Linkuri accesibilitate

Cu Pedro J. Fuentes despre comunismul de ieri și de azi în Cuba


Pedro F. Fuentes la Chișinău

Un interviu la Chișinău cu un dizident de marcă din Cuba.

Unul dintre cei mai importanți dizidenți cubanezi, juristul Pedro J. Fuentes, care a fost încarcerat timp de 16 ani în Cuba de regimul lui Fidel Castro, a vorbit recent la Chişinău despre comunismul de ieri și de azi din Cuba, despre represiunile politice și măsurile neostaliniste adoptate împotriva protestatarilor, relațiile americano-cubaneze pe timpul lui Obama și promisiunile lui Trump în această privință, despre relațiile dintre Cuba și UE și condițiile impuse de Bruxelles guvernului de la Havana pentru oferirea asistenței financiare. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Istorie și Filozofie a USM, Centrul de Studiere a Totalitarismului.

Fidel Castro, povestește Pedro J. Fuentes, a beneficiat la început de o mare susținere a populației, dar setea lui de putere a adus în Cuba un regim dictatorial în fruntea căruia Fidel Castro și familia lui se mențin deja de 58 de ani. Comunismul, în general, este un sistem neviabil, care se autodistruge, iar în Cuba acesta a luat forma unei dictaturi cu represiuni dure pe plan politic și o sărăcie extremă, unde salariul mediu lunar este de 20 de dolari, iar Internetul este accesibil în casele a doar 5 la sută dintre locuitori, povestește Pedro J. Fuentes.

Europa Liberă: Care sunt caracteristicile comune ale regimurilor totalitare? Ați vorbit despre dizidență politică în Cuba, despre deținuți politici, sărăcie… Aceleași lucruri s-au întâmplat de exemplu și în România.

Pedro F. Fuentes la Chișinău
Pedro F. Fuentes la Chișinău

Pedro J. Fuentes: „Trăsătura caracteristică este teroarea. Aș spune teroarea care începe cu separarea totală a celor care nu cred în regim, cultivarea urii împotriva lor în rândul celeilalte părți a populației, persecutarea acestora și a familiilor. Mai este furtul, ceea ce se întâmplă în Cuba chiar acum, când în orice moment autoritățile îți pot intra în casă și să-ți fure calculatorul, telefonul, gențile, obiectele din casă, își pot lua orice. Este un anumit gen de teroare care este cultivată.

În Cuba, de exemplu, chiar și în zilele noastre oamenii sunt arestați pentru că nu sunt de acord cu politica promovată de Fidel Castro și familia acestuia. Sunt și disidenți politici care sunt închiși deja de 40 de ani, cum este cazul lui Sosita, Armando Sosa Fortuny, pe care vrem să-l mediatizăm cât mai mult pentru a sensibiliza opinia publică internațională.

Sosita a fost închis cu mine pe perioada detenției, era pe atunci o persoană foarte tânără și foarte agreabilă. A fost eliberat în cadrul aceleiași amnistii în cadrul căreia am fost eliberat și eu, după care a plecat în SUA. Dar a avut neinspirația de a reveni în țară. A fost închis din nou și acum este deținut politic de 40 de ani. Și vrem să-i rugăm pe toți cei care nu sunt indiferenți din întreaga lume să-i ceară libertatea. Acest om este foarte bolnav, ar putea muri în închisoare și are nevoie de ajutor. Va rog să ne ajutați!

Eu am convingerea că această perioadă totalitară pentru Cuba se va încheia cât se poate de curând. Noi avem exemplul țărilor din Europa de Est, unde comunismul totalitar a făcut ravagii timp de multe decenii. Avem exemplul dictatorilor de aici, Tito din Iugoslavia sau Ceaușescu din România. Dacă aici s-a putut, înseamnă că și la noi se poate. Sunt convins că același lucru se va întâmpla și în Cuba și că într-un an-doi vom deveni liberi.”

Un apel pentru eliberarea deținutului politic cubanez Armando Sosa Fortuny
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:44 0:00

Europa Liberă: Republica Moldova a devenit liberă acum 26 de ani, însă până în prezent în rândul populației, chiar și printre cei tineri, există nostalgia pentru perioada sovietică. Cum puteți explica această nostalgie?

Pedro J. Fuentes: „Foarte simplu. Singurul lucru care s-a întâmplat aici a fost că o generație a succedat-o pe alta. Și generația în vârstă nu a povestit celor tineri experiențele lor și dramele prin care au trecut părinții lor.

Aceste lucruri trebuie spuse în casă, aceste lucruri trebuie povestite în școli – ce s-a întâmplat atunci, cum a fost viața lor și experiențele dramatice pe care le-au trăit în comunism. Și astfel, această nouă generație va înțelege aceste lucruri. Deci, cred că a fost o greșeală, în toate țările unde există o astfel de nostalgie, a fost o greșeală a sistemului de educație și o greșeală a familiilor care au crescut acești copii.

Aveți copii, nu-i așa? Și probabil îi învățați ceea ce știți și Dvs. Și, mâine, când vor ajunge să vă întrebe cum era viața aici în perioada comunistă, le veți spune adevărul, nu-i așa? Și ei vor ști și vor înțelege și dacă vor avea întrebări și nelămuriri le veți clarifica împreună.

Pedro F. Fuentes la Chișinău
Pedro F. Fuentes la Chișinău

Dar în plus la aceasta ei trebuie să aibă și la școală profesori care să le vorbească despre acest subiect cu argumente și exemple istorice, iar copiii să înțeleagă că acest sistem comunist nu a funcționat, că acesta a lipsit generații întregi de șanse și le-a ținut în sărăcie. Și că acest lucru nu este bun. Copiii trebuie să fie cei care să spună: „Să nu lăsăm asta să ni se întâmple din nou și nouă!” Luptați pentru libertatea voastră! Asta este ceea de ce aveți nevoie.”

Europa Liberă: Parlamentul European a pus anumite condiții pentru acordarea asistenței sale financiare pentru Cuba. Același lucru este pe cale să se întâmple și cu Republica Moldova. Credeți că este corect să fie puse anumite condiții pentru acordarea asistenței financiare europene?

Pedro J. Fuentes: „Depinde foarte mult și despre ce fel de condiții este vorba. De exemplu, condițiile care sunt puse pentru Cuba țin de respectarea drepturilor omului. Autoritățile cubaneze nu respectă drepturile omului și nu simt nevoia să schimbe nimic din acest punct de vedere. Iată de ce trebuie făcute anumite presiuni asupra acestora pentru a le obliga să respecte drepturile omului, chiar dacă nu doresc acest lucru. Fără asistență financiară din afară, Cuba nu ar pute supraviețui. Și cel mai eficient lucru ar fi ca donatorii să înceteze să le mai dea bani – acest lucru ar afecta conducerea Cubei cel mai mult și ar face-o mai flexibilă.”

Europa Liberă: Ce părere aveți despre intențiile declarate ale președintelui american Donald Trump de a schimba politica de deschidere față de Cuba promovată de Barack Obama? Se știe de exemplu că majoritatea celor două milioane de cubanezi stabiliți în SUA au votat pentru Donald Trump.

Pedro J. Fuentes: „Eu chiar sper că el va face ceva, cred că va încerca să facă. Săptămâna viitoare el se întâlnește la Miami cu cubanezii și voi încerca să ajung și eu acolo.

Intenția lui Obama eu cred că a fost una foarte frumoasă. Eu cred că în momentul în care a restabilit relațiile cu Cuba el s-ar putea să fi avut intenții bune. Dar este o vorbă care spune că „drumul spre iad este pavat cu intenții bune”. Deci, el a încercat să facă ceva restabilind relațiile cu Cuba. Poate că acest lucru a fost ceva bun pentru oamenii din Cuba, care au salutat acest lucru și care au început să se revolte, să se simtă mai liberi și să vorbească mai mult împotriva guvernului.

Dar ce s-a întâmplat apoi a fost că represiunile s-au dublat în intensitate. Anul trecut au fost peste cinci mii de arestări operate de poliția politică, dublu față de ce a fost cu un an mai devreme. Anul acesta în Cuba au fost deja peste 1500 de arestări politice, în aparență mai puține, dar se pare că asta se datorează faptului că teroarea a suferit mutații și acum este mai selectivă și mai puțin zgomotoasă, pentru a atrage mai puțin atenția internațională. Și ce face teroarea acum este să aresteze șefii diferitor organizații din diferite părți geografice ale Cubei. Aceștia sunt arestați, sunt puși în pușcării, sunt bătuți și înfricoșați, inclusiv sunt amenințați că vor fi executați și li se pune pistolul la tâmplă.

Deci, arestările politice s-au dublat anul trecut. Acum, dacă spui ceva împotriva guvernului ești imediat considerat ca fiind periculos pentru regim, ești arestat și primești ani buni de închisoare. Aceasta este situația care este în Cuba în acest moment. O situație foarte tristă.

Cubanezii din Statele Unite au votat pentru Trump. Noi l-am invitat la o întâlnire – am fost unul dintre organizatorii evenimentului. Și Trump a promis cubanezilor prezenți la această întâlnire că el va face ceva pentru a schimba politica instituită de Obama și a o face mult mai practică, în așa fel încât regimul lui Fidel Castro să respecte drepturile omului. Recent, Donald Trump a făcut publică o declarație prin care a anunțat că va merge la Miami pentru a se întâlni cu diaspora cubaneză și a anunța acolo cum intenționează să schimbe politica față de Cuba.”

XS
SM
MD
LG