Linkuri accesibilitate

Cu ușile larg deschise pentru toți cei care țin mult la zestrea neamului


Maria Cristea
Maria Cristea

Jurnalul săptămînal al Mariei Cristea.

Maria Cristea – meșter popular, specializată în „broderii, costum național”, fondatoarea Casei Portului Popular „Casa Cristea".

Născută la 14 decembrie 1955 în satul Ulmu, raionul Ialoveni, Republica Moldova. Şi-a urmat studiile la Universitatea de Stat din Moldova, la Facultatea de Matematică și Cibernetică. A lucrat la Centrul de Calcul al Biroului Central de Statistică a „Soiuzpișceprom". Din 1990 este membră a Uniunii Meşterilor Populari din Moldova. În anul 1994 a înfiinţat Casa Portului Popular „Casa Cristea", pe care o conduce până în prezent.

A fost apreciată pentru munca sa în repetate rânduri, primind titluri și premii – Ordinul „Gloria Muncii", Titlul onorific „Meşter Faur", Titlul de „Cetățeancă de onoare a raionului Ialoveni”.

Luni

De ceva timp, diminețile le încep în casa nouă – „Casa Cristea”. Acest sediu și-a deschis larg ușile pentru toți cei care țin mult la zestrea neamului. Să nu se supere persoanele care cred că nu au fost invitate la inaugurare. O să vă anunțăm neapărat și despre acest eveniment.

De 30 de ani mă tot gândesc că promovarea piesei de rezistență a poporului nostru este portul tradițional. Nu am dus o evidență a zilelor și a nopților nedormite stând cu acul în mână. Nici numărul lucrărilor nu l-am contabilizat. În toți acești ani am lucrat din plăcere, iar azi pot să spun că port ie cu mândrie și că o parte din munca mea a ajuns pe toate meridianele globului.

Pentru a-şi demonstra iubirea faţă de poporul căruia îi era regină şi pentru că fusese fascinată de tradiţiile populare româneşti, Regina Maria a României a purtat cu mândrie costumul popular românesc. În „Casa Cristea” avem mai multe fotografii cu membrii familiei regale îmbrăcați în straie populare.

Dar îmi amintesc cu tristețe și de acele timpuri când se spunea că ar fi îmbrăcămintea țăranului, adică a celui sărac. Alung însă amintirile de altădată. Azi tot mai mulți tineri ne trec pragul. Ei merg la cununie și își organizează nunțile îmbrăcați în costume populare. Ce-i drept, am avut și un caz mai special când o clientă fidelă și-a comandat o ie pentru înmormântare. Să-i fie țărâna ușoară.

Marți

Dimineață mă împac cu gândul că pentru mine e mai importantă „Casa Cristea” decât cuibul pe care îl am și unde locuiesc cu soțul. Ambii ne

Încercăm să stăvilim exodul brațelor de muncă, dar nu e ușor...

refugiem aici de dragă ce ne este noua casă. Am creat toate condițiile și pentru angajații noștri. Aici, subalternii pot lua și masa. Încercăm să stăvilim exodul brațelor de muncă, dar nu e ușor. Lumea are nevoie de salarii mult mai mari și unii aleg să plece. Mă uit la colegele mele care grăbesc degetele să termine o ie. Procesul e migălos și de durată. Le admir că au terminat râurile de pe piept și au început gura cămășii. Deseori, acolo unde există o variantă mai nouă și alta mai arhaică, o alegem pe cea din urmă. Aduc mulțumiri celor din mâinile cărora au ieșit atâtea ii minunate.

Miercuri

Azi sunt cu gândul la cei doi copii ai mei, aflați și ei departe de părinți. I-a înfiat străinătatea. Tare multe învăț de la ei. Chiar și acest proiect al sufletului meu tot de ei este inițiat. Au investit banii lor ca în Republica Moldova ia să aibă casa ei – „Casa Cristea”. Feciorul, Nicolae, și fiica, Elena, mi-au dat aripi să zbor în acest cuibușor unde se perpetuează tradiția portului național. O bluză cu model popular (imprimat, cusut manual, cusut la mașină) nu este o ie. Cusutul unei ii cât mai autentic posibil este totodată și un manifest pentru exigență, putem mai mult, nu trebuie să ne mulțumim cu imitațiile tot mai virtuoase ale chinezilor și nici să încurajăm artizanatul tarabelor.

Ca orice alt meșteșug manual, portul popular cere răbdare și dedicație, predilecție pentru calitate că doar de aceea facem ceva cu mâna noastră și nu dăm comandă pe internet.

Seara trimit un gând bun copiilor mei dragi. Mama vă așteaptă mereu cu dor la cele două case din Chișinău.

Joi

Maria Cristea
Maria Cristea

Ne-am ambiționat să îmbrăcăm copiii prințului William al Marii Britanii în costume naționale moldovenești. Este un examen serios să coși straie pentru familia regală britanică. Dar știu ca e pe potriva priceperii noastre. Și Regele Mihai a purtat o cămașă confecționata la Chișinău pe care i-a procurat-o de la noi ex-primarul Dorin Chirtoacă. O fostă ambasadoare a SUA și-a îmbrăcat întreaga casă de peste Ocean cu lucrări pe care le-am meșteșugărit cu mare drag: de la perdele până la față de masă și șervețele. Avem încheiate contracte cu mai multe instituții ale statului și atunci când demnitarii noștri decid să ofere cadouri autentice oaspeților vin la noi. Este și muncă și plăcere, și răbdare și nerăbdare în așa lucru. Și seninătate, dar și angoasă. Uneori – terapie, alteori – supapă pentru melancolie.

Vineri

Deseori îmi spun că avem un viitor atâta timp cât există familii care își cresc copiii în spiritul tradiției și al dragostei de țară.

Îmi amintesc de primii clienți care au fost formațiile folclorice: „Lăutarii", „Flueraș", „Mugurel". Am avut o comandă și din România, din partea colectivului „Transilvania", dânșii au avut nevoie de 150 de costume lucrate, în exclusivitate, manual, modelele fiind aduse de la muzeele de peste Prut. Apoi, numărul comenzilor a crescut, o comandă specială am primit și de la Studioul Cinematografic „Mosfilm", care a solicitat circa treizeci de costume pentru filmul cu nunta lui Leonid Brejnev și Regina Angliei. Conform viziunii regizorului, atât secretarul general, cât și regina trebuiau să poarte straie de miri cu broderie moldovenească. Am onorat și această comandă.

Unul dintre primele costume executate la comandă pentru personalități notorii din lumea artelor a fost cel pentru Serghei Lunchevici, ca apoi să-i „îmbrac” pe Nicolae Botgros, Vasile Iovu, Ion Paladi, Lidia Bejenaru, Olga Ciolacu, Nicolae Glib şi alţi interpreţi, dar și pe membrii formaţiilor „Fluieraş", „Lăutarii", „Fraţii Advahov", „Folclor" etc.

Dar așa cum nu-mi place să mă laud, vă aștept oricând să fiți oaspeții Casei Portului Popular „Casa Cristea". Ce îmi doresc cel mai mult? Să trăiesc povestea unui vis împlinit, să fiu bunicuță și să-mi îmbrac nepoțeii în portul popular.

XS
SM
MD
LG