Linkuri accesibilitate

Cum se descurcă NATO cu două crize destabilizatoare: cea din Catalonia și cea dintre Turcia și SUA


Fregate ale NATO la Istanbul în 2015
Fregate ale NATO la Istanbul în 2015



Un lucru mai puțin dezbătut a fost zilele acestea impactul crizei din Catalonia asupra Alianței Nord Atlantice, NATO.

Spania e un membru important al Alianței, iar destabilizarea ei ar pune potențial în pericol o serie de misiuni comune în care se pune problema fidelității militarilor care participă la ele.

Pe deasupra, Spania a fost una din ultimele țări care au participat și au acceptat în totalitate acea faimoasă interoperabilitate NATO, care consta în faptul de a face ca coordonarea militară să fie eficace și funcțională, totul începând, de pildă, de la calibrul gloanțelor și până la folosirea acelorași frecvențe radio și de comunicare, pentru a evita ca forțele Alianței occidentale să nu se bombardeze între ele, de pildă în Afganistan, ceea ce aproape că s-a întâmplat de câteva ori.

Așa se face că NATO a trebuit să facă public un comunicat oficial în care insistă că problema Cataloniei este o problemă pur internă, spaniolă, și că organizația militară occidentală și transatlantică nu are nimic de comentat acolo.

Este drept, NATO e cunoscut istoric prin felul extrem de diplomatic în care a mediat între cei doi membri ai Alianței, dar etern dușmani, care sunt Grecia și Turcia.

Așa încât poziția NATO este aceea că problema independenței Cataloniei este o chestiune pur internă, națională. Ca și în cazul UE, independentiștii catalani nu se pot aștepta la nici o înțelegere vizavi de NATO, ba chiar dimpotrivă.

La fel de importante precum tensiunile dintre Catalonia și Spania rămân însă pentru NATO tensiunile dintre Turcia și Statele Unite, doi din principalii membri ai Alianței.

Turcia lui Erdogan dorește extrădarea clericului Fethullah Gulen din SUA, iar regimul lui Erdogan începe să se apropie militar, treptat, uneori chiar ostentativ, ca un mesaj trimis Occidentului, de Rusia lui Putin. La fel, dar știind că Germania este un mare critic al regimului lui Erdogan, guvernul turc a început să limiteze colaborarea și contractele cu marile firme de armament și infrastructuri militare germane, precum Rheinmetall.

Turcia e nemulțumită și de faptul că mulți militari turci asociați cu puciul ratat împotriva lui Erdogan au primit deja azilul politic în Germania. Rheinmetall ar trebui să participe la un important proiect de fabricare de tancuri în Turcia, proiect care a fost pentru moment suspendat.

Toate acestea arată cum se descurcă actualmente NATO, având de gestionat două crise destabilizatoare: cea din Catalonia, care destabilizează Spania și cea dintre Turcia și SUA, care destabilizează Alianța însăși.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG