Linkuri accesibilitate

Criza politică din Germania se prelungeşte


Sediul SPD la Berlin
Sediul SPD la Berlin

După eşecul negocierilor preliminare, privind formarea unui nou guvern, preşedintele federal, Frank-Walter Steinmeier, intervine ca „mediator”

După eşecul negocierilor preliminare pentru formarea unui nou guvern de coaliţie, se caută soluţii pentru ieşirea din actuala criză politică. Partidul liberal (FDP) a fost acuzat că, de la bun început, ar fi avut intenţia de a nu intra într-o coaliţie tripartită, formată din Uniunea Creştin-Democrat/Creştin-Socială (bavareză) şi Ecologişti. Gestul liderului liberal de a părăsi negocierile a fost criticată chiar şi de mai mulţi politicieni influenţi ai propriului său partid.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct

Pentru ieşirea din actuala criză au rămas două soluţii:

Organizarea de alegeri anticipate sau formarea unui guvern minoritar, condus de Angela Merkel. Soluţia unei mari coaliţii, creştin-democrat/social-democrate, a fost blocată din start de către Martin Schulz care după alegerile din septembrie a anunţat că, în noua legislatură, social-democraţii vor fi un partid de opoziţie. Anunţul categoric al lui Schulz nu a fost primit de întregul partid cu aplauze.

Una din figurile influente ale partidului, fostul primar al oraşului München, Christian Ude, a declarat vineri radiodifuziunii publice (DLF) că faţă de un guvern minoritar e de preferat o mare coaliţie.

Se pare că această soluţie i-ar conveni şi preşedintelui federal, Frank Walter Steinmeier, care provine, de asemenea, din Partidul Social-Democrat (SPD) şi care în cursul săptămînii a avut o întrevedere cu Martin Schulz. Asupra conţinutului s-a păstrat o discreţie totală. Se ştie doar că Steinmeier doreşte să se implice ca mediator şi să găsească o soluţie de ieşire din criza politică actuală. Vineri, cancelaria prezidenţială din Berlin a anunţat că săptămîna viitoare vor fi invitaţi liderii Uniunii Creştin-Democrat / Creştin-Sociale (bavareze) şi ai Partidului Social-Democrat (SPD) la preşidenţie. Desigur, subiectul principal va fi crearea unei alianţe.

Situaţia, oricum complicată, devine şi mai complicată dacă avem în vedere lupta pentru putere în cadrul Uniunii Creştin-Sociale (CSU) – bavareze – sora mai mică a Uniunii Creştin-Democrate (CDU) a cancelarei Merkel.

Rivalităţile existente între primul ministru bavarez, Horst Seehofer, şi ministrul bavarez de finanţe, Markus Söder, s-au acutizat după aflarea rezultatelor slabe, obţinute la alegerile generale.

În interviuri acordate televiziunii publice (ARD şi ZDF), Söder a bagatelizat conflictele interne, afirmînd doar că Uniunea Creştin-Socială (CSU) are o atitudine constructivă la nivel federal. La nivel regional, a mai explicat el, partidul îşi pregăteşte congresul viitor şi apoi alegerile pentru landtag (parlamentul regional) care vor avea loc anul viitor.

XS
SM
MD
LG