajuns 26 de hectare de la Hânceşti în proprietatea unei firme controlate de Plahotniuc, cu o singură semnătură, citim în Unimedia.md. Transferul s-a făcut sub acoperirea unui proiect investițional moldo-rus de circa 60 milioane de dolari, idee care s-a regăsit și în programul electoral al comuniștilor și socialiștilor la parlamentarele din 2021, se arată în investigația rise.md.
Temele dezbătute pe reţele în ultimele 24 de ore

  • Pe reţeaua de socializare Facebook cele mai dezbătute şi populare teme, potrivit aplicației CrowdTangle, au fost invazia Rusiei în Ucraina şi vizita secretarului de stat american Antony Blinken la Chişinău. O postare virală, cu multe vizualizări, reproduce o informaţie a Ministerului Apărării din Ucraina: „Pierderile forțelor de ocupație ruse se ridică la 88 de avioane și elicoptere. Unii piloți depun deja mărturie despre crimele regimului Putin”. O altă postare cu impact constată că Washington-ul sprijină suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.
  • Pe Instagram cele mai vizualizate şi comentate postări sunt acelea cu referire la războiul ruso-ucrainean. Dintr-o postare cu peste o mie de like-uri aflăm că, în opinia președintelui ucrainean Zelenski, ruşii s-ar pregăti să bombardeze Odesa. O altă postare cu impact e aceasta: Președinta Maia Sandu susține că în regiunea transnistreană nu se observă “schimbări în plan militar”. Situația e monitorizată.

XS
SM
MD
LG