Linkuri accesibilitate

Cu măsură și înțelepciune – Mitropolitul Epifanie al noii Biserici Ortodoxe Ucrainene (VIDEO)


Epifanie Întîiul: „E nevoie de o unificare completă”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:23 0:00

Epifanie Întâiul: „E nevoie de o unificare completă”

Biserica ucraineană fidelă Moscovei a declarat că rămâne singura biserică ortodoxă adevărată a țării.

Șeful noii Biserici Ortodoxe Ucrainene, Mitropolitul Epifanie I, a oficiat duminică prima slujbă în această calitate, slujbă în care i-a îndemnat pe ucraineni să se roage pentru pace și unitatea țării.

„Trebuie să unificăm Biserica Ortodoxă Ucraineană …să ne rugăm pentru încetarea războiului (în estul țării) și pentru o pace justă în Ucraina” a spus Mitropolitul la liturghia oficiată la mănăstirea Sfântului Mihail din Kiev, la o zi după ce a fost ales mitropolit al noii biserici autocefale a Ucrainei, independentă de Patriarhia Moscovei.

Înființarea noii biserici a fost anunțată sâmbătă, 15 decembrie, la Kiev de președintele Petro Poroșenko, după așa-numitul Conciliu de Reunificare.

Președintele Petro Poroșenko (dreapta) alături de Mitropolitul Epifanie I (centrul), 17 decembrie 2018
Președintele Petro Poroșenko (dreapta) alături de Mitropolitul Epifanie I (centrul), 17 decembrie 2018

„Este ziua în care ne-am câștigat cu adevărat independența de Moscova” a declarat Poroșenko miilor de persoane care erau adunate în fața Catedralei Sfânta Sofia, unde a avut loc așa-numitul Conciliu de Reunificare.

Pe 6 ianuarie, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului urmează să transmită decretul de acordare a autocefaliei noii Biserici, după ce a revocat o decizie veche de 332 de ani care plasase Ucraina sub patriarhatul Moscovei.

Într-un interviu cu redacția ucraineană a postului nostru de radio, Mitropolitul Epifanie a declarat că după vizita la Patriarhia Ecumenică, va începe procesul de unificare a bisericii ortodoxe. „Vom înființa toate structurile instituționale” a spus Epifanie și „vom începe să facem reforme, cu calm, înțelepciune și într-un mod echilibrat pentru că trebuie să unim, nu să dezbinăm”.

Singura soluție este o biserică ucraineană unită...

Mai mult, Mitropolitul s-a declarat convins că, în timp, și clericii care încă nu s-au alăturat noii biserici vor înțelege că „singura soluție este o biserică ucraineană unită”, care să ajute la modelarea unui viitor comun.

În acest moment, în Ucraina există trei biserici ortodoxe: cea care depinde de Patriarhia de la Moscova, cea care ține de Patriarhia de la Kiev și Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală. Biserica fidelă Moscovei are pentru moment numărul cel mai pare de parohii și credincioși.

Moldova - Cine este Patriarhul tău? infografic
Moldova - Cine este Patriarhul tău? infografic

Încă de sâmbătă, când avea loc Conciliul de Reunificare a Kiev, Biserica Ortodoxă Rusă a lansat un apel „liderilor internaționali” să o ajute să-i protejeze pe credincioșii din Ucraina care vor să rămână cu Patriarhia de la Moscova.

În octombrie, BOR a rupt relațiile cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, după ce acesta a acceptat să acorde autocefalia bisericii ortodoxe ucrainene. De atunci, reprezentanții bisericilor administrate de Moscova boicotează Patriarhia de la Constantinopol și orice eveniment la care aceasta este prezentă.

Luni, 17 decembrie, biserica ucraineană fidelă Moscovei a declarat că rămâne singura biserică ortodoxă adevărată a țării, în ciuda creării unei biserici autocefale „unificate”. „Aceea este o adunare de schismatici”, se spune într-o declarație publicată pe pagina de net a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Înființarea noii biserici ucrainene a fost criticată și de Kremlin: „În Ucraina, aceste procese, această activitate care produce schismă, sunt amestecate complet cu politica, ceea ce probabil nu este permis de canonul bisericesc", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă video cu jurnaliştii.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG