Linkuri accesibilitate

Criza nord-coreeană și politica externă americană


La parada militară de la 15 aprilie
La parada militară de la 15 aprilie

Administrația Trump ar dori să „interacționeze” cu regimul nord-coreean, dar „de pe o bază nouă”.

Secretarul de stat al Statelor Unite, Rex Tillerson, a spus că Statele Unite caută mijloace de presiune asupra Coreii de Nord, acuzată de ambiții militare nucleare, în vreme de presa de la Fenian a avertizat Washingtonul că regimul comunist este gata de o lovitură de descurajare „super-puternică”, avertizându-l că „nu e de joacă”.

Secretarul de stat al Statelor Unite, Rex Tillerson a spus miercuri la Washington că administrația Trump dorește să „interacționeze” cu regimul nord-coreean, dar „de pe o bază nouă”.

Președintele republican a adoptat o politică mai dură față de liderul de la Fenian, Kim Jong Un, care a respins avertismente multiple, inclusiv de la aliata sa China, mergând înainte cu programul de înarmare nucleară și balistică, în ciuda interdicțiilor consfințite în mai multe rezoluții ONU.

Aflat într-un turneu asiatic, vicepreședintele Mike Pence a avertizat din nou Fenianul.

„Vom înfrânge orice atac, iar orice folosire de arme convenționale sau nucleare va primi un răspuns american eficient și copleșitor”, a spus vicepreședintele Mike Pence, adresându-se soldaților americani la o bază militară din Yokosuka, în Japonia.

Între timp, spicherul Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite, Paul Ryan, aflat în vizită la Londra, a spus că „țările civilizate” nu-și pot permite să tolereze la Fenian „un dictator cu asemenea arme”.

Ryan a mai spus că „opțiunea militară” trebuie să se numere printre instrumentele de presiune față de Fenian.

La Seul, președintele sud-coreean în exercițiu, Hwang Kyo-ahn, a cerut joi șefilor structurilor de apărare și securitate să „mențină vigilența”. Ministerul sud-coreean al apărării a spus că forțele aeriene din Statele Unite și Coreea de Sud desfășoară un exercițiu anual până pe data de 28 aprilie.

Coreea de Nord, care amenință mereu să distrugă Sudul și Japonia, califică de obicei asemenea manevre drept „pregătiri pentru invazie”. Fenianul a avertizat de mai multe ori că va lansa o lovitură nucleară împotriva Statelor Unite, dar experții spun că încă nu are tehnologia necesară.

În corul apelurilor internaționale la calm s-a înscris joi și șefa politicii externe și de securitate a UE, Federica Mogherini. Vorbindu-le studenților la o universitate din China ea a spus că Beijingul și Europa au răspunderea comună de a preveni o escaladare militară în Peninsula Coreeană.

Ceva mai devreme, spicherul republican Paul Ryan spusese că este „încurajat” de rezultatele efortului de a implica Bejingul mai mult în rezolvarea tensiunilor coreene – așa cum a promis mereu președintele Trump.

Noile tensiuni au impact și asupra campaniei prezidențiale din Coreea de Sud, unde principalii candidați s-au confruntat la o dezbatere televizată pe tema unui proiect de scut anti-rachetă american, care nu este deloc pe placul Chinei comuniste.

Neînțelegerile ruso-americane pe tema Coreii au reieșit la iveală miercuri, când delegațiile Moscovei și Washingtonului la ONU s-au certat pe tema unui proiect de rezoluție sprijinit de americani, de condamnare a celui mai recent test balistic eșuat al Fenianului. Rusia a insistat ca limbajul rezoluției să fie modificat, ca să arate mai multă deschidere spre „dialog”.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG