Linkuri accesibilitate

De ce ar fi interesați marii investitori arabi să ajungă într-o țară ca R. Moldova?


Curtea Marii Moschei Sheikh Zayed din capitala Emiratelor Arabe Unite Abu Dhabi.
Curtea Marii Moschei Sheikh Zayed din capitala Emiratelor Arabe Unite Abu Dhabi.

Roman Chircă: „Dacă Moldova le oferă garanții, ar fi interesul lor să-și diversifice investițiile în exterior.”

Începînd de joi R. Moldova are ambasadă în Emiratele Arabe Unite. Misiunea diplomatică din capitala Abu Dhabi a fost inaugurată de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovschi, care s-a întâlnit cu reprezentanți ai diasporei de acolo. Potrivit ministerului, în Emiratele Arabe Unite sunt stabiliți peste o mie de cetățeni moldoveni. Delegația de la Chișinău a mai participat la Forumul Economic Moldo-Emirian, menit să evidențieze oportunitățile de comerț și investiții în Moldova, anunță un comunicat al Organizației de Atragere a Investiților și Promovare a Exportului. Cum se explică interesul autorităților pentru această zonă?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:33 0:00
Link direct

Relațiile bilaterale moldo-emirateze datează din 1995, dar s-au activizat acum un an, când a început seria întrevederilor oficialilor moldoveni cu șeicii din emirate aflați în funcții cheie. Cei responsabili de relațiile externe şi economie au vizitat anul trecut Chişinăul iar în emirate au mers preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, fostul ministru al economiei Octavian Calmâc, premierul Pavel Filip, inclusiv șeful Statului, Igor Dodon. Presa de la Chișinău a scris că și liderul democraţilor Vladimir Plahotniuc ar fi ajuns acolo în iarna anului 2016.

O țară sursă de investiții, astfel se vorbește la nivelul executivului despre Emiratele Arabe Unite. Pavel Filip a lansat și o invitație pentru companiile de acolo , să „participe la privatizarea întreprinderilor de stat, cum ar fi Moldtelecom, Air Moldova, întreprinderile din sectorul energetic”.

Analistul economic Victor Ciobanu are însă o altă explicație pentru activizarea cooperării de la vârful puterii. Ipoteza lui este că după tentativa eșuată a autorităților privind amnistia fiscală, adică legalizarea bunurilor nedeclarate contra unei taxe de doar 2%, guvernarea a căutat o altă posibilitate ce ar crea un coridor de intrare în țară a banilor fraudați.

În opinia lui Victor Ciobanu acest lucru va fi posibil urmare a modificărilor adoptate la legea cetățeniei, care permite acordarea cetățeniei moldovenești străinilor care oferă cu împrumut guvernului cel puțin 250 de mii de euro. Iar din emirate, spune Victor Ciobanu, banii pot fi aduși cu valiza fără să apară problema provenienței acestor mijloace financiare:

„Dacă alegerile trec așa cum și-a desenat și și-a pregătit scenariile guvernarea și ei rămân în continuare să guverneze această țară, cred că o să avem o surpriză de un aflux de câteva mii de așa-ziși investitori arabi, care vor veni cu aceste sume să le depună în sistemul bancar al Moldovei. Și în realitate, eu consider că aceștia sunt exact banii aceea care au fost furați și urmează să fie introduși în țară. Ei fiind ca depozite depuși în sistemul bancar, pot fi extrași ulterior ca bani curăței, trecuți prin spălătoria asta a noastră, moldovenească.”

Victor Ciobanu se întreabă retoric, care ar fi o altă explicație a acțiunilor puterii, din moment ce volumul schimburilor comerciale a fost sub 3 milioane de dolari anul trecut și diaspora este nesemnificativă, în opinia sa:

„Obiectiv, date pentru activizarea diplomatică nu există. Noi avem un rulaj de exporturi în 2017 de circa două milioane jumătate, ridicol absolut, derizoriu și importuri de mai puțin de două milioane. Să deschizi o ambasadă în asemenea condiții nu are nici un sens economic, ca să nu mai zic de alt gen.”

Agenția de atragere a investiților și de promovare a exportului de pe lângă ministerul economiei de la Chișinău a anunțat că la forumul economic organizat miercuri în Emirate a fost prezentă o delegație impunătoare de agenți economici autohtoni, interesați de piața Emiratelor Arabe Unite.

Economistul Roman Chircă spune însă că autoritățile mizează întâi de toate pe potențialul investitorilor din Golful Piersic:

„Valoarea schimburilor comerciale este puțin probabil să aibă un potențial de extindere. Problema este că Dubai devine un centru de afaceri internațional și este atractiv din perspectiva identificării investitorilor. Și prezența acolo este deschiderea exactă în mijlocul unei activități economice foarte intense.”

L-am întrebat pe Roman Chircă de ce ar fi interesați marii investitori arabi să ajungă într-o țară ca Republica Moldova?

„Pentru că există permanent strategii de extindere în scopul diversificării capitalului. Și în contextul acesta, dacă Republica Moldova le oferă garanții, ar fi interesul lor să-și diversifice investițiile în exterior, pentru că au un aflux uriaș de lichidități.”

Ministerul de externe de la Chișinău anunță că extinderea relațiilor moldo-emiriene ar putea continua cu abolirea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova.

Mai mulți observatori de la Chișinău au atras însă atenția în repetate rânduri că Uniunea Europeană a pus această ţară pe lista neagră deoarece nu se conformează principiilor de transparenţă, și în consecință intrările de capital ar putea servi unor interese obscure şi mai puţin dezvoltării ţării.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG