Linkuri accesibilitate

Gidon Kremer la 70 de ani - un exemplar artist angajat (VIDEO)


Gidon Kremer în concert la Academia Kronberg
Gidon Kremer în concert la Academia Kronberg

Violonistul și dirijorul Gidon Kremer și orchestra sa Kremerata Baltica au fost sărbătoriți marți seară la Academia de Muzică Kronberg în Germania.

Celebrul violonist germano-leton Gidon Kremer a primit astăzi din mîinile președintelui Frank-Walter Steinmeier, în cadrul unei ceremonii la Palatul Bellevue de la Berlin, Ordinul de Merit al Republicii Federale Germania. Anunțul despre decorarea violonistului, împreună cu un alt muzician de frunte al Germaniei, cantorul Bisericii Sf. Thomas din Leipzig, Gotthold Schwarz, responsabilul celebrului ansamblu coral de copii „Thomanerchor”, a fost făcut într-un comunicat de presă difuzat la 28 septembrie.

Gidon Kremer, omagiat la Festivalul Academiei Kronberg în Germania
Gidon Kremer, omagiat la Festivalul Academiei Kronberg în Germania

În expunerea de motive a decorării violonistului, care a împlinit anul acesta vîrsta de 70 de ani, se scrie: „În plus de munca sa excepțională ca artist, Gidon Kremer, după propriile sale cuvinte, vrea să se diferențieze în calitate de contemporan, și în muzica sa caută un limbaj al înțelegerii, de clădire de punți, și, în concertele date în Republica federală, de reconciliere”.

Un volum de interviuri cu Gidon Kremer tînăr
Un volum de interviuri cu Gidon Kremer tînăr

Un limbaj al înțelegerii, o misiune atît socială cît și politică, se află de mai mulți ani printre prioritățile violonistului și dirijorului, a cărui aniversare, împreună cu aceea de 20 de ani a orchestrei sale, Kremerata Baltica, a fost serbată aseară într-un concert festiv în cadrul Festivalului „Spre o lume nouă” al Academiei de Muzică Kronberg, lîngă Frankfurt.

Raimund Trenkler, președintele și fondatorul Academiei Kronberg elogiindu-l pe Gidon Kremer, marți seară
Raimund Trenkler, președintele și fondatorul Academiei Kronberg elogiindu-l pe Gidon Kremer, marți seară

La Kronberg im Taunus, Gidon Kremer și-a stabilit Fundația ce îi poartă numele, iar Kremerata Baltica este orchestra în reședință a Academiei Kronberg de zece ani.

Cultură și politică: Gidon Kremer la 70 de ani, un exemplar artist angajat
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:01 0:00

Piesa de încheiere a concertului aniversar a fost „Imagini din Orient”, după expresia lui Kremer „o declarație despre refugiați, despre pace și dragoste”, pe care violonistul a imaginat-o în colaborare, cu sculptorul sirian Nizar Ali Badr. Acesta din urmă este cunoscut pentru o serie de lucrări sculpturale realizate din prundiș, mici pietre de rîu. În ianuarie trecut, într-un interviu cu New York Times, Gidon Kremer declara în legătură cu ideea sa, ce îmbină o proiecție video cu un aranjament impresionant pe muzica lui Robert Schumann și Stockhausen, interpretat de Kremerata Baltica: „Simpatizez cu suferințele celor din Orientul Mijlociu și vreau o lume mai bună. Știu că ceea ce pot realiza cu vioara sau cu muzica mea este doar o picătură în ocean, dar m-aș simți rușinat dacă nu aș vărsa această picătură, din moment ce o pot face.”

Violonistul i-a cerut specialistului în animație Sandro Kancheli să realizeze un film care să îmbine istoria refugiaților sirieni descrisă de sculpturile lui Nizar Ali Badr, cu muzica din piesele lui Robert Schumann, Imagini din Orient, Op. 66 (pe un aranjament de Friedrich Hermann și Abendlied, Op. 85 (aranjament de John Svendsen) și extrase din Melodiile Zodiacului pentru „Cutii muzicale” de Karlheinz Stockhausen (pe un aranjament de Andrei Pușkariov și Gidon Kremer). Rezultatul este mai mult decît impresionant.

Imagini din Orient
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:16 0:00

Un militant în felul său pentru dreptate pe plan social și politic, Gidon Kremer participa în 2008, împreună cu Kremerata Baltica, la un concert la Tsinandali, organizat de compozitorul Giya Kancheli, drept răspuns la războiul Rusiei împotriva Georgiei și la concertul propagandistic dirijat de Valeri Gergiev la comanda președintelui Putin. „Nu mi-am putut imagina că țara mea va fi ocupată de Armata rusă” - declara atunci compozitorul georgian, adăugînd „singurul lucru care mă rănește este că Gergiev..., un prieten al multor georgieni, nu și-a dedicat concertul cu Șostakovici și Ceaikovski - așa cum ar fi trebuit - atît oseților cît și georgienilor căzuți în război”. Gidon Kremer se poziționa atunci, implicit, politic, de partea lui Kancheli și a georgienilor.

Violonistul leton făcea un pas în plus în 2013 cînd organiza la Berlin concertul intitulat „Către Rusia cu dragoste”, cu participarea pianistelor Martha Argerich și Katia Buniatiasvili, a lui Daniel Barenboim și a violoncelistului Nicholas Altstaedt. „Sînt foarte îngrijorat de faptul că din ce în ce mai multe libertăți, cum sînt cea de expresie și artistică, sînt restrînse în Rusia, ca pe vremea Uniunii Sovietice”, declara el atunci într-un comunicat de presă în care mai nota că dorește să vină „în sprijinul victimelor nevinovate ale violenței și încălcării drepturilor omului din Rusia, pentru a demonstra solidaritatea cu aceia cărora le este de preț viitorul țării”.

Un an mai tîrziu, într-o scrisoare deschisă publicată și de Radio Svoboda (Libertatea), cu titlul „Rusia mea”, Gidon Kremer sublinia: „Nu pot să rămîn indiferent la evenimentele dramatice asociate cu Rusia și Ucraina, care sînt foarte asemănătoare cu situația din Europa ce a precedat cel de-al Doilea Război Mondial”. Anunțînd un concert special la Dresda, Kremer insista: „Este datoria noastră profesională de a aspira prin muzică la o lume mai bună, de a extinde orizonturile imaginației celor ce ne ascultă și de a păstra idealurile... Astăzi, sîntem martorii unui discurs de vociferări și public ai unor sunete de politică tăioasă. Recunosc că ele îmi repugnă”. „Pentru mine, adevărata loialitate față de țară sau public este de a sluji valorile spirituale și nu de a deveni „marionete” ale politicienilor... [...] ...atunci cînd vocile și cuvintele ce decid soarta altor popoare se exprimă în limbajul terorii și al omorului, valorile umaniste sînt în pericol.”

Marți 3 octombrie 2017 la Academia Kronberg
Marți 3 octombrie 2017 la Academia Kronberg

Astăzi, la vîrsta de 70 de ani, serbat în lumea întreagă, Gidon Kremer este un exemplu de artist angajat pentru salvgardarea valorilor umanității, chiar dacă, așa cum o spune de multe ori „Știu că spectacolul nostru nu va schimba ordinea mondială... Simt, totuși, nevoia de a-mi exprima... îngrijorarea pentru toți cei aflați în nevoie, indiferent de unde se află ei...”

Previous Next

XS
SM
MD
LG