Linkuri accesibilitate

Curtea Supremă ar urma să examineze contestația depusă de Andrei Năstase


Mii de oameni au protestat din nou duminică la Chișinău

Liderul Platformei DA Andrei Năstase i-a chemat pe sprijinitorii săi să-l susțină luni, când Curtea Supremă de Justiție ar urma să-i examineze contestația, după ce Curtea de apel a menținut decizia primei instanțe de a invalida rezultatul alegerilor din 3 iunie.

Potrivit magistraților, finalitatea scrutinului a fost influențată pentru că ambii candidaţi la funcţia de primar, Andrei Năstase şi Ion Ceban, au făcut „ilegal” campanie electorală îndemnând alegătorii să iasă la urne în ziua scrutinului, iar aceste îndemnuri au avut zeci de mii de vizualizări pe Facebook

Câteva mii de persoane au manifestat duminică în fața primăriei Municipiului Chișinău, apoi în Piața Marii Adunări Naționale și la Parlament, cerând validarea mandatului de primar al capitalei, câștigat de Andrei Năstase pe 3 iunie.

Demonstrația de protest s-a desfășurat sub sloganul ,,Vot furat de justiția coruptă”. Au fost la protes nu doar alegători din Chișinău, ci și simpatizanți ai organizatorilor din diferite colțuri ale țării.

Participanții au votat unanim o rezoluție prin care se angajează să continue protestele până la validarea alegerilor pentru primăria Chișinău.

Maia Sandu și Andrei Năstase au spus că doar cu sprijinul tuturor cetățenilor vor putea opri dictatura instaurată de Partidul Democrat care se află la guvernare.

Cei de la guvernare au fost acuzați de politizarea și influențarea deciziilor instanțelor de judecată, precum și de mușamalizarea unor fărădelegi și de tergiversarea investigării furtului miliardului din sistemul bancar.

Mai mulți participanți la demonstrație au vorbit despre existența unui binom PDM-PSRM, care ar putea fi deturnat, în opinia lor, doar prin manifestații de amploare și cu susținerea partenerilor europeni ai Republicii Moldova.

Analistul politic Oazu Nantoi a spus la miting că guvernații își doresc ca moldovenii rămași în țară să se transforme într-o „turmă ghidată de frică”, iar fostul ambasador la Viena Andrei Popov a afirmat că marea majoritate a cetățenilor care au ieșit în stradă au făcut-o nu pentru a apăra victoria în alegeri a lui Andrei Năstase, ci pentru a se opune dictaturii.

Lidera PAS, Maia Sandu i-a îndemnat pe cetățenii la unitate, iar organizatorii acțiunii le-au cerut demonstranților să nu cedeze.

Manifestația de duminică a avut loc fără incidente.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG