Linkuri accesibilitate

Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019
Crucea de pe mitra patriarhul Kirill aruncă o umbră pe fruntea lui Vladimir Putin în catedrala din Moscova, 28 aprilie, 2019

Criza din Ucraina. Live Blog (Dan Alexe)

Ucraina văzută de la Bruxelles.

18:39 12.12.2018

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat două rezoluții privind Marea Azov și Nord Stream 2


Camera Reprezentanților din SUA a adoptat două rezoluții în care se opune finalizării construcției gazoductului rusesc Nord Stream-2 și condamna agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei din Strâmtoarea Kerci.

Rezoluția împotriva finalizării construcției conductei ruse de gaze cere guvernelor țărilor europene să renunțe la Nord Stream 2.

În plus, se exprimă sprijinul pentru impunerea sancțiunilor față de gazoduct în conformitate cu art. 232 din ”Legea privind combaterea inamicilor Americii prin sancțiuni”.

Rezoluția notează, de asemenea, că Nord Stream 2 este un pas în direcția opusă în ceea ce privește asigurarea securității energetice a Europei și a intereselor SUA.

Documentul îl îndeamnă pe președintele american să utilizeze toate instrumentele disponibile pentru a sprijini securitatea energetică a Europei printr-o politică de reducere a dependenței de sursele de energie rusești.

În rezoluția privind Marea Azov, Camera Reprezentanților condamnă atacul Federației Ruse asupra navelor marinei ucrainene din Strâmtoarea Kerci.

Documentul cere Federației Ruse să returneze imediat navele și echipajele Ucrainei, sa opreasca încălcarea suveranității Ucrainei și să asigure libertatea de navigatie pentru Ucraina prin Strâmtoarea Kerci.

De asemenea, rezoluția confirmă angajamentul SUA de a oferi poporului ucrainean asistență politică, economică și de securitate necesare pentru a asigura independența acestuia, dezvoltarea democratică și prosperitatea.

Rezoluția cere președintelui Statelor Unite, aliaților și partenerilor din Statele Unite, să oblige Federația Rusă să răspundă pentru agresiunea în desfășurare împotriva Ucrainei.

12:11 12.12.2018

Oleg Sențov primește astăzi Premiul Saharov în absență

Regizorul Oleg Sențov primește astăzi, în ședință plenară a Parlamentului European, premiul Premiul Libertății de Contiință Andrei Saharov, acordat în fiecare an de PE.

Sențov fusese propus de cel mai mare grup politic din Parlamentul European, acela al Partidului Popular European, PPE.

Închis în Rusia, Sențov s-a aflat în greva foamei mai bine de patru luni, cerînd eliberarea a peste 70 de ucraineni deținuți în Rusia și Crimeea sub acuzații politice. El a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru presupuse activiăți teroriste, acuzații denunțate ca motivate politic de comunitatea internațională.

De trei decenii incoace, Parlamentul European acorda in fiecare an această distinctie – botezata "Premiul Saharov" – care recompenseaza "personalitati sau organizatii pentru eforturile depuse in vederea apararii drepturilor omului si a libertatilor fundamentale". O data cu acest premiu, Parlamentul European mai ofera si un cec de 50.000 euro. Lucrul este laudabil in principiu, însă mulți consideă că pune o serioasa problema morala, care nu pare a tulbura constiinta deputatilor,

21:14 11.12.2018

Navă militară rusă dotată cu rachete de croazieră Kalibr, trimisă în Crimeea

Rusia a trimis o corvetă echipată cu rachete de croazieră Kalibr în baza navală de la Sevastopol, în Crimeea. Corveta Orehovo-Zuievo a fost acceptată în serviciul Flotei militare ruse a Mării Negre în cursul unei ceremonii desfăşurate luni.

Nava militară a finalizat testele şi a sosit luni, pentru prima dată, la baza permanentă din Sevastopol. Corveta dotată cu rachete de croazieră Kalibr va face parte din Brigada 41 a Flotei ruse a Mării Negre.

Corveta Orehovo-Zuievo este o navă multirol, a şaptea din Clasa Buyan-M şi a doua acordată Flotei militare a Mării Negre.

Staţionarea navei militare ruse în Crimeea intervine în contextul tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina după incidentul naval produs în Strâmtoarea Kerci.

Săptămâna trecută, Statele Unite au decis să trimită o navă militară în Marea Neagră. Forţele Navale americane au informat Turcia joi că o navă militară din cadrul Flotei a VI-a, staţionată în Italia, va traversa Strâmtoarea Bosfor spre Marea Neagră.

Statele Unite au efectuat, joi, un zbor "extraordinar" deasupra Ucrainei, în cadrul Acordului "Ceruri deschise", pentru reafirmarea angajamentului faţă de această ţară după incidentul militar ruso-ucrainean din Marea Neagră. "Atacul neprovocat al Rusiei asupra navelor ucrainene în Strâmtoarea Kerci din Marea Neagră reprezintă o escaladare periculoasă a seriei de acţiuni din ce în ce mai provocatoare şi ameninţătoare", a anunţat Departamentul american al Apărării. "Statele Unite vor o relaţie mai bună cu Rusia, dar acest lucru nu se poate întâmpla atât timp cât continuă acţiunile ilegale şi destabilizatoare în Ucraina şi în alte zone", a subliniat Pentagonul.

21:13 11.12.2018

Un tribunal rusesc l-a condamnat la 14 ani de închisoare pe un fost ofițer rus pentru spionaj în favoarea Ucrainei

Arestarea lui Leonid Parhomenko de FSB in Sevastopol, Crimeea, 24 nov., 2016
Arestarea lui Leonid Parhomenko de FSB in Sevastopol, Crimeea, 24 nov., 2016

Un fost ofiţer din cadrul Flotei ruse la Marea Neagră a fost condamnat marţi la 14 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de spionaj în favoarea Ucrainei.

Ofițerul rus în retragere Leonid Parhomenko a fost condamnat la 14 ani de închisoare după ce un tribunal militar din localitatea Rostov-pe-Don l-a găsit vinovat că ar fi transmis documente clasificate serviciilor de informații ucrainene.

Parhomenko a fost reținut acum doi ani în portul Sevastopol, din peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014. La data arestării era ofițer în marina militară rusească din postul Sevastopol.

Potrivit procuraturii ruse din peninsula Crimeea, ofițerul ar fi transmis informații despre flota rusă de la Marea Neagră serviciilor de informații ucrainene între anii 2003-2005, în schimbul unor bani, și că ar fi primit ordine de la ministerul ucrainean al apărării.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG