Linkuri accesibilitate

De ce pleacă medicii din sistemul de sănătate al Republicii Moldova? (Video)


Imagine din Spitalul Sfânta Treime de la Chişinău.
Imagine din Spitalul Sfânta Treime de la Chişinău.

După şase ani de studii şi încă trei sau patru de rezidențiat, un medic moldovean cîștigă mult sub nivelul unui trai decent.

Datele cu care operează autorităţile arată că în ultimele două decenii aproape jumătate dintre medicii din Republica Moldova au părăsit sistemul, în special din cauza salariilor mici dar şi a condiţiilor precare de muncă. O bună parte dintre ei au plecat în domeniul privat, alţii peste hotare. Situaţia este mai critică în mediul rural – la Ocniţa, de exemplu, spitalul raional duce lipsă de peste 40 de specialişti, iar la Cantemir de peste 30. Cum îşi propune Ministerul Sănătăţii să oprească exodul medicilor?

Un medic începător, după şase ani de studii şi încă trei sau patru de studii aprofundate la rezidențiat poate conta pe un salariu de câteva mii de lei, mult sub nivelul de care ar avea nevoie pentru pentru un trai decent.

Iată de ce, o bună parte dintre ei, în special cei din localităţile rurale, părăsesc sistemul în căutarea unor salarii mai potrivite. Odată cu simplificarea procedurii de acceptare a medicilor străini în România, mulţi şi-au îndreptat atenţia spre ţara vecină. Doctorii moldoveni sunt bine apreciaţi şi în Germania, Spania sau Franţa, spune preşedintele Federaţiei Sindicale „Sănătatea”, Aurel Popovici:

„Unul din punctele principale evident că este salarizarea, dar nu numai. După atâţia ani de studii, tinerii îşi doresc să aibă locuri decente de muncă, să aibă posibilitatea de a aplica tehnologii noi în medicină, fiindcă permanent se solicită calitate, şi îşi doresc condiţii de trai benefice. În situaţia dată vor pleca nu numai tinerii, deja avem date statistice care arată că şi medici cu experienţă de activitate de peste 20 de ani şi ei sunt gata să plece în alte ţări pentru a activa”.

Liber la export de doctori
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:12:32 0:00

Cu o deficiență de cadre medicale se confruntă mai ales spitalele raionale. La Ocniţa, bunăoară, ar fi nevoie de peste 40 de specialişti, la Orhei peste 90 iar în sudul ţării, la Cantemir, sunt aproape 30 de locuri vacante. La insistenţa sindicatelor şi a medicilor, Guvernul a majorat din primăvara anului trecut prima oferită tinerilor specialişti care acceptă să lucreze la sate. Fără să ofere cifre, secretarul de stat din domeniu, Boris Gîlca a spus că specialiştii par să fie motivaţi de acest bonus:

„Guvernul a mărit indemnizaţia pentru medici şi asistente medicale care îşi doresc să profeseze în spaţiul rural. De exemplu, pentru medici de la 30 de mii la 45 de mii, care se achită instantaneu în două tranşe, anterior era în trei tranşe, iar pentru asistentele medicale indemnizaţia este de 36 de mii şi vreau să vă spun că este foarte bine recepţionat şi atractiv, pot să spun, pentru cadrele medicale.”

Dezbaterea publică privind Problemele din sistemul de sănătate a luat o nouă întorsătura după ce la începutul acestei luni o tânără s-a plâns că a avortat neasistată de personal medical în toaleta Institutului Mamei şi Copilului după ce s-a confruntat cu indiferenţa angajaților. Un recent studiu prezentat de Centrul analitic „Expert-Grup” constata ca sistemul de sănătate din Republica Moldova a ajuns într-o stare precară din cauza ignoranţei guvernanţilor şi a faptului că reformele s-au făcut de ochii lumii. Prezentă la dezbaterea concluziilor formulate în cercetare, deputata democrată Valentina Stratan, vicepreşedinta Comisiei pentru protecție socială, sănătate şi familie a spus că şansele pentru reforme majore în acest an electoral sunt minime:

„Avem multe de făcut, nu putem să ne ascundem după deget şi să apărăm doar medicii sau doar pacienţii. Şi pentru unii şi pentru cealaltă categorie trebuie să ne orientăm toată activitatea noastră de mai departe. Un lucru este cert şi aici vorbesc ca reprezentanta unui partid politic de la guvernare: oricum în acest an prea multe reforme nu vom putea face pentru că politicul primează întotdeauna în an electoral. Cel puţin cei care vor fi responsabili de factorul politic pentru următorii ani ar trebui să-şi asume toate reformele care vor duce la eficiența cheltuirii banilor publici”.

O altă concluzie a studiului elaborat de Centrul analitic Expert-Grup e că fără o resuscitare a sistemului de sănătate, domeniul riscă să ajungă în stare de colaps. Şi asta pentru că medici sunt tot mai puţini, iar pacienți preocupați de sănătatea lor tot mai mulţi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG