Linkuri accesibilitate

Cum să furi un miliard și de unde?


Podcast Politigraf.

Este greu de imaginat cum o să arate lumea în 2041, dar un lucru se poate spune mai mult sau mai puțin sigur: guvernul moldovean o să tot plătească pentru „miliardul” furat”.

Luna aceasta, guvernul a făcut primele plăți către Banca Națională, răscumpărând obligațiunile pe termen de un an, care au fost emise în contul creditelor de urgență sub garanție de stat pentru băncile devalizate în 2014 - primele plăți din buget pentru „miliardul furat”.

Cum s-a ajuns aici? Într-un nou episod al podcastului Politigraf, am reconstituit evenimentele care au dus la frauda bancară, am reconstituit furtul propriu-zis, precum și deciziile luate pentru acoperirea lui. Audiție plăcută!

Cum să furi un miliard și de unde?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:29:55 0:00
Link direct

În 2014 și 2015, Banca Națională a fost ușurată de o sumă fabuloasă pentru a acoperi gaura creată în Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. În trei ani de la „furtul secolului”, n-a fost găsit nici un ban din cei dispăruți. Dar datoria a început a fi întoarsă din buget.

Timp de 25 de ani, până în 2041, guvernul trebuie să răscumpere obligațiuni de aproximativ 13,3 miliarde de lei. Mai trebuie să achite dobânda, care, la o rată efectivă de 5 %, poate însuma încă aproximativ 11 miliarde de lei.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG