Linkuri accesibilitate

Criza migranților și Bulgaria


Guvernul Borisov ar duce tratative secrete cu Germania și alte țări europene pentru relocarea unui număr de migranți în Bulgaria.

Criza migranílor provoacă în Bulgaria dispute nu numai între guvernanți și opoziție, dar și între partenerii la guvernare din coaliția GHERB-Patrioții uniți.

Președinta Partidului socialist, Kornelia Ninova, a anunțat că guvernul Borisov duce tratative secrete cu Germania și alte țări europene pentru relocarea unui număr de migranți în Bulgaria. Ea a adăugat, citând publicații franceze, că problema a fost discutată între Boiko Borisov, Emanuel Macron și Angela Merkel în timpul summitului european dedicat integrării țărilor din Balcanii de vest.

Franța și Germania au cerut ca Bulgaria să accepte migranții care au obținut statut de refugiat în țara, venind din Turcia, dar mai târziu s-au stabilit în Europa de vest. Nu s-a ajuns deocamdată la semnarea unui acord, dar Borisov nu a spus nimic despre aceste tratative, a declarat Ninova.

Jurnal de corespondent: Petio Petkov (Sofia)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:57 0:00
Link direct

Președinta PSB a criticat „Strategia națională pentru migrație, azil și integrare” adoptată de guvern, care promite migranților locuințe, asigurări sociale și de sănătate în timp ce peste un milion de cetățeni bulgari trăiesc sub pragul de sărăcie.

Krasimir Karakacianov, copreședinte al „Patrioților uniți”, a avertizat că Bulgaria trebuie să fie solidară cu Ungaria și cu celelalte țări central europene și să nu accepte cererile Germaniei și Franței.

Borisov a respins criticile jurând că nu va accepta înapoi nici-un migrant. El a propus închiderea frontierelor externe ale Uniunii astfel încăt candidații la statutul de refugiat să intre numai prin punctele de control, expulzarea migranților în țările de unde au plecat, crearea unor centre de refugiați în afară Uniunii la baza unor acorduri care să garanteze finanțarea acestora.

„Așa se procedează în Australia și în SUA”, a declarat Borisov, adăugând – „Am transformat Europa într-o curte fără ogradă și am compromis ideia circulației libere. Este o greșeală enormă”.

Bulgaria, după el, a rezolvat practic problema migranților la baza acordului cu Turcia, investind în modernizarea sistemului de pază și control la frontiera de sud și în dislocarea unor forțe sporite de polițiști și militari în zona.

„Peste 60 000 de migranți au trecut prin Bulgaria în drum spre Germania ca în urmă apelului „Veniți” al cancelarei Angela Merkel”, a spus Borisov, adăugând – „În ultimul an cifra a scăzut sub 100.”

Cea mai mare problemă, după el, constă în faptul că nici una din țările din Africa și Orientul mijlociu nu dorește noi tabere de refugiați pe teritoriul său.

Cuvintele sale au fost umbrite de informația corespondentei de la Bruxelles al „Financial Times” că el a părăsit reuniunea dedicată migranților pentru a viziona meciul de fotball Japonia - Senegal.

Previous Next

XS
SM
MD
LG