Linkuri accesibilitate

De ce l-a acceptat Iohannis pe Tudose


Mihai Tudose
Mihai Tudose

În România a luat sfârșit una din cele mai bizare crize de guvern din ultima vreme, în care principalul partid de guvernare și-a torpilat propriul premier care nu-l mai asculta pe șeful formațiunii. În locul lui Sorin Grindeanu, PSD-ul condus de Liviu Dragnea l-a propus pe ministrul economiei, Mihai Tudose, iar președintele Klaus Iohannis l-a acceptat. România, țara cu creșterea economică cea mai mare din UE, a evitat astfel să intre în instabilitate și să sperie investitorii, dar opoziția de la București, mai ales, este dezamăgită – se aștepta ca președintele să folosească ocazia pentru a da o lovitură social-democraților, cu care se află în tabere politice opuse.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:41 0:00
Link direct

Împotriva premierului nominalizat se pronunță nu doar lideri din Opoziție, ci și fruntași ai PSD. Chiar președintele executiv al social-democraților, Nicolae Bădălău a spus despre Mihai Tudose, primul ministru propus de PSD că nu are suficientă „anvergură” și că „sunt multe lucruri” care i-au ridicat suspiciuni. Mai mulți baroni ai PSD sunt nemulțumiți de opțiunea președintelui partidului, Liviu Dragnea și nu înțeleg de ce nu sunt răsplătiți cu această funcție oameni care și-au dovedit loialitatea vreme îndelungată.

Mihai Tudose, cel care va fi probabil premier plin, încă înainte de finele acestei săptămâni, este la al cincilea mandat în Parlamentul României, dar colaborarea sa prea apropiată cu Serviciul Român de Informații îi face pe mulți social-democrați să dezvolte teorii conspiraționiste. Niciunul nu s-a plâns, însă, de imaginea lipsită de credibilitate a viitorului premier PSD, care a fost acuzat în urmă cu doi ani că a plagiat 50 de pagini din lucrarea lui de doctorat. De fapt, omul și-a cumpărat lucrarea, fără să știe că este parțial plagiată, iar anul trecut a anunțat că renunță la titlul de doctor, sperând că în acest fel scandalul se va închide.

Nici președintele Klaus Iohannis nu s-a împiedicat de plagiatul lui Mihai Tudose, lăsând să se înțeleagă că stabilitatea României este mai importantă decât jocurile din PSD, partid care-și dinamitează singur propriul guvern. Angajat puternic în strategiile de politică externă ale României, Iohannis înțelege că orice dereglare internă poate afecta pe termen lung aranjamentele de securitate ale țării. În ultimele trei săptămâni, președintele român s-a întâlnit cu liderii marilor puteri euro-atlantice și a simțit probabil în discuțiile avute inconfortul crizei guvernamentale din interior.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a fost sfătuit să-i lase pe social-democrați să eșueze pe mâna lor, fără să interfereze în niciun fel în jocurile acestora. Astfel, socotește echipa de consilieri din jurul președintelui, Klaus Iohannis va rămâne neatins de tumultul negativ al politicii autohtone. De altfel, șeful statului român n-ar fi putut profita de criza guvernamentală fără implicarea majoră a partidelor de opoziție. Or, PNL, partidul din care provine Iohannis, n-a făcut eforturi prea mari pentru a aduna o majoritate și a propune un candidat propriu la funcția de prim-ministru, cu toate că la moțiunea de cenzură de săptămâna trecută PSD a fost salvat cu ajutorul voturilor celor din grupul minorităților.

Klaus Iohannis preferă, așadar, să se ocupe de politica externă și să stea în expectativă în ceea ce privește treburile interne. Fără un premier care să-i fie partener, președintele nu va avea, poate, rezultate concrete pe care să le arate electoratului său în 2019, când va avea loc scrutinul prezidențial. Promisiunile pe care le-a făcut în 2014 sunt deocamdată doar pe hârtie.

Pentru Klaus Iohannis e posibil să fie mai comod să lase PSD să se scufunde, numai că acest salt înainte se face în detrimentul economiei naționale, cu derapaje fiscale, cu mărirea deficitului și cu riscul de a amâna sine die aderarea la zona euro, așa cum pare să fie amânată pentru o dată neștiută și primirea României în zona de liberă circulație Schengen.

XS
SM
MD
LG