Linkuri accesibilitate

Curiozitățile Centenarului (1) - Studenții basarabeni și Unirea


Curiozitățile Centenarului (1) - Studenții basarabeni și Unirea

În ajunul și în timpul revoluției ruse din 1905 un rol deosebit de activ și influent în renașterea națională a moldovenilor l-au avut asociațiile studenților basarabeni aflați la studii în afara provinciei.

Ion Pelivan (1876 - 1954)
Ion Pelivan (1876 - 1954)

Prima manifestare studențească pan-românească s-a conturat în jurul „Pământeniei Basarabene” de la Universitatea din Tartu (Estonia), unde printre seratele literare și cinele cu mămăligă cu brânză, s-a realizat în 1899 o organizație studențească secretă, sub conducerea lui Ion Pelivan. Aflată într-o corespondență activă cu intelectuali români, organizația a intrat în vizorul ohrancăi țariste, care l-a arestat în 1902 pe Pelivan, Pan Halippa, Vasile Mahu, frații Ouatu, Vasile Groapă. Întors la Chișinău în 1905, Pelivan împreună cu Halippa au pus bazele Societății pentru Cultura Națională Moldovenească, reușind în 1906 publicarea în provincie a primului ziar în limba română – Basarabia, este adevărat cu alfabet chirilic, în jurul căruia s-au centrat principalele aspirații panromânești din provincie.

Tot în afara Basarabiei s-a format un alt centru studențesc de renaștere națională românească - Asociația Studențească Cultural-Națională „Deșteptarea”, înființată la Kiev în anul 1908 de către Șt. Ciobanu, S. Murafa, D. Ciugureanu și A. Mateevici, care făceau studii în capitala ucraineană. Foarte curând, în vâltoarea Primului Război Mondial și al Revoluției Ruse, acești tineri studioși vor deveni liderii mișcării de eliberare națională din Basarabia. (Octavian Țîcu)

XS
SM
MD
LG