Linkuri accesibilitate

„Tandemul” Plahotniuc-Dodon și de ce nu vor mai multe partide moldovenești schimbarea sistemului electoral


După recomandările Comisiei de la Veneția.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:28 0:00
Link direct

Mai multe formaţiuni politice de opoziţie încearcă să determine Partidul Socialiștilor şi Partidul Democratrenunțe la reforma electorală, ținând cont de avizul experților Comisiei de la Veneția. Unele pledează pentru organizarea protestelor, altele admit că ar putea boicota viitoarele alegeri ori să conteste legea la Curtea Constituțională. Despre cum încearcă să coaguleze opoziția împotriva promotorilor schimbării sistemului electoral ne spune Valentina Basiul.

Recomandările Comisiei de la Veneţia nu sunt de natură tehnico-juridică, cum încearcă să convingă guvernanții, ci au un caracter principial, afirmă fostul președinte Vladimir Voronin, liderul Partidului Comuniștilor. Potrivit lui, democrații şi socialiştii, care ar avea mesaje şi surse de inspirație comune, sunt dispuşi să treacă toate liniile roşii cu un singur scop - de a salva de la eşec formațiunea condusă de Vladimir Plahotniuc.

Anume PD, afirmă Voronin, ar fi sursa şi beneficiarul corupţiei politice, iar reforma electorală nicidecum nu va stârpi acest fenomen. Din experienţă proprie, fostul şef de stat spune că avizele Comisiei de la Veneţia nu pot fi ignorate cu scuza că „este dreptul suveran al ţării să decidă”.

Vladimir Voronin: „În primul rând, eu vreau să salut decizia Comisiei de la Veneţia. Au demonstrat că sunt consecvenți pentru că ei deja în 2013 au mai dat aşa aviz, tot la aşa proiect de lege, şi nu ia influențat pe ei nimic. Aceste instituții internaționale nu scriu decrete, nu semnează ordine, ele dau recomandări. Dar niciodată nu a fost aşa ca aceste recomandări să nu fie luate în consideraţie de acele ţări care sunt membre a acestor instituţii internaţionale. Se ajunge pe urmă la neplăceri mari. Pentru Moldova o să fie închise toate uşile”.

Vladimir Voronin este împotriva protestelor ca formă de presiune politică. Demonstrațiile nu mai au valoarea de acum câţiva ani, zice el, oamenii sunt dezamăgiți în manifestaţii de acest fel, în plus, nici guvernarea nu ar fi dispusă să asculte vocea celor care ies în stradă. Liderul comuniştilor consideră că partidele de opoziţie trebuie să facă front comun dar la alte acţiuni. El nu exclude ideea de boicotare a scrutinului parlamentar dacă se adoptă sistemul mixt ori contestarea legii la Curtea Constituțională.

Vicepreşedintele formaţiunii Partidul Nostru, Dumitru Ciubaşenco, este de părere că anume protestele au sugerat experţilor Comisiei de la Veneţie că în ţară nu există consens politic larg în această chestiune. Ciubaşenco spune că partidul va continua să organizeze demonstraţii până proiectul de lege va fi retras.

„Acum doar un orb nu vede că între Plahotniuc şi Dodon este format un tandem. Dacă majoritatea partidelor de opoziție pledează pentru eliberarea Moldovei din captivitate, să schimbe sistemul, să-i tragă la răspundere pe cei vinovaţi, ei încearcă să menţină actualul regim, să creeze un sistem format dintr-un partid şi jumătate. Concluzia noastră este foarte simplă: Dodon şi socialiştii lui îl ajută pe Plahotniuc să menţină regimul antipopular. Ei se grăbesc să schimbe sistemul electoral chiar acum, s-ar putea să vrea să organizeze alegeri anticipate în acest an şi este evident că Plahotniuc vrea să devină prim-ministru”.

Despre tandemul Plahotniuc-Dodon vorbeşte şi vicepreşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari, care la fel pledează pentru proteste, chiar în ziua în care ar urma să fie votată legea în lectură finală.

„Nu ştiu care pot fi alte metode pentru a apăra democrația în Republica Moldova sau ultimele insuliţe ale democrației. Dar pe exterior desigur e nevoie să lucrăm, să fim şi mai expliciţi, să fie foarte clar pentru Uniunea Europeană că alocarea acestor 100 de milioane de euro fără înaintarea unei condiții tranșante în ceea ce privește renunțarea la modificarea sistemul electoral ar fi o încurajare a instaurării regimului autoritar în Republica Moldova”.

Slusari aminteşte că anterior cinci partide – două parlamentare (PCRM şi PLDM) şi trei extraparlamentare (PAS, PPDA şi PN) – au semnat o declaraţie comună împotriva schimbării sistemului electoral, demers comun care a rămas în vigoare.

Şi liberalii care au trecut în opoziţie critică preconizata reformă electorală. Vicepreşedintele PL Valeriu Munteanu s-a referit la avizul Comisiei de la Veneţia care, în opinia lui, „abundă cu zeci și zeci de recomandări și îngrijorări, ceea ce, tradus din limbaj diplomatic, înseamnă că a fost dat un adevărat semnal de alarmă”.

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a comentat pe o reţea de socializare că „decizia finală a Comisiei de la Veneția este cu mult mai dură decât se așteptau autoritățile”. „În opinia comisiei, a scris Maia Sandu, în contextul actual nimic nu justifică schimbarea sistemului electoral. Ignorarea acestei decizii nu înseamnă altceva decât deturnarea fățișă a parcursului european al Republicii Moldova”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG