Linkuri accesibilitate

De ce a demisionat ambasadoarea Americii la ONU Nikki Haley


Nikki Haley și Donald Trump în Biroul Oval de la Casa Albă, Washington, 9 octombrie 2018
Nikki Haley și Donald Trump în Biroul Oval de la Casa Albă, Washington, 9 octombrie 2018

Corespondența zilei de la Washington.

Decizia lui Nikki Haley de a demisiona din functia de ambasadoare a Americii la ONU pare sa fi luat prin surprindere, daca nu pe presedinte, cel putin pe consilieri ai sai de rang inalt si pe membri ai Congresului.

Presa sugerează că Haley ar fi ales acest moment pentru ca anticipeaza ca republicanii vor pierde cel putin una din cele două camere ale Congresului la apropiatele alegeri, si nu a dorit sa para ca paraseste o corabie avariata.

Altii spun ca dupa alegeri Trump l-ar putea numi in functia de ministru al justitie pe senatorul republican de Carolina de Sud, Lindsey Graham, caz in care Haley ar putea fi numita sa-l inlocuiasca.

Ceea ce ambasadoarea a incercat sa nege din start este idea ca a demisionat pentru a se pregati sa candideze la presedintie in 2020.

Prin plecarea ei, administratia continua sa sufere de instabilitate, pierzind in acelasi timp o importanta voce moderata.

Haley, fostă guvernatoare in Carolina de Sud, a reprezentat bine la ONU o administratia care nu agreeaza institutii internationale. Trump a declarat ca ambasadoarea i-ar fi spus ca are de gind sa plece in urma cu sase luni.

Observatorii de presa remarca ca aceasta conversatie a avut loc in perioada in care Mike Pompeo a fost numit secretar de stat si John Bolton in functia de consilier principal pentru securitate nationala.

Haley s-a declarat exprimat frustrată pentru ca cei doi joaca un rol proeminent in politica externa a administratiei.

Novice in politica externa când a preluat functia, Haley s-a dovedit in timp o prezenta utila in administratie. Ea a fost activa in eforturile Casei Albe de a combate actiuni anti-americane si imporiva Israelului, inclusiv decizia de a parasi Comisia pentru Drepurile Omului si a sista finantarea pentru refugiati palestinieni.

A obtinut în trei rînduri sanctiuni impotriva Coreii de Nord, iar acestea au dus la schimbarea de atitudine a regimului comunist; a obținut si un embargo pentru exportul de arme in Sudanul de Sud.

In timpul mandatului lui Nikki Haley la ONU, Rusia s-a opus sistematic pozitiilor americane cu privire la Siria, iar aliati europeni au incercat sa contracareze decizia administratiei Trump de a anula acordul nuclear cu Iranul si reimpune sanctiuni.

La bordul avionului prezidential, Trump le-a spus ziaristilor ca are in vedere cinci candidati pentru postul de ambasador la ONU, citind doar numele unei foste consiliere pentru securitate nationala, Dina Powell.

Trump a mai spus ca fiica sa, Ivanka ar fi pregatita sa preia pozitia, adaugind ca daca ar numi-o ar fi acuzat de nepotism.

Ivanka Trump a negat ulterior ca o va inlocui pe Nikki Haley.

XS
SM
MD
LG